Dan Greider tog ton efter 50 år

Dan Greider har vågat sent i livet. Men när han väl låtit göra sin röst hörd – för sin dotters skull – har han inte kunnat sluta skriva låtar.

  • Publicerad 17:47, 16 jan 2022

Finns det något som heter sångfobi så var det det som jag led av.

Låt oss klargöra det från början: ja, Dan Greider är lillebror till Göran, den politiska kolumnisten och författaren. Han är också en i en brödraskara om fem där hans lott kanske inte var att vara den som gjorde sin röst mest hörd. Det har dröjt.

Men när det var dags att ta steget ifrån familjens famn var han tidig.

– Jag var 18 år när mina föräldrar sålde villan. Jag hamnade i Surte och bodde där i ett år. Jag hade korta jobb, var på Göteborgs kexfabrik. Det var som en Fellinifilm med degar och jäst felblandat, säger han som kom till Göteborg några år senare.

Blev pappa 2001

Parallellt med livet som lönearbetare spelade han fotboll, tennis och bandy. Bland annat var han – nu mer saliga – fotbollslaget Skogen trogen i många år.

– Jag spelade fram till 2000, då jag gjorde min sista match. Det var en stor del av mitt liv och jag kan sakna det.

2001 blev han pappa. Sent i livet, men inte desto mindre omtumlande. Som han säger, lite kortfattat:

– Hon är det bästa jag har gjort. Det sämsta var skilsmässan. Hon blev ledsen av det.

Men dottern har en stor och självklar plats i Dan Greiders liv och det är mycket tack vare henne som han hittade till musiken. Ja, jo, han hade ju förstås lyssnat på musik i hela sitt liv. Men tanken på att själv göra och, värre, framföra musik låg långt ifrån honom.

– Det tog mig 50 år att skriva min första låt. Jag led av att sjunga. Bara "Ja må du leva" var som att bestiga ett berg. Finns det något som heter sångfobi så var det det som jag led av.

Men på olika vis kom han närmare och närmare scenen.

– Ja, jag var scentekniker på Stadsteatern och där ingick emellanåt att vara statist. Det var en känsla av att svimma och överleva. Men… jag överlevde. Så 2015, för att visa för min dotter att ingenting var omöjligt ställde jag mig vid ett tillfälle för att sjunga på Öppen scen på Blå stället, där jag jobbar, säger han.

– Jag vill ge en eloge till Blå stället, hur de mötte mig med respekt och hur kompetenta de var.

Befrielse

Han berättar att efter sin första låt fullkomligt exploderade i låtskrivande med cirka 200 låtar i vild fart.

– Det var som en befrielse, som att komma hem.

Steg för steg har han nu tagit plats på scen. Aldrig riktigt bekväm, men mer och mer hemtam. 2019 kom första albumet med Dan Greider & the Great Depression Band. För några månader sedan var det dags för "Stjärnlängtan".

– Det skulle ha kommit tidigt 2021, förklarar Dan Greider som har ett oväntat mål med sin musik:

– Jag skulle vilja vara med i "Lotta på Liseberg".

Dan Greider

Är: 57. Marknadsförare för Blå stället sedan 14 år. Låtskrivare, gitarrist och sångare.

Bor: I Gårdsten. Har bott i Göteborg sedan 1984 med korta avbrott för Sundsvall och Borås. Uppvuxen i Vingåker, Södermanland.

Familj: dotter, 20. Särbo med Åsa.

Aktuell: Med albumet "Stjärnlängtan" med Dan Greider & the Great Depression Band, som kom i november,

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Diskokungen firar 50 med George Michael-show

Nöje Turné. Andreas Lundstedt ger sig själv bästa födelsedagspresenten Nyligen fyllde Andreas Lundstedt 50 år. Den förre Alcazarmedlemmen gav sig då den bästa presenten: en George Michael-show. Turnéstart i höst på Stora Teatern i Göteborg.onsdag 25/5 18:20

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20