David ser nyktert på musiken

Han stod på toppen med sin roll i "Vikings". Men i själen var David Lindström livstrött. Uppvaknandet kom efter ett försök till farväl, som istället blev en nystart på livet och musiken.

  • Publicerad 15:30, 5 apr 2021

Jag hade inga vänner, så musiken blev en tillflykt.

David Lindström seglade upp som det unga, svenska skådespelarnamnet som med sin roll i "Vikings" kunde färdas ut på en svindlande resa mot nya artistiska erövringar. Men han saknade kompass, försökte hitta rätt i sin vilsenhet genom självmedicinering.

– Jag bodde i Dublin i samband med "Vikings" 2016–2017 och mådde sämre än någonsin. Allt festande där ledde till att jag tog tyngre droger. Kokain var som skräddarsytt för mig, berättar han.

– Men då jag vaknade i en pöl av mina egna spyor och hittade avskedsbrev till mina föräldrar insåg jag att jag hade levt i en förnekelse. Det tog mig några år att analysera mig själv och jag gick in i en depression, som jag fortfarande befinner mig i.

Klarsynt

David Lindström är klarsynt och uppriktig. Han, som nu pluggar till psykolog, om någon vet att det inte finns en quickfix att må bra. Men han vet också att musiken är ett sätt att förstå.

– Ja, det är bra ämnen. Så det har blivit låtar om olika stämningar.

Jo, hans projekt Day Felice ger honom utlopp för en aldrig sinande kreativitet där han med sitt piano skapar melodisk pop gärna med stora arrangemang.

– Jag fegade med det dramatiska på det första albumet. Rädd att skrämma bort. Men det har jag tagit igen på det här och där har bandet eldat på mig, säger han om det nya albumet som kommer senare i vår och föregås av singlarna "Stardust" och "Small steps".

Piano har David Lindström spelat sedan han var barn under uppväxten i Borås. Mozart och Chopin.

– Komponera började jag med så fort jag lärde mig spela piano, säger han och sätter sig vid sitt keyboard i hemmet i Hisings Backa och bjuder på "Röda stycket", hans första komposition som 20 år senare fortfarande sitter i både fingrar och hjärna.

– Jag började spela då jag var sex år. Jag hade inga vänner, var väldigt ångestladdad och excentrisk som liten, så musiken blev en tillflykt.

Men med banden han bildade eller kom med i under skolåldern blev det ett samspel med andra.

– Men jag ville vara mer än andra och var alltid väldigt drivande. Vi startade ett coverband med parodilåtar, Green Days, där jag skrev egna texter inspirerade av Weird Al Yancovic.

Allvaret kom

Med tiden kom emellertid allvaret med mörka texter och My Chemical Romance blev en stor influens.

– Fast det höll jag för mig själv, säger David Lindström och ler.

Med Day Felice har han hittat sin musikaliska ton där han både får utmana sig själv och bejaka sin skaparådra. Han söker inte längre kickarna utifrån i sitt artisteri utan i sig själv, i självtillfredsställelsen.

– Jag har försonats med att jag har hamnat där. Nu kan jag skådespela om jag vill, inte för att det är lösningen på något annat.

Day Felice

Är: David Lindströms (psykologstuderande, skådespelare bland annat i "Blå ögon" och "Vikings", sångare, musiker och låtskrivare) projekt där han har hjälp av Anton Hedberg (gitarr), Henrik Jingåker (klaviatur), Nicolas Malmsten (trummor) and Jonatan Ney (bas).

Bas: Göteborg. David Lindström bor sedan fyra år i Hisings Backa.

Aktuell: Med singlarna "Small steps" och "Stardust" producerade av Göteborgsproducenten Alexander Asp, som också ligger bakom det i vår kommande albumet.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00