David ser nyktert på musiken

Han stod på toppen med sin roll i "Vikings". Men i själen var David Lindström livstrött. Uppvaknandet kom efter ett försök till farväl, som istället blev en nystart på livet och musiken.

  • Publicerad 15:30, 5 apr 2021

Jag hade inga vänner, så musiken blev en tillflykt.

David Lindström seglade upp som det unga, svenska skådespelarnamnet som med sin roll i "Vikings" kunde färdas ut på en svindlande resa mot nya artistiska erövringar. Men han saknade kompass, försökte hitta rätt i sin vilsenhet genom självmedicinering.

– Jag bodde i Dublin i samband med "Vikings" 2016–2017 och mådde sämre än någonsin. Allt festande där ledde till att jag tog tyngre droger. Kokain var som skräddarsytt för mig, berättar han.

– Men då jag vaknade i en pöl av mina egna spyor och hittade avskedsbrev till mina föräldrar insåg jag att jag hade levt i en förnekelse. Det tog mig några år att analysera mig själv och jag gick in i en depression, som jag fortfarande befinner mig i.

Klarsynt

David Lindström är klarsynt och uppriktig. Han, som nu pluggar till psykolog, om någon vet att det inte finns en quickfix att må bra. Men han vet också att musiken är ett sätt att förstå.

– Ja, det är bra ämnen. Så det har blivit låtar om olika stämningar.

Jo, hans projekt Day Felice ger honom utlopp för en aldrig sinande kreativitet där han med sitt piano skapar melodisk pop gärna med stora arrangemang.

– Jag fegade med det dramatiska på det första albumet. Rädd att skrämma bort. Men det har jag tagit igen på det här och där har bandet eldat på mig, säger han om det nya albumet som kommer senare i vår och föregås av singlarna "Stardust" och "Small steps".

Piano har David Lindström spelat sedan han var barn under uppväxten i Borås. Mozart och Chopin.

– Komponera började jag med så fort jag lärde mig spela piano, säger han och sätter sig vid sitt keyboard i hemmet i Hisings Backa och bjuder på "Röda stycket", hans första komposition som 20 år senare fortfarande sitter i både fingrar och hjärna.

– Jag började spela då jag var sex år. Jag hade inga vänner, var väldigt ångestladdad och excentrisk som liten, så musiken blev en tillflykt.

Men med banden han bildade eller kom med i under skolåldern blev det ett samspel med andra.

– Men jag ville vara mer än andra och var alltid väldigt drivande. Vi startade ett coverband med parodilåtar, Green Days, där jag skrev egna texter inspirerade av Weird Al Yancovic.

Allvaret kom

Med tiden kom emellertid allvaret med mörka texter och My Chemical Romance blev en stor influens.

– Fast det höll jag för mig själv, säger David Lindström och ler.

Med Day Felice har han hittat sin musikaliska ton där han både får utmana sig själv och bejaka sin skaparådra. Han söker inte längre kickarna utifrån i sitt artisteri utan i sig själv, i självtillfredsställelsen.

– Jag har försonats med att jag har hamnat där. Nu kan jag skådespela om jag vill, inte för att det är lösningen på något annat.

Day Felice

Är: David Lindströms (psykologstuderande, skådespelare bland annat i "Blå ögon" och "Vikings", sångare, musiker och låtskrivare) projekt där han har hjälp av Anton Hedberg (gitarr), Henrik Jingåker (klaviatur), Nicolas Malmsten (trummor) and Jonatan Ney (bas).

Bas: Göteborg. David Lindström bor sedan fyra år i Hisings Backa.

Aktuell: Med singlarna "Small steps" och "Stardust" producerade av Göteborgsproducenten Alexander Asp, som också ligger bakom det i vår kommande albumet.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00