De gör musikal av gamla Göteborg

Jenny och Martin Schaub är musikerparet som i över 30 år skapat ihop. Nu siktar den kreativa duon på sin musikaldebut. I vår har "Silverhjärtats hemlighet" premiär.

  • Publicerad 17:32, 3 feb 2021

Vi var timmar ifrån att livestreama vår julkonsert.

Martin Schaub skulle i vår haft premiär på musikalen "Dead or alive", som han skrivit med vännen och låtskrivarpartner Patrick Rydman, på Malmö opera. Den är nu framflyttad till nästa år. Nu siktar han, tillsammans med hustrun Jenny istället på premiären av deras gemensamma debutmusikal "Silverhjärtats hemlighet" med premiär 21 maj.

– Det har varit en lång process, säger Jenny Schaub om tillblivelsen av musikalen.

Allt startade när paret för några år sedan var på Göteborg stadsmuseums utställning om Göteborgs födelse och där såg det lilla smycket, ett silverhjärta, vars bakgrund är höljt i dunkel.

– Det fanns så många frågor: varför någon begravts med det, inskriptionen som ingen kunnat tyda... Det är så fint att någon på 1500-talet gjort detta smycke. Det är också så romantiskt, menar Jenny Schaub.

Musikalen sköt fart

Där och då väcktes tanken om det inte skulle gå att göra en musikal på temat. Efter att Jenny i höstas gått ned i tid på sitt jobb för att med full kraft ägna sig åt textförfattande sköt emellertid skapelsen av musikalen fart.

– Vi jobbade först med manusförfattaren Mats Kjelbye och fick ihop ett synopsis, säger Jenny Schaub.

– Men då han inte fick tiden att räcka till fick Jenny steppa upp, skjuter Martin Schaub in.

Med månader kvar ligger alltså en musikal om Göteborgs historia över 1500- och 1600-tal till nutid klar. Allt inspirerat av ett silverhjärtas okända öde.

Jenny och Martin Schaub är ett träget par sedan de blev tillsammans 1986 efter att ha träffats på Hvitfeldtska gymnasiet. Det är inte bara kärleken som binder dem samman. Tillsammans utgör de en kreativ duo i West of Eden, Göteborgsbandet som strävat på i över 25 år med sin irländskinspirerade musik, som tagit dem över stora delar av Europa och till Kina.

Ändrat schema

Men med kalendern full av planer 2020 för West of Eden och sig själva fick paret – och bandet – snabbt ändra sitt schema. Som spelningen med fyra konserter den 4 april 2020 flyttades för att ställas in. Eller de planerade 16 julkonserterna.

– Vi var timmar ifrån att livestreama vår julkonsert från Stora Teatern 19 december när beskedet kom att den inte skulle bli av. Av 16 spelningar blev det noll. Det var snopet, säger Martin Schaub.

Men under hösten lyckades bandet komma med "Cabin songs", sex låtar inspelade i somras, och under 2021 tar de sikte mot nya kreativa mål. För sitta still och vänta ut stormen det klär inte Jenny och Martin Schaub. Även om de både skiljer sig åt beträffande den kreativa sidan.

– Du är bättre att skilja på jobb och skapande, säger Martin Schaub och nickar menande mot Jenny.

– Ja, du får inte komma med någon idé på en lördagskväll. Då är jag ledig, säger hon.

Jenny och Martin Schaub

Är: 52 respektive 51. Träffades 1985, blev ett par några år senare och gifte sig sommaren 1994. Hon är musikpedagog, textförfattare, musiker och sångerska. Han är musiker, kompositör och arrangör. Båda medlemmar i West of Eden, som de startade 1995.

Bor: I Kallebäck med sin dotter.

Aktuella: Med musikalen "Silverhjärtats hemlighet" med planerad urpremiär på Högskolan för scen och musik i Göteborg 21 maj. Martin Schaub har precis kommit med sin solo-ep "Pop city".

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00