De gör teater av Fia med knuff

Kostym och rekvisita i spelet Fia med knuffs fyra färger. Men också med inslag av hela havet stormar. Teater Agrell utmanar med nya pjäsen "Unga vuxna".

  • Publicerad 16:31, 16 nov 2021

De fyra färgerna får alla ett symbolvärde.

Med "Unga vuxna" gör teaterkollektivet Teater Agrell sin andra uppsättning på bara några år. Nu med ett grepp om kollektivboende och problematiken att samla fyra personer inom samma väggar, golv och tak.

– Det handlar om fyra personer som bor där utan att ha ekonomi för ett eget hushåll. Det blir mycket drama, vardag, vänskap och bråk, lovar Thilda Elfström.

Läsning via Zoom

Det är hennes manus som kommit fram efter att ha legat och väntat i byrålådan.

– Efter att vi hade spelat "Lyckoland", vår första pjäs, funderade vi på vad vi skulle göra härnäst. Jag hade en föreställning som jag hade skrivit fem år tillbaka, fortsätter Thilde Elfström.

– Vid genom läsningen på Zoom visste vi inte vad den skulle handla om. Men vi skrattade och undrade alla nyfiket på vad som skulle hända sen, skjuter Jenny Munther in.

Hens roll i "Unga vuxna" är inte på scen. Istället är det som scenograf och kostymör. Det är hens idé att använda sig av Fia med knuff, utslagsspelet, och också använda en soffa med plats för tre. En udda matematik i ett hushåll för fyra.

– Det har varit viktigt med rätt rekvisita och ja, jag har varit inspirerad av Fia med knuff. De fyra färgerna får alla ett symbolvärde. Några ska bort, så även lite Hela havet stormar.

– Ja, det har varit ett jätteverktyg för mig som regissör, säger Thilde Elfström.

Pjäsen har skjutits upp flera gånger på grund av pandemin. Inte bara en nackdel, menar Jenny Munther:

– Det har varit lyxigt att som scenograf se den bli uppskjuten. När repetitionerna väl började var jag klar med mitt jobb, Annars brukar det vara precis tvärt om, att man håller på in i det sista. Med "Lyckoland" var jag klar en timme innan premiär.

Filmat material

Repetitionsarbetet har inte varit helt lätt, framför allt inte då covidrestriktionerna fortsatt satte käppar i det kreativa hjulet.

– Vi har repat via Zoom. Det har varit lite knepigt. Men från och med augusti har vi kunnat göra det live, säger Thilde Elfström.

– Vi har ju också filmat material, som gjordes i våras, som ska jämkas in i föreställningen.

Teater Agrell

Är: En teatergrupp från Göteborg, som startade 2018/19 på universitetet i kursen Teaterstudier. Premiärpjäsen "Lyckoland" kom ur slutprojektet. Denna utvecklades och hade premiär 2020. Namnet Agrell kommer från dramatikern Alfhild Agrell. Bortglömd nu men en av de största i Sverige i slutet på 1800-talet.

Regissör/manusförfattare: Thilda Elfström.

Scenografi/kostym: Jenny Munther.

Skådespelare: Luna Ayla Villami, Elin Mattsson, Madeleine Lindoff och Alice Erzmoneit.

Aktuell: Med pjäsen "Unga vuxna", som hade premiär 13/11 på Teater Jaguar. Den spelas sedan också 20 och 21/11.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21