De har fått nog – nu vill de stå på scen och spela

Upprörda manar Internationalteatern till upprop för scenkonsten. Med låten "Öppna upp nu" vill det Göteborgsbaserade bandet just öppna upp scenerna för artister och scenarbetare.

  • Publicerad 11:14, 7 jun 2021

I drygt ett år har musikern och poeten Andreas Chadien sett sina arbetstillfällen försvinna. Han vet att han inte är ensam om det. I både ett slags uppgivenhet och desperation inför ständigt nya restriktioner – de som drabbat svenska scenarbetare, både på och vid sidan av scen – skrev han en låt.

– Det började med frågan "Varför?" och sedan att någon borde skriva en protestlåt. Jag insåg att denne någon måste bli jag, säger han.

Tillsammans med Luchano Munoz, som varit drivande i projektet, och andra musikervänner inom den göteborgska underjordiska musikscenen gjordes inspelningen av "Öppna upp nu".

– Jag skrev den i mars, berättar han om låten som sedan spelades in för att ges ut i maj.

Texten har kommit att omfatta inte bara scenarbetare utan också bland annat skolbarn, som tvingats till distansundervisning.

– Låten växte i studion. Vi pratade aldrig om soundet. Det bara hände, säger han om den suggestiva musiken.

Andreas Chadien, som annars sjunger i Lilla Bäcken och dessutom är aktuell med diktsamlingen "Samlade sånger", ser det inte som osannolikt att Internationalteatern får en fortsättning.

– Ja, varför inte. Jag är lockad av det, så det vore kul.

Internationalteatern

Är: Andreas Chadien, sång och gitarr, Luchano Munoz, panflöjt, Said Belhaj, jägarharpa och percussion, Hanna Chawki, sång, Robin Hayes, bas och sång, Sara Ahlberg, sång, Felipe Botero, synt, Sjörövar-Jenny, sång, samt de tre barnpiraterna Alva, Sonja och Eliot på kör.

Bas: I Majorna.

Aktuella: Med singeln "Öppna upp nu".

Visa merVisa mindre

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00