Hyllar. Göteborg Jazz Orchestra hyllar svenska jazzhjältar. Foto: Johnny Käpää/Fotoscenen

De hyllar Göteborg och jazzen med radiokonsert

Göteborg Jazz Orchestra vill bredda – och hylla – jazzen. På söndag, 4 oktober, spelar Jazzradio Göteborg in för P2 när storbandet spelar.

  • Publicerad 14:28, 2 okt 2020

Johnny Olsson, bandledare för Göteborg Jazz Orchestra, hade bestämt sig. Med flytten från Stockholm till Göteborg fick det vara nog med engagemang i storband.

– Planen var att jag aldrig skulle spela eller hålla i ett storband. Det som jag hållit på med i 25 år. Men... det gick ju inte, säger han.

I förra årets inledning startades Göteborg Jazz Orchestra med en mission.

– Ja, jag vill göra jazzen tillgänglig och göra den bredare.

Med söndagens radiokonsert – som kommer sändas med premiär 18 oktober i P2 och sedan en månad framåt – kommer en av Göteborgsjazzens främste att hyllas.

– Det blir Bengt Hallbergs musik och vi har via Universitetsbiblioteket hittat musik och arrangemang. Viss musik kommer också vara från Georg Riedel, men betoningen ligger på Bengt Hallbergs musik.

Med Johan Borgström som kapellmästare kommer den 18 medlemmar starka orkestern ha en speciell gäst.

– Ja, Tomas von Brömssen kommer fungera som ett slags ciceron. Han har ett varmt hjärta för jazzen och spelar ju själv klarinett. Han tände på idén då vi kom med förslaget.

Hur lyckades ni få Jazzradion intresserade av den här konserten?

– Sen vi startade har jag uppvaktat dem, säger Johnny Olsson som jobbar efter Johan Borgströms devis "Jazz är kul!".

Göteborg Jazz Orchestra

Är: Ett storband från Göteborg med 18 medlemmar grundat i 2019 års inledning av trumpetaren Johnny Olsson. Saxonisten Johan Borgström är kapellmästare.

Aktuellt: Med konserten "Svenska jazzhjältar" med fokus på Bengt Hallberg, Brewhouse söndag 4 oktober. Konserten spelas in av Jazzradion med sändningspremiär 18 oktober.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

"Håll inne med betalningen"

Konsument Vad gör man om fiberinstallationen försenas av en tvist? Eller om man köpt en ny hylla som man inte lyckas skruva ihop? Konsumentrådgivare, Cassandra Larsson har svaren. lördag 17/10 11:40

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Tjulander: Ett problem som angår hela stan

Krönika De kriminella gängen i Göteborg har den senaste tiden fått mycket uppmärksamhet i medier i hela landet. Det har skramlats med förslag om fler poliser och hårdare straff. lördag 10/10 14:38

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11