Teater Kattma spelar ny föreställning. Foto: Kai Martin

De spelar för allas lika värde

Dramatikern och regissören Hans Sjöberg vill visa på allas lika värde med Teater Kattma. Nu är teatergruppen aktuell med pjäsen "Ljuset genom sprickan i muren"

  • Publicerad 15:00, 2 okt 2021

Gänget nu är så begåvat och coolt.

Teater Kattma jobbar med personer med olika sorter av funktionsnedsättning. Det kan handla om allt från rullstolsburna till de som verbalt inte kan uttrycka sig. Men med teatern som medel får alla möjlighet att göra sin röst hörd och blotta känslor som alla människor delar – oavsett kön, ursprung eller bakgrund.

– Jag har hållit på i tio år med Teater Kattma. Gänget nu är så begåvat och coolt, säger regissör Hans Sjöberg.

Nyskriven

Han står för manus i nyskrivna "Ljuset genom sprickan i muren", där man kan tro att Leonard Cohens "The anthem" med raderna "There is a crack, a crack in everything//That's how the light gets in" skulle spelat sin roll som inspiration.

– Jag vet vilken låten är, men inte tänkt på den. Snarare är det David Bowies "Heros, säger han, som berättar att också Beatles och Lou Reeds musik har sin plats i föreställningen.

Vid sin sida under åren har han haft Inger Jonsson-Fredriksson, som både skådespelar, är regiassistent och bollplank.

– Eftersom vi jobbar med personer som har en funktionsnedsättning som inte alltid syns är det viktigt att vi hjälps åt, säger hon.

– Inger är en bra skådespelare, som dessutom är duktig sångerska, berömmer Hans Sjöberg som är glad att ha henne bredvid sig.

Med finns också Astrid Steen, en av veteranerna i ensemblen. Inledningsvis var hon inte alls intresserad av att vara med. Det började med en av Hans Sjöberg arrangerad work shop och fortsatte med teater.

På riktigt

– Jag fick frågan om att vara med. Det var ju kul och jag kände att det också var ett bra budskap, säger hon, som i "Ljuset genom sprickan i muren" spelar den ledande rollen som Sökaren.

Hon – ja, hela ensemblen – glädjer sig åt att få möta sin publik. Pjäsen har visserligen spelats tidigare, i sommar, men då inför en gles skara på grund av restriktionerna.

– Nu är det en helt annan sak. Det här är mer på riktigt. Det blir mer en teaterkänsla, säger hon.

"Ljuset genom sprickan i muren" spelas i Dalheimers hus hela hösten, men finns också med som en programpunkt under West pride (27/9–3/10).

Teater Kattma

Är: Teatern som arbetar integrerat med skådespelare med och utan funktionsvariationer, proffs och amatörer i alla åldrar.

Aktuell: Med "Ljuset genom sprickan i muren" av Hans Sjöberg, som också regisserar. Spelas under hösten på Dalheimers hus.

Medverkande: Evelina Charlie Larsson (som även skrivit del av scen 3), Emelie Ekendahl, Inger Jonsson-Fredriksson, Hans Sjöberg, Camilla Horn, Viktor Lysell, Astrid Steen, Kristina Kindberg och Olov Andersén.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39