Humorister. Hanna Johansson och Andreas Nygård står upp för humorn. Foto: Kai Martin

De står upp för ny humor – och revy i Göteborg

Kärleken till humor och revy förenar dem. I gruppen The Funnymentalists utmanar de med nyskrivet material en ny publik. Som med showen "Sketchupåsenap" till exempel.

  • Publicerad 17:20, 14 feb 2020

Under Kulturnatta gjorde Hanna Johansson, Andreas Nygård, Magnus Hjelm och Sofia Henningsson ett test som föll väl ut. Provet med humorshowen "Sketchupåsenap" kittlade publiken och det var bara att fortsätta.

– Det funkade verkligen jättebra. Då hade vi en timma. Nu har vi det dubbla, säger Hanna Johansson, ståuppare och producent.

Det var just i den sistnämnda rollen som hon träffade Andreas Nygård för några år sedan då båda jobbade med Mölndalsrevyn. Han som både skådespelare i den anrika revyn – och som manusförfattare. Något som han prisades för 2018 för numret "Nils och freudianska felsägningar".

Tillsammans utgör de The Funnymentalists med uppdrag att roa och locka en ny publik till revygenren – och dessutom utmana sig själva.

I januari hade de premiär på "Sketchupåsenap" på kvartersscenen 2lång. Nu är det dags igen.

– Vi har fått blodad tand. Det finns mycket ambition på den här scenen med flera olika slags humor, förklarar Hanna Johansson.

– Här är en publik lite med samma referensramar som vi har, menar Andreas Nygård.

– Nu har vi fått ett kvitto på det vi längtat efter och landat i det vi vill. Nu kan vi expandera.

Sketchupåsenap

Är: En nyskriven humorshow, som spelas på kvartersscenen 2lång 15 februari med utrymme för fler speldatum. Showen är skriven av duon The Funnymentalists, bestående av Andreas Nygård och Hanna Johansson. På scen också Sofi Henningsson och Magnus Hjelm.