De vågar satsa på anrika Sjömagasinet

De träffades första gången i september. Kort därefter stod Jennie Selin och Mats Sjölander som ägare till anrika Sjömagasinet. Krogen som både vill vårda och utveckla.

  • Publicerad 14:30, 20 feb 2021

Jennie Selins och Mats Sjölanders Göteborgsfavoriter

Spårvagn – Färja

Göta älvbron – Älvsborgsbron

Saluhallen – Feskekörka

Filmfestivalen – Bokmässan

Röda sten – Saltholmen

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Götaplatsen – Järntorget

Way out West – Kulturkalaset

Jungans – Paley

Slottsskogen – Delsjön

Visa merVisa mindre

Titta på enkäten här bredvid. Den där Jennie Selin och Mats Sjölander har bestämt sig för vilka som är deras Göteborgsfavoriter. Fullständig samstämmighet, eller hur...? Ja, det kanske inte är så lätt att veta, men då GöteborgDirekts utsände träffade de båda nya ägarna av Sjömagasinet rådde det aldrig någon tvekan om vilket svaren skulle bli.

Men då ska man ha i bakhuvudet att denna deras gemensamma satsning bara är några månader bort och är lika gammal som deras kompanjonskap.

– Jag kände för två år sedan att det var dags att göra något annat. Jag hade då pendlat mellan stallet i Holland, där min dotter ville stanna kvar, och hemmet i Billdal, där jag har min son. Jag funderade mycket på vad jag ville göra då en väninna föreslog att jag skulle träffa Mats, säger Jennie Selin.

Sålde Blomstermåla

Det här var i september och han hade precis sålt Blomstermåla efter att i åtta år drivit etablissemanget ute på Särö. Det som han var på väg att sälja för ett år sedan då det var meningen att han ensam skulle ha tagit över Sjömagasinet med tillträde 1 april. Men det kom en pandemi emellan.

– Det var inte givet att det skulle bli Sjömagasinet. Däremot var vi överens om att det var viktigt att satsa, trots att vi inte kände varandra sedan tidigare, förklarar Jennie Selin.

Men lika snabbt som de träffades, lika plötsligt var en tillit till varandra väckt.

– Ja, det kom direkt. Att vi kommer att tycka olika, det vet vi. Men det kommer fungera jättebra.

Vid själva intervju är det bara Jennie Selin. Kort efter fotografering och enkätfrågorna är Mats Sjölander tvungen att lämna oss på grund av ett sjukt barn. Men det är utan oro. Samstämmigheten över hur de båda ska driva Sjömagasinet är total.

Öppnar 2 april

När paret öppnar 2 april efter två veckors renovering är det för både en gammal och ny publik.

– Vi vill ju gärna att de som kommer ska känna att det är något nytt. Vi har redan börjat köpa nya möbler, glas, bestick och porslin samt nya kläder för personalen. Vi tillträder 15 mars och då startar renoveringen, berättar Jennie Selin.

– Sjömagasinet är en fisk- och skaldjursrestaurang, men vi vill ha ett utbud som är mer tillgängligt och, ja, vi kommer också att servera kötträtter. Vi kommer också ha öppet varje dag och på luncher. Det ska vara en meny som tilltalar alla – från räkmacka till sjötunga.

 

Ny i sadeln. Jennie Selin är rookie som restaurangägare och kommer direkt från hästbranschen för att satsa på Sjömagasinet med Mats Sjölander. Foto: Kai Martin

Ja, vi kommer också att servera kötträtter.

Intensiv period

Jennie Selin må vara en rookie som restaurangägare, men hon har erfarenhet från branschen och ser fram emot samarbetet och ägarskapet med rutinerade Mats Sjölander med sina 33 år i yrket som kock och krögare.

– Jag börjar som serveringspersonal på Le Village 1994 och fick en förfrågan om att börja på Sjömagasinet, som jag tackade jag till. Jag gick från servitris till hovmästare på tre år, berättar hon som senare tog sig till Stockholm där hon fortsatte inom restaurangnäringen och samtidigt utbildade sig till sommelier.

En intensiv tid har startat för Mats Sjölander och Jennie Selin. Men att inte hinna med, nej det oroar dem inte.

– Det är inga problem. Jag kräver inte så mycket sömn. Har aldrig gjort det. Så jag sover lugnt och tror på det här till hundra procent. Nu är det dygnet runt med jobb och möten med olika leverantörer. Vi vill att de som annars går förbi Sjömagasinet nu ska våga komma in. Vi bygger en bar för att kunna ta det lilla och dessutom har vi Göteborgs finaste uteservering med solnedgången och hamninloppet nära inpå.

Jennie Selin/ Mats Sjölander

Hon: 47. Två barn, 14 och 16. Började jobba i restaurangnäringen 1994. Utbildad sommelier. Köpte Belgiska chokladfabriken 1997 och sålde företaget 2004. Driver hästgård i Billdal. Har stall i Holland, där dottern bor.

Bor: I Billdal.

Han: 49. Tre barn. Kock och krögare. Sålde i höstas Blomstermåla, Särö, efter att ha drivit det etablissemanget i åtta år. Har arbetat i branschen i 33 år.

Bor: I Onsala.

Aktuella: Som nya ägare av Sjömagasinet, där Ulf Wagner och Gustav Trädgårdh lämnar 15 mars och Jennie Selin och Mats Sjölander öppnar 2 april.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39