Barnförbjuden. Jenny Högström är aktuell med diktsamlingen "Sad life". Foto: Kai Martin

Diktsamlingen som mamma inte får läsa

"Sad life" är Jenny Högströms tredje bok. En diktsamling varken barnen eller hennes mamma får läsa

  • Publicerad 17:30, 6 okt 2021

Jenny Högström berättar om titeln till "Sad life". En titel har hon snott från sitt äldsta barn.

– Mitt äldsta barn kan undra vad jag har gjort på min barnfria tid och tror att jag inte att har något liv. När jag berättar blir svaret "Sad life".

Men det paradoxala är att dikterna i "Sad life" betraktar Jenny Högström som barnförbjudna.

– Det är för mycket sex, drugs and rock'n'roll i dem. Mamma har frågat om hon får läsa boken. Jag har svarat "Nej, jag tror inte det". Mamma är 80, skulle dö en för tidig död, det vill jag inte.

Jenny Högström är uppvuxen i litteraturintresserat hem i Hästveda i norra Skåne. Intresset för litteratur har via omvägar som folkhögskolor, universitetsstudier och boende i Paris gett henne uppdrag som recensent för tidningar som Aftonbladet, Sydsvenskan och GP.

Men hon stannar alltså inte vid att gjuta omdömen om andras skrivande. Jenny Högström skriver också själv. "Sad life" är hennes tredje bok och andra diktsamling.

– Jag skrev olika, enskilda dikter – till en kompis födelsedag, till ett bröllop, efter en kärlekshistoria som gick åt skogen – men efter ett tag såg jag att de hängde ihop. Jag har gillat att jobba med de här scenerna.

Jenny Högström kallar sig skämtsam Kvilles Catullus, syftande på den romerska diktaren som levde kring Jesu födelse.

– Han skrev skabrösa dikter om horor och fester; vackra känslor. Jag kallar mig det lite som ett skämt. Dikterna spekulerar ganska mycket om ett mytologiserande om sig själv, om något som möjliggör något mer. Det är inte summan av mig själv.

Jenny Högström

Är: 47. Författare och litteraturkritiker.

Bor: Kville. Uppvuxen i Hästveda i norra Skåne.

Familj: Barn och katt.

Är: Aktuell med diktsamlingen "Sad life" och releasefesten på Folkteatern 7 oktober. Samtidigt utkommer en EP tillsammans med musikern och vännen Niki Yrla som tonsatt några av dikterna. Musik som kommer framföras under kvällen.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39