Firar 50 med George Michael. Artisten Andreas Lundstedt ger sig själv en George Michael-show i 50-årspresent. Foto: Pressbild

Diskokungen firar 50 med George Michael-show

Nyligen fyllde Andreas Lundstedt 50 år. Den förre Alcazarmedlemmen gav sig då den bästa presenten: en George Michael-show. Turnéstart i höst på Stora Teatern i Göteborg.

  • Publicerad 18:20, 25 maj 2022

GöteborgDirekt pratar med Andreas Lundstedt dagarna före 50-årsdagen. En dag som planerades att firas i stillhet med nära och kära, något gott att äta, något gott att dricka.

– När jag fyllde 40 fick jag en överraskningsfest, som jag knappt kommer ihåg något av. Jag som har sådant kontrollbehov hamnade i chock. Vänner från förr kom, vänner sjöng och uppträdde. Så, nej, nu vill jag inte vara med om några överraskningar, säger han.

– De få lediga dagar som jag har vill jag ta till vara på bästa sätt.

Avslutat "Saturday night fever"

Ja, han har precis avslutat sejouren med "Saturday night fever" på Chinateatern i Stockholm. Musikalen där han till oigenkännlighet spelar den sliskige DJ Monty.

– Haha, ja, det var en härlig karaktär. Lasse Holm, som jag ju känner var och såg föreställningen. Han berömde just den som spelade DJ Monty utan att förstå att det var jag, skrattar Andreas Lundstedt.

Gåva till sig själv

Men nu siktar han in sig på en helt annan person och personlighet. Som en gåva till sig själv på 50-årsdagen kommer han ge sig ut på turné med showen "Freedom – the music of George Michael" baserad både på den brittiske sångarens karriär och musik, från Wham över till den rika soloeran.

– När jag som 15-åring hörde "Faith" var det kärlek vid första öronkastet, som jag brukar säga. Jag har följt honom sedan dess, hans sång och texter och han har varit en stor inspiratör. Showen har jag funderat på i kanske sex, sju år. Men det är först nu som jag känner mig redo, säger han, som vill bjuda på underhållning med klass, men också en portion lektion i ämnet George Michael, säger han.

– Men främst blir det en tokhyllning till hans musik.

Tio på scen

På scen kommer han ha sex musiker och tre sångare, där alla kommer ha sin beskärda del på scenen.

– Det här är ett drömprojekt som går i uppfyllelse. Tänk, det är första gången jag kör solo och då gör jag det då jag precis har fyllt 50. Hoppas att det blir en långkörare.

Premiär blir det på Stora Teatern den 9 oktober. En salong som Andreas Lundstedt aldrig tidigare har gästat.

– Nej, där har jag aldrig uppträtt. Men jag ser fram emot det och har hört mycket gott om teatern.

Tjuvstartat solokarriären

Andreas Lundstedt har tjuvstartat sin solokarriär lite och än mer blir det i sommar.

– Ja, jag kommer giga för fullt. Det är spännande att stå på egna ben.

Det är nu fyra år sedan som Alcazar flaggade för att gruppen skulle göra sin sista turné. När GöteborgDirekt träffade de tre medlemmarna våren 2018 var det en svårt tagen Andreas Lundstedt, som hade svårt att hålla tårarna tillbaka när han pratade om det.

Ett långt farväl

– Det var som ett långt farväl. Det var väldigt jobbigt och det tog mig hårt. Jag tycker helt enkelt inte om avsked eller förändringar. Så, nej, jag har inte mått bra... till nu. Nu är det ok, säger han.

– Tidigare fick jag panik. Ja, även då en föreställning nådde sitt slut. Det är som om jag vill att allt ska vara för evigt. Alcazars sista turné var som att gå på sin egen begravning i ett år. Men nu har jag blivit bättre på att hantera det.

Andreas Lundstedts George Michael-show

Är: En föreställning baserad på den brittiske artisten George Michaels (1963–2016) liv, karriär och – främst – musik. Det är Andreas Lundstedt, som tillsammans med sex musiker och tre sångare, ligger bakom showen, som har Kajsa Ernst som regissör.

Bandet: Jonas Pomo, kapellmästare och keyboards,Calle Stålenbring, gitarr, Wojtek Goral, saxofon och keyboards, Andreas Arvidsson, keyboards, Karl Annmo, bas, Sebastian Ågren, trummor, Kajsa Borg, sång. Jonathan Jaarnek, sång, och Jennifer Jaarnek Norén, sång

Premiär: Göteborg, Stora Teatern (9/10. Därefter framförs den i Uppsala (13/10), Skellefteå (14/10) Umeå (15/10), Östersund (16/10), Sundsvall (21/10), Falun (22/10), Jönköping (28/10), Stockholm (16/11Linköping (19/11) och Malmö (20/11).

Visa merVisa mindre

Långt farväl. När Alcazar åkte på sin avskedsturné blev det ett långt och sorgligt farväl för Andreas Lundstedt. Foto: Kai Martin

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44