Musikalsatsning. "Cabaret" får en ny chans på Göteborgsoperan i höst. Samtidigt är det klart att "Wicked" blir Operans satsning 23/24. Foto: Lennart Sjoberg

Dubbla musikalsatsningar på Göteborgsoperan

"Cabaret" var en hårsmån från premiär hösten 2020. Nu får musikalen en ny chans i höst. Samtidigt gör Göteborgsoperan klart med musikalen "Wicked" för säsongen 23/24.

  • Publicerad 18:00, 4 maj 2022

I dagarna är det final för Håkan Hellströmmusikalen "Kärlek skonar ingen", publiksuccén på Göteborgsoperan.

Nu är det också klart för kommande satsningar på musikaler i huset.

I höst får "Cabaret" ny chans. Den uppsättningen som var så nära premiär i början av november 2020, men som på grund av dåvarande restriktioner tvingades läggas i malpåse.

De ledande rollerna spelas av David Lundqvist (konferencieren) och Kerstin Hilldén (Sally Bowles). Musikerna på scen är: Ella Wennerberg, Frida Thurfjell, Malin Almgren, Viktor Stener, Paulina Moberg, Malin Wättring och Julia Schabbauer.

"Cabaret" har premiär 1 oktober.

Storslagen satsning

Göteborgsoperan har också bestämt musikal för nästkommande säsong. Det är Broadway- och West End-succén "Wicked", som sätts i en en storslagen satsning.

– Jag är oerhört glad över att återigen få släppa loss Göteborgsoperans fantastiska orkester i den storlek som Stephen Schwartz ursprungligen tänkte för "Wicked". Vi blir först i världen med fulltaligt orkesterdike i vår version, större än på Broadway och i West End. Musikaliskt kommer det att bli fantastiskt, dramatiskt och ingenstans finns en orkester som är bättre lämpad, säger Bjorn Dobbelaere, dirigent och musikaliskt ansvarig, i ett pressmeddelande.

Finländsk regissör

Regissör blir finländaren Samuel Harjanne, med meriter från musikaler i England, Estland och framför allt i Finland, allt från "Aladdin" och "Billy Elliot" till "Les Misérables" och "Kinky Boots".
– "Wicked" är den ursprungliga orsaken till att jag arbetar med musikteater överhuvudtaget. När jag var i 15-årsåldern hörde jag musiken ur "Wicked" för första gången och blev så hänförd att jag bestämde mig för att inte prata om musikalen, jag ville hålla den hemlig eftersom jag ville sätta upp den själv, säger han i pressmeddelandet.

När Göteborgsoperan sätter upp "Wicked" är det 20-årsjubileum för originaluppsättningen. Musikalen är ett slags parallell till "Trollkarlen från Oz", men sett ur häxornas perspektiv.

"Wicked" har premiär hösten 2023.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44