Dubbla premiärer för Stadsteatern

När Göteborgs stadsteater åter igen öppnade blev det med dubbla premiärer. Men de kvarvarande restriktionerna ställer till det. "Vi skulle öppnat med buller och bång. Men nu blir det inte så mycket folk i salongen" säger teaterns konstnärlige ledare Pontus Stenshäll, som ser fram emot onsdag 29 september.

  • Publicerad 15:39, 14 sep 2021

Vår plan var att öppna med buller och bång.

18 september öppnnade Göteborgs stadsteater efter den en och ett halvt år långa renoveringen av huset. Planen var att under det arbetet skulle teaterns repertoar spela på andra scener i Göteborg. Av det blev det inte mycket.

Föll på målsnöret

När nu Göteborgs stadsteater åter välkomnar sin publik blev det med två föreställningars premiärer. Dels "Kejsaren av Portugallien". Dels "Slutspel", Samuel Beckettpjäsen i Ronnie Hallgrens regi. En uppsättning som låg klappad och klar för premiär i mars 2020, men föll på det berömda pandemiska målsnöret.

– Vi skulle egentligen haft tre premiärer nu. Men "Stormen" har fått skjutas upp då färdigställandet av lilla scenen inte har blivit klar, berättar Pontus Stenshäll.

Han är regissör och står också för dramatiseringen av Selma Lagerlöfs roman, där text möter musik med sångaren Daniel Lemma i en central roll.

LÄS MER: GöteborgDirekts guide till kultur och nöje

Rik och komplex

– Det är en fantastisk roman, rik och komplex, där jag har tagit ner och bort. För att kompensera det har musiken fått ta plats. Samtidigt har jag velat bevara Selma Lagerlöfs vackra språk. Så det är en berättande föreställning.

Repetitionerna har skett enligt restriktionernas alla konster och regler.

– Vi började repa i maj där vi snabbtestade var och en av de medverkande. Efter sommaren har alla varit fullvaccinerade. Samtidigt är det här ju ingen pjäs med hångel och kyssar.

Varit tufft

Men som konstnärlig ledare har det varit tufft för Pontus Stenshäll. Flera av teaterns uppsättningar har tvingats i malpåse, omplaneringarna har varit många och svaret på när man kunnat få spela inför publik har lyst med sin frånvaro.

– Det har varit en svår balansgång. Vi trodde alla att det skulle öppna upp tidigare. Så vi planerade för att köra nu i höst, oavsett om det skulle vara inför åtta eller en fullsatt salong, säger Pontus Stenshäll.

Beskedet från regeringen kom som bekant tidigare om lättade restriktioner från och med 29 september.

Premiärerna av "Slutspel" och "Kejsaren av Portugallien" föll alltså på fel sida gränsen.

– Vår plan var att öppna med buller och bång. Vi har diskuterat det här och det är för komplicerat att flytta premiärerna. Så nu blir det en och en halv vecka med restriktioner. Men den 29 september blir det något extra med vimmel och möjlighet till fullt i salongerna, säger Pontus Stenshäll.

Göteborgs stadsteater säsongen 2021/22

Är: "Kejsaren av Portugallien" och "Slutspel", premiärer 18/9. "Stormen" och "Yeah! Yeah! Yeah!", premiärer 9 oktober. "Tystnaden", urpremiär 5/11. "Vi hade i alla fal tur med ramavtalet", premiär 3 december. "Idlaflickorna", premiär 10/12. "De ensligas allé", nypremiär 29/12. "Dvärgen", nypremiär i vår. "Om kärlek", urpremiär 4/2. "Mordet på Marat", premiär 18/2. "Tillbaka till Reims", premiär 18/3. "Mr Burns", Sverigepremiär 8/4. "Kontrabasen", nypremiär 8 april. "100 sånger", premiär 14/4. "Var är min man?", nypremiär 2/5.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21