Förenad. I musik och vänskap spelar Keltiska Duon tillsammans. Foto: Pressbild

Duon som är förenad i musik och vänskap

Jonas Liljeström och Emil Pernblad är Keltiska Duon. Musik och vänskap sedan tonåren förenar dem, som nu har kommit med album och är aktuella med skivrelease på Café Hängmatta på Musikens hus 13 januari.

  • Publicerad 18:41, 5 jan 2022

Jonas Liljeström och Emil Pernblad möttes som unga redan på Rudolf Steinerskolan i Göteborg och fann varandra snart i musiken.

– Första gången som vi spelade ihop var då Celtic Connections bildades 1990. Bandet blev snabbt blev stort i Göteborgsområdet och senare internationellt med sommarturnéer 1993 och 1994 på Irland. Gruppen upplöstes 1995, säger Jonas Liljeström, som idag är aktiv i flera konstellation, varav några där också Emil Pernblad ingår.

– När vi 2010 gick med i Krilja, som spelar romsk musik, började vi samarbeta igen. Vi spelar också tillsammans i Salamander och Sonika. I samma veva som vi startade Celtic Connection igen 2018 bildades också Keltiska Duon.

Jonas Liljeström, 47, förklarar sin faiblesse för den keltiska folkmusiktraditionen, som lockade honom redan i början på 80-talet:

– Dels är den ösig och medryckande. Dels har den också en underton av melankoli.

Urvalet till Keltiska Duons album är speciellt.

– Det kommer från lite olika håll. Jag är ju också intresserad av tidig musik inom de här områdena, så musiken på albumet omfattar även musik från 1600-talets början och framåt. När tidig musik framförs nuförtiden brukar det ofta ske med ett klassiskt musikaliskt stilidiom som gärna blir stelt och mossigt. Så vi vill ge den rättvisa och framföra den så att det rycker i fötterna.

Keltiska Duon

Är: Jonas Liljeliljeström fiol, sång och slagverk, och Emil Pernblad, gitarr och irländsk bouzuoki. Repertoaren är hämtad från den keltiska folkmusiktraditionen i Irland, Skottland och Wales med såväl jigs och reels som lyriskt melankoliska melodier och sånger

Bas: I Göteborg.

Aktuella: Med album och skivrealese på Kafé Hängmatta 13 januari.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

"Ombildningar borde vara en icke-fråga"

Debatt Att Göteborgs politiker gör ombildningar av hyresrätter till en valfråga vittnar om bristande förmåga att ta itu med de större frågorna, skriver Mikael Larsson och Simon Vajedi, för Medborgerlig...onsdag 3/8 8:47