Förenad. I musik och vänskap spelar Keltiska Duon tillsammans. Foto: Pressbild

Duon som är förenad i musik och vänskap

Jonas Liljeström och Emil Pernblad är Keltiska Duon. Musik och vänskap sedan tonåren förenar dem, som nu har kommit med album och är aktuella med skivrelease på Café Hängmatta på Musikens hus 13 januari.

  • Publicerad 18:41, 5 jan 2022

Jonas Liljeström och Emil Pernblad möttes som unga redan på Rudolf Steinerskolan i Göteborg och fann varandra snart i musiken.

– Första gången som vi spelade ihop var då Celtic Connections bildades 1990. Bandet blev snabbt blev stort i Göteborgsområdet och senare internationellt med sommarturnéer 1993 och 1994 på Irland. Gruppen upplöstes 1995, säger Jonas Liljeström, som idag är aktiv i flera konstellation, varav några där också Emil Pernblad ingår.

– När vi 2010 gick med i Krilja, som spelar romsk musik, började vi samarbeta igen. Vi spelar också tillsammans i Salamander och Sonika. I samma veva som vi startade Celtic Connection igen 2018 bildades också Keltiska Duon.

Jonas Liljeström, 47, förklarar sin faiblesse för den keltiska folkmusiktraditionen, som lockade honom redan i början på 80-talet:

– Dels är den ösig och medryckande. Dels har den också en underton av melankoli.

Urvalet till Keltiska Duons album är speciellt.

– Det kommer från lite olika håll. Jag är ju också intresserad av tidig musik inom de här områdena, så musiken på albumet omfattar även musik från 1600-talets början och framåt. När tidig musik framförs nuförtiden brukar det ofta ske med ett klassiskt musikaliskt stilidiom som gärna blir stelt och mossigt. Så vi vill ge den rättvisa och framföra den så att det rycker i fötterna.

Keltiska Duon

Är: Jonas Liljeliljeström fiol, sång och slagverk, och Emil Pernblad, gitarr och irländsk bouzuoki. Repertoaren är hämtad från den keltiska folkmusiktraditionen i Irland, Skottland och Wales med såväl jigs och reels som lyriskt melankoliska melodier och sånger

Bas: I Göteborg.

Aktuella: Med album och skivrealese på Kafé Hängmatta 13 januari.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Därför dansar Knut ut julen

Krönika Tradition. Tjugondag Knut – 13 januari Enligt visan varar julen “än till påska”. Men så länge vill nog ingen ha kvar julpyntet. Historiskt har det i Sverige funnits två datum som sätter punkt för högtiden.torsdag 13/1 10:20

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21