Ebbot: "Katastrof att Tages inte är med!"

Vid en ceremoni på onsdagsmorgonen blev Göteborgsbandet Soundtrack Of Our Lives invalda i Swedish Music Hall of Fame. Något som sångaren Ebbot Lundberg är tacksam för. Men han saknar ett namn i samlingen: Tages. – Det är en katastrof att inte de är med.

  • Publicerad 11:01, 15 jun 2022

Tages hade lite samma bakgrund som Union Carbide Productions.

Samtidigt som Göteborgs stadsmuseum öppnar sin nya utställning om Swedish Music Hall of Fame tillkännagavs de nya invalda namnen: Lars Gullin, Monica Törnell, Petter samt göteborgarna Brita Borg och Soundtrack Of Our Lives. Något som går att läsa om i GöteborgDirekt här:

Göteborgare invalda till Swedish Music Hall of Fame

På plats fanns bandet tillsammans för första gången sedan Grammisgalan 2013, som blev finalen på bandets slutturné i december 2012.

– Björn Olsson (bandets grundar med Ebbot Lundberg, reds anm) skulle ha varit med. Men är på semester, förklarar Lars Nylin, en av Swedish Music Hall of Fames fem jurymedlemmar.

– Han skulle inte ha kommit ändå, hävdar Ebbot Lundberg.

Saknar ett namn

Den karismatiska sångaren är tacksam för invalet, där Soundtrack Of Our Lives nu delar plats med 60 andra grupper, som Abba, Ebba Grön och Roxette.

Men han saknar ett namn: 60-talsbandet Tages från Göteborg.

– Det tycker jag är en katastrof. Det borde ha varit det första bandet att ha med, hävdar han.

– Deras album "Contact" och "Studio" är oerhört starka.

Stark relation

Ebbot Lundberg hade en personlig relation till Tages sångare Tommy Blom, som bland annat var inbjuden som sångare när Soundtrack Of Our Lives uppträdde under Way Out West 2010.

– Vi hade en stark relation och var bland annat i Memphis tillsammans. Han var väldigt innovativ, som hela Tages var, säger han som sångaren som gick bort 2014.

– Tages hade lite samma bakgrund som Union Carbide Productions. De kom från Kullavik, Änggården och Örgryte. Ungefär som vi.

Förklaringen

Lars Nylin förklarar att Tages har funnits med i diskussionerna.

– Varje år väljer vi, som vi kallar det med favoritfloskel, en bukett som ska bestå av tiden, genre, genus. Blandningen behöver inte nödvändigtvis vara kronologisk. Vår mest kampajade artist är Jerry Williams. Men även Kal P Dal har det loppats för, säger han.

– I år har vi haft cirka 20 seriösa kandidater. Tages och Göran Lagerberg har funnits med bland kandidaterna och har väl varit med i diskussionerna hela tiden. Spotnicks också. Vi vill gärna ha med några av de som väljs in på plats, men det kan ju även bli postumt. Vi har ju 60 namn nu, men har 100 seriösa kandidater i diskussionen om att väljas in.

Gäst. Ebbot bjöd in tages sångare Tommy Blom till Soundtrack of Our Lives spelning på Way out West 2010. Foto: Kai Martin

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44