Eddie Wheeler ser inga hinder – prisas för sitt arbete

Eddie Wheeler är artisten som började boka och insåg bristen på tillgänglighet för människor med funktionshinder. Nu får han 2020 års Planetapris för sitt arbete.

  • Publicerad 15:58, 25 okt 2020

När jag var tio kom jag till insikt att jag inte tillhörde normen.

Han var dödsdömd från födseln med en läkare som sa till Eddie Wheelers föräldrar att det inte behövde tänka på en födelseannons i tidningen. 38 år senare är han envist kvar med målet att gör världen tillgänglig för alla i allmänhet men för funktionshindrade i synnerhet.

Mutation

Eddie Wheeler har en medfödd benskörhet, som har gjort att han mer eller mindre har vuxit upp i en rullstol.

– Det är genom en mutation. Då jag var liten tyckte jag att det var fräckt. Då fanns ju Turtles, som ju var muterade sköldpaddor. Men där de var tåliga var jag precis tvärt om, säger han.

– När jag föddes vill jag inte komma ut. Förmodligen för att jag redan i livmodern var bruten. Barnmorskan förlöste mig med sugklocka, såg att jag var bruten och pappa blev omedelbart misstänkt för misshandel av mamma samtidigt som jag hamnade i kuvös. Mamma och pappa såg mig inte på en vecka.

Kompisar

Men en sköterska luskade på eget bevåg om benskörhet, kliniken på Östra kontaktade ett sjukhus i Stockholm med erfarenhet av benskörhet. Alla eventuella misstankar avskrevs och Eddie Wheelers sköra liv fortskred.

– Jag hade nog tur. Mamma var dagmamma och det var som ett minidagis. När jag låg gipsad hemma som en mumie fanns det barn runt omkring mig. Hur sjuk jag än var fanns kompisar där. De fick göra grejer för att hjälpa mig och växte av det ansvarstagandet. Vi blev ett supertajt gäng där vi är fyra stycken som fortfarande håller ihop. De har varit tuffa, men aldrig elaka. Det har varit viktigt för mig, att jag alltid var med på mitt sätt.

Han har 118 dokumenterade frakturer där den senaste inträffad vid en fallolycka förra året. Men har aldrig sett sin benskörhet som ett hinder.

– Jag har gått med kryckor i perioder. Men jag är för rastlös. Med rullstolen går allt snabbare och när jag har den glömmer jag att jag sitter i den. När jag var tio kom jag till insikt att jag inte tillhörde normen. Då var det bättre att jag gjorde saker på mitt sätt och göra det bra. Men det var först efter gymnasiet som min belöning kom.

Musiken viktig

Musiken har alltid funnits som ett starkt intresse och det var genom det som hans namn Eddie Wheeler kom. Inför slutspurten av gymnasiet kombinerades motgångar med benskörhet och sjukhusbesök med skoltrötthet. Det gav paradoxalt Eddie Wheeler en omtumlande öppning.

– Min musiklärare sa att jag var på väg mot underkänt, men ville göra en deal. Om jag var med och framförde en låt på skolans avslutningsshow skulle jag få godkänt. Jag gjorde en akustisk version av U2:s "Sunday bloody Sunday" där the Edge gitarrspel fick mig att förstå vad man kan göra med en låt. Det var som låten hemsökte mig. Nu blev min version mer som ett självmord, men det spelade ingen roll. Det var en stor upplevelse och klasskamrater kom fram efteråt och kramade mig för de hade fått se en annan sida av mig – och jag fick godkänt.

Karriären tog fart

Så tog artistkarriären fart. Men med rockdrömmarna kom en insikten att för att få spelningar var han tvungen att boka dem själv. Med envishet har det blivit turnéer i Europa och spelningar i Nya Zeeland, Australien, USA och Sydafrika. Så kom då nästa insikt: tillgängligheten för funktionsnedsatta. Eller snarare bristen på.

– Det är ju inte så att jag per automatik sitter på det här jobbet för att jag är rullstolsburen. Men det är klart att jag har en insikt. Så att få det här priset... jag är ju den första som talar om tillgänglighetsfrågor som får det. Det är viktigt att prata om utanförskap, för ibland är vi funkisar kanske inte det coolaste i sällskapet. Så det är fint att få räknas in och jag är stolt över det.

Eddie Wheeler

Är: 38. Artist, bokare. Jobbar på Creative Point, stödd av allmänna arvsfonden, med tillgänglighetsfrågor för funktionshindrade. Älskar historia, framför allt antiken och medeltiden och kontrasten mellan dessa historiska perioder.

Bor: I Johanneberg med sambo.

Aktuell: Som pristagare av Planetapriset 2020, som han får vid en ceremoni på Musikens hus 27 oktober. I nomineringen står det "Årets pristagare har gått från att ha varit artist till att i grunden påverka Göteborgs arrangörsliv. Genom sin verksamhet har han tillsammans med ett växande nätverk skapat arrangörskap, scener och mötesplatser där funktionsvariation inte är något hinder." Planerar att spela in en ep senare i höst.

Visa merVisa mindre

Eddie Wheelers Göteborgsfavoriter

Älvsborgsbron – Göta älvbron

Linnégatan – Avenyn

Pustervik – Musikens hus

Spårvagn – Färja

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Way out West – Kulturkalaset

Järntorget – Götaplatsen

Feskekörka – Saluhallen

Filmfestivalen – Bokmässan

Röda sten – Saltholmen

Visa merVisa mindre

Planetapriset

Är: Ett pris om 10000 kronor som går till Årets Inspiratör. Det har delats ut sedan 2013 i samband med Planetafestivalen – med dans och musik från hela världen – som i år hålls mellan 28 oktober och 1 november.

Tidigare: Har priset gått till Twisted Feet (2019), Jorge Alcaide (2018), David Bäck (2017), Gloria Esteban (2016), Zana Muhammad (2015), Erika Risinger (2014) och Ahmad al Khatib (2013).

Göteborgsnöje

Ny svensk postpunk med rötterna i 80-talet

Nöje Del III släpper nytt i väntan på att få komma ut och spela Med rötterna djupt rotade i den svenska postpunkens mest åttiotalistiska mylla söker Göteborgsbandet Del III rastlöst vidare. Som med nya singeln "Kärlek är ett brev som aldrig skrevs".tisdag 1/12 16:44

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40