Eddy Bengtsson fattar nytt grepp om livet

Han har otaliga segrar på brottarmattan och i octagonen. Deltagit i SM, EM, VM och OS. Men den tuffaste matchen gick han på Sahlgrenska sjukhuset.

  • Publicerad 12:30, 12 sep 2020

Jag vill göra ett VM till. Sedan lägger jag av.

Brottningen har varit Eddy Bengtssons liv sedan han var liten talle. Som fem-, sexåring lärde han sig greppen, knepen och att härda ut smärtan. Belöningen har varit en lång, idog karriär.

– Jag har alltid varit storväxt och fick från start brottas med äldre killar, som slog mig sönder och samman. Jag grinade ut av helvete under träningarna, men har efteråt fått höra att jag hade sagt "Det här ska jag aldrig sluta med".

Tuff uppväxt

Uppväxten var tuff för den unge Eddy Bengtsson med skilda föräldrar och många flyttar. Men brottningen såg han till att komma till, oavsett om han bodde i Landvetter, Majorna, Fotö eller Asperö.

– Jag har räknat ut att jag fram till dess jag blev 20 hade flyttat 41 gånger.

Eddy Bengtsson är lika snäll och omtänksam privat som han är skoningslös i idrottssammanhang. Men inom sporten har han också åkt på stryk. Rejält. Som när han gick sin elfte match i MMA, den mot ukrainske Dmitrij Poberezjets.

– Det hade gått skapligt för mig. MMA är ju en publik sport då brottningen mer är för närmast sörjande. Så jag tänkte att jag går min sista match nu. Det var en titelmatch som jag ville vinna för att sedan lägga av.

Men motståndet var för tufft. Visserligen gick han själv ut ur octagonen, men med fyra tänder utslagna, bruten käke, spräckt trumhinna och en kraftig hjärnskakning.

– Efteråt hade jag tydligen frågat om jag hade vunnit. Men trots förlusten var det viktigt att göra den resan, säger han om MMA-äventyret.

Olyckan framme

Det tog sin stund att slicka sina sår. Men efter några år var han tillbaka. Återigen på brottarmattan. Nu med siktet inställt mot medaljer i veteran-VM.

– Under VM 2015 och 2016 tappade jag inte en poäng, säger han stolt över sina guldmedaljer.

Men inför satsningen till mästerskapen 2017 var olyckan framme. I slutet av ett tufft pass slant Eddy Bengtsson på den hala mattan, fick foten under sig och sparringpartnern misstolkade situationen för sin egen vinning. Eddy Bengtssons fotled gick av på flera ställen.

– När ambulansmännen kom frågade de om det var något jag inte tålde. Jag svarade gaisare och morfin.

"Nu dör jag"

Det visade sig att föraren av ambulansen var gaisare – och Eddy Bengtsson fick morfin mot sina smärtor. Men värre var kanske att drömmarna om veteran-VM gick i kras.

– Jag tänkte väl att jag skulle komma tillbaka och tränade överkroppen i väntan på att foten skulle läka. Men den hade blivit felopererad, så det blev ett nytt ingrepp. Så jag med min tunga kropp hoppade runt på kryckor. Då fick jag ont i ryggen, gick till en osteopat där jag underbehandlingen plötsligt inte kunde andas.

Det blev aktuttransport till Sahlgrenska där han kollapsade igen.

– Jag tänkte att nu dör jag och det utan att få säga hejdå till Cornelis. Jag hade ångest och var verkligen jätterädd, säger han tårögd om dramat där han till slut ringde sin älskade son.

Det visade sig att Eddy Bengtsson fått nio proppar i lungorna, något som krävde lång rehabilitering och konvalescens. Nu har han fått fatt i livet och släpper inte greppet – för sin och framför allt Cornelis skull.

– Jag vill göra ett VM till. Sedan lägger jag av. Men jag har ju redan fått min guldmedalj, säger han och syftar på Cornelis.

Eddy Bengtsson

Är: 41 år. Brottare, personlig tränare, fyscoach och har en bakgrund som snickare.

Bor: I Majorna med sonen Cornelis, 13 år.

Bakgrund: Var en av Sveriges främsta brottar fram till 2007, har deltagit i SM, EM och VM i grekiskromersk stil. Tävlade i OS i Sydney 2000 och Aten 2004. Började med MMA 2008 där han efter elva matcher, sju vinster och fyra förluster, la ner karriären 2012. Gjorde comeback på brottarmattan och vann veteran-VM 2015 och 2016.

Medverkat: I TV3-programmet "Superstars" 2011 och som El Gringo i "Gladiatorerna" från 2014.

Visa merVisa mindre

Eddy Bengtsson Göteborgsfavoriter

Röda sten – Saltholmen

Jungans – Paley

Färja – Spårvagn

Stigbergstorget – Mariaplan

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Gamla Ullevi – Scandinavium

Järntorget – Götaplatsen

Älvsborgsbron – Göta älvbron

Saluhallen – Feskekörka

Way out West – Kulturkalaset

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG