Efter fiaskot: Wallmans spinner vidare

The Concept i förra Gamle Ports lokaler blev inte den framgång som ägarna hoppats på. Men med rutinerade Wallmans inarbetade koncept blev det fart på ruljansen. Nu är det dags för dinnerparty – show från scen ned till borden.

  • Publicerad 15:23, 26 feb 2020

Vi satte oss nog på för höga hästar.

När The Concept öppnade dörrarna för två år sedan var det efter nogsam renovering av de klassiska lokalerna. Anrika Gamle Port hade blivit Kungsportshuset, nya ägarna Wallmans – med verksamhet i Stockholm, Köpenhamn och Oslo – satsade på the Concept.

– Man ville prova något nytt. Något lite farligare och mer internationellt, men fortfarande med samma koncept med mat och underhållning, förklarar producenten Ola Grönberg.

Satt på för höga hästar

Men satsningen blev inte den framgång man hoppats på.

– Vi satte oss nog på för höga hästar, erkänner Ola Grönberg, som med koncernen tog sig en funderare om framtiden.

– Jag tror att folk inte kände sig delaktiga och berörda, säger han.

Istället valde man att för ett år sedan göra the Concept lite mer som Wallmans, det vill säga där serveringspersonalen också är artisterna och med det uppstår en spännande närhet mellan publik, det vill säga gästerna, och de som uppträder.

I julas med start i november var showen helt och hållet Wallmans. The Concept hade placerats på hyllan. Något Ola Grönberg erkänner var synd, men samtidigt:

– Det föll väl ut. Närheten till publiken var där och det var ett inarbetat koncept som funkade.

Välmeriterad magiker

Gaston, den välmeriterade Göteborgsmagikern, har erfarenhet från Cabaret Lorensberg. Han njuter av att möta sin publik ner på golvet precis vid borden.

– Jag gör några close up-trick och här är ju scenen i hela lokalen. Med Wallmans hamnar alltid gästen i centrum, säger han.

I kombinationen serveringspersonal och artist blir det en stressig kväll från showstart vid halv sju fram till finalen kring elva.

Kamp mot klockan

– Självklart är det en kamp mot klockan. Det har hänt att en låt börjat då jag serverar vin. Men då är det bara att ta upp mikrofonen och börja sjunga, säger Veronika Wallentin, som examinerade från Balettakademin i juni förra året och snabbt fick engagemang hos Wallmans.

– Jag gick på audition under mitt tredje år, men då gick det inte att pussla ihop. Men jag hoppade in redan i slutet av the Concept och nu är jag här.

Kvällen kommer bli fullmatad med musik – allt från Earth Wind and Fire, Avicii, Abba och Pavarotti – till magi.

Bara glädje

– Vi har kommit fram till att gästerna orkar med underhållning i max tre timmar. Men om man pratar om att festa klara de flesta sex till åtta timmar. Så därför blir det ett dinnerparty där våra shownummer är lite kortare, och med Gaston som klistret som håller ihop allting, förklarar producenten Ola Grönberg.

– Jag har tidigare velat spela på många känslosträngar. Men den här gången är det mest glädje.

– Och allt avslutas med allsång, säger Veronika Wallentin.

– Ja, alla ska vara med som vill, menar Gaston.

Wallmans dinnerparty

Är: Wallmans nya show i Kungsportshuset, före detta Gamle Port. Artisterna är också servitörer och uppträdande sker inte bara på scen utan också runt om i lokalerna och vid borden.

Premiär: 28 februari för att sedan pågå under våren.

Artister: Bland andra Göteborgsmagikern Gaston (finalist i Talang 2014, världsrekordhållare i jonglering, programledare för "Mysteria" i SVT:s Barnkanalen med mera) och musikalartisten, sångerskan och skådespelaren Veronika Wallentin (syntes bland annat i Miriam Bryantvideon till "Neråt/uppåt" och i pjäsen "Dödsskön" nyligen på Fängelset).

Visa merVisa mindre

Närkontakt. På Wallmans dinnerparty blir det närkontakt med artisterna i Kungsportshuset - här Gaston och Veronika Wallentin. Foto: Tommy Holl

Vi är GBG

    Vi är GBG