Efter pandemin: Här är 14 nya krogar i Göteborg

Pandemin har slagit särskilt hårt mot krogar och restauranger. Trots det finns det en hel del nya ställen att utforska i Göteborg nu när restriktionerna är borta och våren är här.

  • Publicerad 11:20, 15 apr 2022

Krögarparet Anna Kröss och Janne Nilsson är två som har vågat satsa på ett nytt koncept. De ville skapa ett vardagsrum i Majorna, någonstans där folk kan likaså plugga som att ta ett glas efter jobbet.

Med öppettiderna nio till nio vill de erbjuda frukost med nybakta frallor och kvalitativt kaffe men också kul mat och ett trevligt utbud av bra naturviner.

– Det finns väldigt många ställen med fokus på öl häromkring, men ett riktigt bra glas vin kan vara svårare att hitta. Så det vill vi bidra med, säger Anna Kröss.

Anna och Janne lever ihop och har sedan innan egna företag inom branschen, men detta är deras första gemensamma ställe. I ett år har de totalrenoverat den gamla lokalen för att skapa en trivsam miljö där folk ska vilja umgås.

Det kommer finnas en stor uteservering och hundar är välkomna, allt för att kunna erbjuda något för alla.

Namnet kommer ur längtan många känt till att få umgås i grupp igen.

– Saknaden av ett vi under pandemin och att man nu kan gå ut i grupp igen, det står ”we” för, säger Anna Kröss.

1. BeerNFries

Efter två år av pop-ups bestämde sig gruppen bakom BeerNFries att tiden var inne för Göteborgs första pommesrestaurang.
Fokus ligger på fries, egenproducerade dippsåser och alkoholfria drycker.

Adress: Södra Larmgatan 4, inom vallgraven

Status: Öppet!

2. Hermanos
Tacoskiosk

Hermanos må ha funnits ett tag på Sannaplan, men nu har tacokiosken blivit med bar! Maten har tydliga influenser från Mexiko men även från andra delar av världen i form av olika typer av streetfood som dyker upp på menyn.

Adress: Mariagatan 29, Sannaplan

Status: Öppet!

3. We&Deli

Vare sig du söker en god kaffe eller ett glas bra naturvin passar We&Deli dig. Med öppettiderna nio till nio vill de kunna servera en riktigt bra frukost men också goda delikatesser och kul mat.

Adress: Allmänna Vägen 26, Majorna

Status: Öppet!

4. Angeli

Bar La Lune blir med en syskonbar vägg i vägg. När Bar la lune fått mer matfokus, ska Angeli bli stället där man kan svänga förbi för ett glas. Det ska satsas på en bred vinlista och smårätter i aperitivo-stil.

Adress: Vasa kyrkogata 1, Vasastaden

Status: Öppet!

5. Gården

Resturang Gården har lämnat Vasagatan för Blå huset vid Konstepidemin. Redan tidigare i vintras smygöppnade baren under kvällstid, och den 1 april öppnade så matsalen på riktigt. Fokuset på närproducerat och säsongsbaserat har naturligtvis flyttat med.

Adress: Konstepidemins Väg 6, Linnéplatsen

Status: Öppet!

Inte bara pilsner. Ivan Larsson och Rasmus Herbertsson öppnar under våren upp Ivans Pilsnerbar på Ringön. Foto: Jens Lennartsson

6. Ivans Pilsnerbar

Vid Ringöns hamn öppnar inom kort
Ivans Pilsnerbar – med inriktning på god pilsner, elektronisk musik, visuell konst och pasta. I april smygöppnar de med en grönsaksfokuserad lunch.

Adress: Kolgruvegatan 1, Ringön

Status: Öppnar i vår!

7. Ilse Grøn Krog

Göteborgsfamiljen satsar på vegetariskt när de flyttar in i den gamla biografen Kaparen på Stigbergstirget. Det blir en vegetarisk bistro med ambitionen att servera mat från hela världen.

Adress: Stigberstorget 10

Status: Öppnar 28 april

8. Bar Shtisel

I anknytning till deras satsning i Kaparen ska Göteborgsfamiljen även öppna vad de kallar en ”italian esprossobar med jewish influenser”. De beskriver det som en naturlig samlingsplats på Stigbergstorget och det kommer att vara öppet från tidig morgon till sen kväll. 

Adress: Karl Johansgatan 4, Stigbergstorget

Status: Öppnar till valborg

9. Potatisen

Här ligger fokus på bakad potatis med röror som passar alla och underhållning i form av främst live musik. Allt mellan den minsta trubadur till kända artisten ska kombineras med den finaste och största bakpotatisen de kan hitta

Adress: Värmlandsgatan 15, korsningen Andra långgatan

Status: Öppnar i slutet av april

Snart restaurang. Spike Brewerys restaurang så som det såg ut tidigare i år när Göteborg Direkt var där. Foto: Markus Andersson

10. Spike Brewery

Med insyn in till jäsningstankarna ska besökare kunna käka en bit mat, beställa dryck i baren, handla i bryggeriets butik eller titta på utställningar med olika gatukonstnärer. Med sina färgsprakande etiketter, underfundiga produktnamn och Spotify-spellistor dedikerade till bryggeriets olika ölsorter står det klart att Spike Brewery vill erbjuda något mer än ”bara” en öl.

Adress: Slakthusområdet, Hus C

Status: Öppnar troligen i maj!

11. Bar Bulot

Bulot arbetar med lokala producenter och bönder samtidigt som de utforskar både gamla och nya tekniker. I väntan på att restaurangen Bulot ska öppna på Norra Hamngatan har ägarna öppnat en vin- och pop up-bar i Saluhallen.

Adress: Norra Hamngatan 8, Nordstaden

Status: Öppnar i maj!

panoramalyx. Visionsbild av Above - Scandic Hotel Centralens nya takterrass. Belägen på fjortonde våningen rymmer terrassen dessutom Göteborgs högst belägna trädgård. Foto: Scandic

12. Above, Scandic
Göteborg Central

I början av sommaren öppnar denna takterrass på fjortonde våningen, med panoramavy från Älvsborgsbron till Gamlestan. Det kommer även finnas en trädgård på terrassen, med andra ord – Göteborgs högst belägna trädgård. I baren och restaurangen kommer gäster kunna njuta av utsikten året om.

Adress: Vikingsgatan 7, Gullbergsvass

Status: Öppnar 14 juni!

13. Kappa Bar

E-sportsbaren kommer tillbaka till Göteborg. Efter några år utan lokal i Göteborg slår de snart upp dörrarna igen. De erbjuder mat som är inspirerad av den klassiska sportbaren men där TV- och datorspel står i fokus.

Adress: Rosenlundsgatan 8, Rosenlund

Status: Nyöppning i juni!

14. Bearded Rabbit Brewery
& Taproom

Bearded Rabbit Brewery har flyttat tillbaka till Göteborg! Bryggningen står just nu i fokus, men till sommaren ska ett enklare taproom med möjlighet till provsmakning öppnas. I framtiden är planen att kunna servera mat och öl i kombination.

Adress: Norra Ågatan 10, hållplats svingeln.

Status: Öppnar i sommar!

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44