Efter sju år – dags för Håkanmusikalen

Victoria Brattström och Simon Ljungman bestämde sig efter flera samarbeten: Nu var det dags för ett större steg. Efter sju år är duo nu redo för premiär av "Kärlek skonar ingen".

  • Publicerad 14:00, 3 okt 2021

Säg att det var april 2014. En vårdagsmorgon, hur som helst, och Victoria Brattström – regissör och skådespelare – går nere vid Röda sten och märker hur inspirationen fyller på. Musiken från Håkan Hellströms solokarriär ger både karaktärer och en historia. Hon ringer snabbt vännen och kollegan Simon Ljungman. Han som tillsammans med Stefan Sporsén, som förutom medlemmar i Håkan Hellströms band, är något av den göteborgske storstjärnans personliga kapellmästare.

– 2002, 2002 och 2006 gjorde Victoria och jag föreställningar ihop. Det var roligt att arbeta tillsammans. Men efter dem kände vi att vi ville gör något större, säger Simon Ljungman.

– Ja, vi känner ju varandra och någon gång skulle vi våga göra det, fyller Victoria Brattström.

Skulle dröja

Det skulle dröja ytterligare några år innan Victoria Brattström knäcker idén som nu sedan sju år har sysselsatt dem båda.

Från att från början ha varit hennes och Simon Ljungmans skapelse blev Håkan Hellström snabbt inkopplad. För utan hans välsignelse skulle det knappast ha blivit musikalen "Kärleken skonar ingen".

– Vi vill först landa det hos honom. Han kände med en gång att det var rätt, att det var i tiden, om sårbarheten, att det vackra är att vi inte är perfekta, säger Victoria Brattström som kontaktade författaren och dramatiken Mirja Unge för hjälp med librettot och dialog.

– Det var jag nervös inför.

Men Mirja Unge nappade och från 2016 var upphovsmakarna till "Kärlek skonar ingen" en kvartett, som inspirerade varandra, som såg föreställningar och filmer för att bidra.

Världspremiär

Den 9 oktober har originalmusikalen med Håkan Hellströms musik i centrum sin världspremiär på Göteborgsoperan. Allt väl tajmat med Göteborgs 400-årsjubileum, där Stenastiftelsen donerat nio miljoner till uppsättningen.

– Det gav ju oss en möjlighet att göra den här satsningen och är ett sätt att hylla Göteborg, säger Victoria Brattström.

Håkan Hellström med

Håkan Hellström har varit på plats vid repetitionerna. Något som bidragit, menar Simon Ljungman.

– Det har varit värdefullt. Han har träffat kör, orkester och ensemblen. Uppmuntrat alla och fått det att bli mindre nervöst, säger han som "tackar" för att Ullevikonserterna inte har blivit av den här sommaren.

– Jag är ju med som spelande kapellmästare på scenen i föreställningen. Så det hade blivit körigt med Ullevi också.

Kärlek skonar ingen

Är: En originalmusika av Victoria Brattström, Simon Ljungman, Håkan Hellström och Mirja Unge. Under ett dygn får man följa olika karaktärer ur Håkan Hellströms låtars rika persongalleri.

Premiär: 9 oktober. Musikalen spelas till och med 8 maj 2022.

Huvudroller: Michalis Koutsogiannakis, Kristina Issa, Timo Nieminen, Sofia Pekkari, Nina Zanjani, Vera Veljovic, Lisette T Pagler, Lars Väringer med flera plus Operans kör och orkester samt rockband.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39