Mersmak. Rollen som Malik i "En mot en" har gett Alieu Jeng mersmak. Här med Solomon Njie, som spelar Osman. Foto: Arpi Sahakyan/SVT

En mot en-stjärnan vill bli skådis

Han spelar fotbollsspelaren som ställs mot sin bror för ett uppehållstillstånd. Nu vill debutanten 21-årige Alieu Jeng ta skådiskarriären vidare efter SVT-serien "En mot en".

  • Publicerad 15:00, 1 maj 2022

När det var allvar var det som att släcka en lampa.

Att träffa Alieu Jeng på sin hemmaplan uppe i Angered tar sin tid. På plats för intervjun på Blå Stället, nära både teatern och Angereds gymnasium, blir det en strid ström av avbrott för att han ska hälsa på en den ena, en den andra. De flesta som vill gratulera till framgångarna för rollen som Malik i SVT:s dramaserie "En mot en". Men också hans gamla idrottslärare som, på lärares omtänksamma vis, undrar vad han gör nu för tiden.

Alieu Jeng ursäktar sig, men är också ödmjukt förtjust över uppmärksamheten. Men kändis i Angered…? Nej, det vill han inte påstå.

– Det är väl mest de kompisarna som har sett serien som kommer fram.

Energi. Dansen är favoritsysslan hos 21-årige Alieu Jeng. Men nu också skådespeleriet efter succén med tv-serien "En mot en", Foto: Kai Martin

Hittade dansen

Han har bott i Sverige sedan 2008, då han kom från hemlandet Gambia för sitt nya hemland Sverige.

– Pappa hade flyttat hit först. Mamma fick först jobb i London och sedan här. Vi hamnade från början i Lövgärdet.

Så blev det grundskola i närområdet och gymnasium i Angered. Allt bara några busshållplatser bort. Det var på gymnasiet som hans rastlöshet hittade sitt uttryck i dansen, den som sedan har tagit honom vidare till rollen som Malik.

– Jag har alltid varit den underhållande gubben. Jag har tagit det från gester till dans, gillade Michael Jackson och lärde mig hans steg samtidigt som jag lärde mig dansa afro. Det ger mig glädje och jag gillar att underhålla andra.

På Tiktok och Instagram lägger han ut filmer för att visa upp sina moves. Han är lätt i steget och går igenom skärmen. Något som rollbesättaren till "En mot en" upptäckte.

– Hon hade hittat mig på Instagram. Hon såg att jag inte bara dansade utan också använde ansiktet med miner och så, säger han.

– Jag har lätt för att lära. Så jag behöver aldrig stå framför spegeln, förklarar han som skapar dansstegen snabbt i huvudet.

Men han har också utmanat sig själv med allt svårare steg. Så allt går inte dansande lätt.

– Just nu kör jag lite modernare steg som tar tid. Det blir svårare och svårare, mer och mer avancerat. Jag skulle säga att det tar en vecka innan jag lärt mig steg som jag lägger upp på Instagram.

Rastlösheten har alltså gett honom ytterligare en utmaning. Nu som fotbollsspelare där han ställs mot landsmannen Solomon Njie där Alieu Jeng spelar lillebror till Ousman. I dramat ställs inte bara bröderna mot varandra på planen; de spelar också om chansen till uppehållstillstånd för en av dem.

Debutanter

Både Solomon Njie och Alieu Jeng är debutanter. De hade aldrig tidigare träffat varandra när de möttes för inspelningarna förra sommaren i Stockholm.

– Det klickade redan första dagen. Han är som jag, gillar att underhålla och att dansa. Sedan har vi ungefär samma bakgrund.

Han förklarar att det var lätt att gå in i rollen och att ta regi från Ahmed Abdullahi.

– Han sa med en gång att det här var seriöst. Det tog lite tid att ta till sig, men sedan var det superenkelt. När det var allvar var det som att släcka en lampa. När jag hörde "set", "varsågoda" så blev det bara, det bara hände.

Alieu Jeng vill nu spinna vidare på skådespelande. Han är just nu arbetslös, men siktar mot någon högskola.

– Jag vill testa och så hur långt jag kan gå och hur det verkligen är. Jag vill ta tag i det här på riktigt.

Rastlös. Dansen är ett sätt att ge utlopp för rastlösheten. Nu hoppas Alieu Jeng på att förena den med skådespeleri. Foto: Kai Martin

Alieu Jeng

Är. 21. Nyexaminerad gymnasieekonom, underhållare och dansare, som både lär sig steg via Instagram och visar upp sina färdigheter både både Instagram (@blqqxta_) och Tiktok (@blqqxta_). Talar tre språk: svenska, engelska och modersmålet wolof. Har spelat division 5-fotboll med Gambian Mix IF med Heden som hemmaplan.

Bor: I Lövgärdet med sin mamma och två småbröder. Uppvuxen i Gambia.

Aktuell: Som Malek i SVT-serien "En mot en" där han spelar mot landsmannen Solomon Njie (Osman) i ett brödradrama om fotboll och uppehållstillstånd. Serien är regisserad av Ahmed Abdullahi. Huvudförfattare är Pelle Rådström och avsnittsförfattare Joakim Granberg. Premiär 27 mars. Åtta avsnsitt.

Visa merVisa mindre

Alieu Jengs Göteborgsfavoriter

Spårvagn – Färja

Älvsborgsbron – Hisingsbron

Vättlefjäll – Delsjön

Gamla Ullevi – Scandinavium

Angered Centrum – Nordstan

Way out West – Kulturkalaset

Göteborgsoperan – Stadsteatern

Avenyn – Linnégatan

Bokmässan – Filmfestivalen

Balettakademin – Dansforum

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44