End of Fun början på det roliga

När Skuldpadda hastigt bröt upp uppstod bandet som End of Fun – mer enade än någonsin. Nu är gruppen skivaktuella och bjuder på en streamad konsert, som sänds fredag 18 juni.

  • Publicerad 18:15, 17 jun 2021

Bara för att bandet försvann hade vi inte förlorat varandra.

Det finns en t-shirt på 80-talet som Akademibokhandeln saluförde med texten ”Kafka hade heller inte så roligt” med en allvarsam Frans Kafka illustrerad. Det var naturligtvis i tiden bland de svårmodigt intellektuella där postpunken med band som Siouxsie and the Banshees, Joy Division, dess efterföljare New Order, Nick Cave and the Bad Seeds blev soundtrack.

Ingen kapad identitet

Man kan tro att bandet End of Fun kapat sin identitet och uppdaterat denna zeitgeist från denna era. Något som är både sant och falskt. För precis som det finns en humor i Kafka-tröjan gör det också så med bandets namn. End of Fun är helt enkelt den fågel Fenix som uppstod ur resterna av Skuldpadda, som hastigt lades ner i höstas. "End of Fun" är också en låttitel från Skuldpaddas repertoar.

– Det kändes rätt att få med något från det gamla, säger trummisen och gruppens producent Johan Holm.

– När vi spånade bandnamn kollade vi bland våra favoritbandnamn för att sen leta bland våra egna låttitlar. "End of Fun" är ju sista låten på Skuldpaddas sista vinylalbum "Commitment", fortsätter Michaela Åberg.

– Det vore ju roligt om publiken ropar End of Fun när vi är ute och spelar, säger Johan Holm, som berättar att bandet hoppas på att kunna trycka upp merchandise med End of Fun på exempelvis kepsar.

Postpunkhumor

Jo, postpunkhumorn är sammanbitet intakt. Det är också bandet. För gruppen som tillsammans med Johan Holm består av syskonparen Michaela och Kim Åberg och Irma och Anton Andrén. Men när en medlem valde att lämna bandet bestämde de sig för att börja om och byta sound för en nystart. Men sluta…? Nej, det var aldrig aktuellt.

– Vi är kompisar och nära varandra. Bara för att bandet försvann hade vi inte förlorat varandra. Vi kunde ha behållit namnet, men det var rätt skönt att byta, säger Johan Holm.

– Verkligen. Nu ska vi inte vara rädda att göra vad vi vill i musikalisk väg. Nu kan vi styra mot den musik vi lyssnar på. Med framför allt tidiga Skuldpadda kom de låtar som vi gjorde med. Nu är det mer fokus på hur vi vill spela live. Varje inspelning ska ha en livskänsla, säger Michaela Åberg, som fick en kreativitetsskjuts när hon och Christoffer Sand gick skilda vägar.

Kreativa

Förutom att göra låtskrivande och medverkan i End of Fun kom hon med sin solodebut i våras. Nyligen blev det också debut för Joy Divisioninspirerade duon La Perm med singeln "Let it in".

– Det började med att jag lärde mig göra egna demor. Tidigare var jag beroende av andra för att göra en bakgrund, men nu finns det inga begränsningar. Jag skriver fort.

Lägg till att samtliga medlemmar i End of Fun skriver musik, så blir det ett intensivt flöde av musik för de kreativa postpunkarna.

– Det känns bra. Alla lägger till sitt, säger Johan Holm.

End of Fun

Är: Ett indieband baserat i Göteborg med medlemmarna Michaela Åberg, sång, Johan Holm, trummor, Anton Andrén, gitarr och sång, Kim Åberg, bas. och Irma Andrén. keyboard. Grundades ur resterna av Skuldpadda hösten 2020.

Aktuella: Med Singeln "Thelma & Louise", nyligen utkommen ep och en streamad konsert fredag 18 juni via gruppens Facebooksida. Ny ep är planerad till hösten.

Göteborgsnöje

Hönöbo siktar mot Dalsland i ny roman

Nöje Bosse Norrhem målar med akvarellfärger i sin spänningsroman Bosse Norrhem har varit Göteborg trogen i över 40 år. Sedan ett par år är det Hönö, som gäller. Men nya romanen "Den enögde akvarellmålaren", ja, den utspelar sig i Dalsland.onsdag 14/7 7:36

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12