Erika: "Jag får leva med mina ärr"

Det dröjde innan de första slagen kom. Men när mannen hon älskade höll på att slå ihjäl henne flydde Erika Pragler. Nu föreläser hon om våld i nära relationer.

  • Publicerad 16:30, 21 nov 2021

Jag levde på hoppet om att det skulle bli bra.

25 november är den internationella dagen mot mäns våld mot kvinnor. Ett datum som Erika Pragler känner till bättre än de flesta. Inte bara för att hon sedan några år föreläser i ämnet "Våld i nära relationer", utan för att hon under sex år själv var drabbad.

– Jag är uppvuxen i Älvängen. Höll mest på med dans och gymnastik. Siktade mot att få jobba med barn och ungdomar. Det skulle jag göra hela mitt liv, men ångrade mig, säger hon och ler.

Men människor har hon jobbat med och gör fortfarande.

– Jag har mött människor i alla åldrar. Har haft förmånen att jobba med människor från 1 och ett halv år till 104. Så, ja, jag har fått många livsberättelser på vägen.

Var svartsjuk

Efter gymnasiet i Kungälv flyttade hon till Frölunda, levde ihop med mannen som skulle bli far till de nu två vuxna döttrarna. När relationen tog slut sökte sig Erika Pragler ut på nätet för att dejta. Hon träffade en man från Ulricehamn som hon inledde en relation med.

– Vi umgicks på helgerna, det blev vin och mat. Barnen var med i början, men de tyckte aldrig om honom.

– Han var svartsjuk och hade kontrollbehov. Dessutom klarade han inte alkohol. Snart började han kommentera hur jag klädde mig och hur jag såg ut.

Hon fann sig i det, mån om att relationen skulle fungera.

– Det är normaliseringsprocessen. För inga män börjar med att slå. Då lämnar kvinnan dem.

Men det psykiska våldet växte. Hon använde vita lögner gentemot sina barn och vänner.

– Men det kom ju fram sedan att de visste. Jag hade inte skyddat barnen, säger Erika Pragler.

Så kom slagen. Inledningsvis på ställen där det kändes men inte syntes.

– Så gör alla, säger hon krasst.

Hon levde sitt liv i förtryck samtidigt som hon hade sin karriär, som bland annat föreläsare.

– Jag levde på hoppet om att det skulle bli bra. Men just där är hoppet din största fienden.Vi sökte hjälp tillsammans. För svartsjukan och alkoholen. Men det var inte lätt. Han ville inte. Totalt blev det fyra gånger. Jag gick själv hos en psykolog, men kunde aldrig själv hjälpa honom.

Mannens våld blev allt grövre. Resor tillsammans blev mardrömmar.

– Sista misshandeln var på ett hotellrum. Jag lyckades springa därifrån. Utan kläder. Det var 1 december 2016. Polisen kom, det var första förhöret. Det kändes som en film där jag skådespelade i rollen som mig själv. Jag var fullt upptagen av min oro att han hade åkt, rattonykter, med bilen och skulle köra i diket, berättar hon minnes- och detaljrikt.

– Jag får leva med mina ärr. Men det jag har svårast för är ärren som finns hos mina barn.

Blev rättegång

Det blev en rättegång, där det tog 17 månader innan domen föll. Under den tiden hade Erika Pragler börjat studera "Att utbilda inom våld". Direkt efter att domen vann laga kraft började hon föreläsa och skrev boken "När livet vände, med ärr i själen".

– Jag hade ju en bakgrund som föreläsare, att jag kunde använda det till något värdefullt och kreativt. I mina föreläsningar är jag öppen och rak. Använder mig av bilder från förundersökningen. Det är också viktigt att belysa att våld i relationer inte bara är mäns våld mot kvinnor. Förutom fysiskt, psykiskt, sexuellt och hedersrelaterat våld finns också fem våldsformer till: ekonomiskt våld , materiellt våld, latent våld, digitalt våld samt vanvård/försummelse, säger hon som har en förhoppning:

– Ja, jag hoppas att jag kan ge styrka och hopp med mina föreläsningar och min bok.

Erika Pragler

Är: 50. Föreläsare (inom kommuner, på skolor, kvinnojourer, föreningar etc) och utbildare inom ämnet våld i nära relationer. Har hela livet jobbat med människor från 1,5–104 år, men mest med friskvård, psykisk ohälsa, stress och livshantering.

Bor: I Landala. Uppvuxen i Älvängen.

Familj: I en bejakande relation. Två vuxna döttrar från ett tidigare förhållande.

Aktuell: Med sina föreläsningar och boken "När livet vände, med ärr i själen". En bok som numera är en del av Polisens kurslitteratur.

Visa merVisa mindre

Erika Praglers Göteborgsfavoriter

Röda sten – Saltholmen

Way out West – Kulturkalaset

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Spårvagn – Färja

Älvsborgsbron – Hisingsbron

Bokmässan – Filmfestivalen

Linnégatan – Avenyn

Saluhallen – Feskekörka

Stadsteatern – Folkteatern

Jungans – Paley

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hon gillar våldsamheter i Göteborgsmiljö

Nöje I slutet av 2021 kom debutromanen, thrillern "Syndoffer" i Göteborgsmiljö. Nu är Jeanette Bergenstav aktuell med sin andra bok i serien om journalisten Jennifer Sundin.måndag 3/10 13:59

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00