Etiopisk kulturfest gästar Oceanen

Fendika är en klubb – och en dans- och musikgrupp – i Addis Abeba, Etiopiens huvudstad, som blivit smått legendarisk. Nu gästar man Oceanen i Göteborg för en festival.

  • Publicerad 18:30, 7 jun 2022

”Fendika – home swap festival” är en etiopisk kulturfest som bjuder upp och in på Oceanen mellan 10 och 12 juni. Fendika är både en klubb och en dans- och musikgrupp, som blivit central i Addis Abebas musikliv.

– Klubben är ett kulturellt nav som välkomnar pojken från gatan såväl som ambassadörer från EU-länder, förklarar Daniel Lemma, göteborgsk musikprofil som har sina rötter i Etiopien och är något av en kurator för festivalen.

– Det här ett slags kulturellt utbyte, att få hit artister som spelar och berättar om sin kultur. Vi har planerat det här sedan innan pandemin och vi kommer också till både Malmö och Uddevalla. Det har varit lite logistiskt komplext eftersom Fendika är ute och turnerar.

Melaku Belay, dansare och Fendikas grundare, är något av en eldsjäl, förklarar Daniel Lemma.

– Han kommer från gatan, började jobbade på Fendika, sov under baren och tog sedan över klubben. Han höll nyligen, som den första någonsin, ett Ted-talk på amhariska, Etiopiens officiella språk, i Vancouver.

Daniel Lemma har varit på Fendika ett flertal gånger. Senast för några veckor sedan.

– Första var för mer än 20 år sedan. Då var det ett litet ställe. Nu har det samma lilla entré, men har vuxit väsentligt på insidan.

Han hoppas att ”Fendika – home swap festival” ska bli ett möte mellan svenska och de etiopier som finns i Göteborg.

– Ja, verkligen. Det kommer bli högklassig underhållning.

Fendika – home swap festival

Är: En musik- och dansfestival som hålls på Oceanen 10–12 juni.

Fendika: Är en dans- och musikgrupp som består av de skickligaste dansarna och musikerna från Addis Abeba med fokus på att lyfta etiopisk tradition blandar med samtida rörelser och ljud.

Programmet: Filmvisning: ”Stand up my beauty”. Konsert med Fendika (fredag och lördag), DJ-sets. Söndag 12/6: Etiopisk dansworkshop med Fendika.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44