Film i Väst vann en Oscar i natt

Film i Väst, filmproduktionsbolaget med kontor i Göteborg, firar i dag. I natt stod det klart att filmen "En runda till" vann en Oscar för bästa internationella film. "En runda till" är samproducerad av Film i Väst och delvis inspelad i Västsverige.

  • Publicerad 10:10, 26 apr 2021

Oscarsvinnare. Regissören Thomas Vinterbergs senaste film "Druk" (på svenska "En runda till") vann i natt en Oscar. Foto: Anders Overgaard

Film i Västs produktioner har tidigare varit Oscarsnominerade. Som 2018 då Göteborgsregissören Ruben Östlunds "The square" nominerades i kategorin "Bästa internationella film". Något GöteborgDirekt skrev om.

Trots att Ruben Östlund var på plats i Hollywood, med bland andra Film i Västs VD Mikael Fellenius, blev det den gången inget pris.

Bättre upp i natt, alltså. Men då med den danske regissören Thomas Vinterbergs film "Druk" ("En runda till") med den internationelle danske storstjärnan Mads Mikkelsen i en ledande roll.

Trefaldigt nominerade

Filmen, som delvis är inspelad i Trollhättetrakten, är samproducerad av Film i Väst och har danska Zentropa som huvudproducent.

Film i Västs samproduktioner var i år trefaldigt nominerade till en Oscar. Dels i kategorin "Bästa internationella film" med just "En runda till", som också tunisiska regissören Kaouther Ben Hanias "The man who sold his skin" var nominerad i. Dessutom var Thomas Vinterberg nominerad i kategorin "Bästa regissör.

– Jag vill rikta ett stort tack till Thomas Vinterberg, skådespelarna, producenterna Sisse Graum Jørgensen och Kasper Dissing samt Lizette Jonjic och så förstås hela filmteamet. Ni har gjort en strålande insats som nu alla filmälskare världen runt känner till, säger Kristina Börjeson, produktionschef på Film i Väst, i ett pressmeddelande.

Två Oscar på 20 år

Båda filmerna har samproducerats med Film i Väst och har starka kopplingar till Västra Götaland och har använt regional personal under inspelningen.

2013 var Thomas Vinterberg också nominerad för en Oscar, då för filmen ""Jakten", som "Bästa internationella film".

Film i Västs samproduktioner har sedan 2 000 nominerats till 15 Oscar, men bara vunnit en då Susanne Bier 2011 vann "Bästa internationella film" för "Hämnden". Nio nomineringar gäller "Bästa internationella film", som nämnde Ruben Östlunds "The Square", Hannes Holms "En man som heter Ove" och Nikolaj Arcels "A royal affair" med göteborgskan Alicia Vikander i huvudrollen.

Oscarsvinnare 2021

Bästa film: ”Nomadland”.

Bästa kvinnliga skådespelare: Frances McDormand (”Nomadland”).

Bästa manliga skådespelare: Anthony Hopkins (”The father”).

Bästa regi: Chloé Zhao (”Nomadland”).

Bästa kvinnliga biroll: Youn Yuh-Jung (”Minari”).

Bästa manliga biroll: Daniel Kaluuya (”Judas and the black Messiah”).

Bästa originalmanus: ”Promising young woman”.

Bästa manus efter förlaga: ”The father”.

Bästa internationella film: ”En runda till”.

Bästa animerade långfilm: ”Själen”.

Bästa låt: ”Fight for you” (”Judas and the black Messiah”).

Bästa originalmusik: ”Själen”.

Bästa klippning: ”Sound of metal”, Mikkel EG Nielsen

Bästa kostym: ”Ma Rainey's black bottom”.

Bästa makeup: ”Ma Rainey's black bottom”.

Bästa foto: ”Mank”.

Bästa scenografi: ”Mank”.

Bästa specialeffekter: ”Tenet”.

Bästa ljud: ”Sound of metal”.

Bästa dokumentärfilm: ”Bläckfisken och jag”.

Bästa kortfilm: ”Two distant strangers”.

Bästa animerade kortfilm: ”If anything happens I love you”.

Bästa dokumentärkortfilm: ”Colette”.

Visa merVisa mindre

Vinnare. Mads Mikkelsen har huvudrollen i Oscarsvinnaren "En runda till". Foto: Henrik Ohsten/Nordisk film

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00