Blir digital. Göteborgs filmfestivals konstnärlige ledare, Jonas Holmberg (hör vid invigningen 2020) tvingas konstatera att festivalen 2021 blir digital. Foto: Kai Martin

Filmfestivalen tvingas bli digital

Göteborgs filmfestival har in i det sista planerat för en publik festival med start 29 januari. Men på grund av den rådande pandemin tvingas nu festivalledningen att kasta in handduken. 2021-års festival blir digital.

  • Publicerad 10:30, 24 nov 2020

På flera sätta är festivalen viktigare än någonsin just i år.

När 2020 års filmfestival klingade ut i början av februari hade också en svår pandemi startat i Kina för att snart spridas över världen. En månad senare rullade den in också i Sverige och lamslog till stora delar av det svenska samhället.

Under hela tiden har Göteborgs filmfestival jobbat ihärdigt med att kunna sjösätta 2021-års festival som planerat med start den 29 januari i Drakens filmsalong med galapremiär, kändismingel, tal och prisutdelningen. Nu blir det inte så.

Blir digital

Festivalens ledning har, på grund av rådande omständigheter med den andra våg som drabbat Sverige, att göra festivalen digital.

– Det är med tungt hjärta vi tvingas fatta detta beslut. Göteborgs filmfestival är en av världens största publika filmfestivaler och det är första gången i vår 44-åriga historia som festivalen inte kommer att ske på biograf i januari. Men vi måste ta ansvar för den ökade smittspridning vi ser i samhället och i första hand tänka på vår publiks och personals hälsa, säger Mirja Wester, VD, för festivalen i ett pressmeddelande.

Viktigare än någonsin

I samma pressutskick säger festivalens konstnärlige ledare, Jonas Holmberg:

– Det är väldigt tråkigt att inte kunna genomföra den fysiska festival vi älskar, men vi har sedan länge planerat för en parallell digital festival. Den skala vi upp nu. Målsättningen är att skapa en innovativ digital festivalupplevelse, full av premiärnerver, fördjupning och massor av fantastisk film. Festivalen ska vara en internationellt relevant manifestation för filmkonsten och tio dagar av filmiskt ljus i det svenska vintermörkret. På flera sätt är festivalen viktigare än någonsin just i år.

Göteborgs filmfestival

Är: Nordens största filmfestival. Den hålls i Göteborg under tio dagar från slutet av januari till februaris början. Första festivalen hölls på Kåren 1979. Därefter har den vuxit och har sedan länge biograf Draken som centrum för verksamheten. Där hålls också galapremiären varje år.

2021: Kommer festivalen hållas med start 29 januari. På grund av rådande pandemi kommer Göteborgs filmfestival bli helt digital.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Riverfields inspireras av både Dylan och Göteborg

Nöje Riverfields vill värna om låtskrivandet. Med debut-ep:n "Slow fram coming" inspireras bandet av såväl Bob Dylan och Bruce Springsteen som av hemstaden Göteborg.söndag 11/4 16:00

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00