Blir digital. Göteborgs filmfestivals konstnärlige ledare, Jonas Holmberg (hör vid invigningen 2020) tvingas konstatera att festivalen 2021 blir digital. Foto: Kai Martin

Filmfestivalen tvingas bli digital

Göteborgs filmfestival har in i det sista planerat för en publik festival med start 29 januari. Men på grund av den rådande pandemin tvingas nu festivalledningen att kasta in handduken. 2021-års festival blir digital.

  • Publicerad 10:30, 24 nov 2020

På flera sätta är festivalen viktigare än någonsin just i år.

När 2020 års filmfestival klingade ut i början av februari hade också en svår pandemi startat i Kina för att snart spridas över världen. En månad senare rullade den in också i Sverige och lamslog till stora delar av det svenska samhället.

Under hela tiden har Göteborgs filmfestival jobbat ihärdigt med att kunna sjösätta 2021-års festival som planerat med start den 29 januari i Drakens filmsalong med galapremiär, kändismingel, tal och prisutdelningen. Nu blir det inte så.

Blir digital

Festivalens ledning har, på grund av rådande omständigheter med den andra våg som drabbat Sverige, att göra festivalen digital.

– Det är med tungt hjärta vi tvingas fatta detta beslut. Göteborgs filmfestival är en av världens största publika filmfestivaler och det är första gången i vår 44-åriga historia som festivalen inte kommer att ske på biograf i januari. Men vi måste ta ansvar för den ökade smittspridning vi ser i samhället och i första hand tänka på vår publiks och personals hälsa, säger Mirja Wester, VD, för festivalen i ett pressmeddelande.

Viktigare än någonsin

I samma pressutskick säger festivalens konstnärlige ledare, Jonas Holmberg:

– Det är väldigt tråkigt att inte kunna genomföra den fysiska festival vi älskar, men vi har sedan länge planerat för en parallell digital festival. Den skala vi upp nu. Målsättningen är att skapa en innovativ digital festivalupplevelse, full av premiärnerver, fördjupning och massor av fantastisk film. Festivalen ska vara en internationellt relevant manifestation för filmkonsten och tio dagar av filmiskt ljus i det svenska vintermörkret. På flera sätt är festivalen viktigare än någonsin just i år.

Göteborgs filmfestival

Är: Nordens största filmfestival. Den hålls i Göteborg under tio dagar från slutet av januari till februaris början. Första festivalen hölls på Kåren 1979. Därefter har den vuxit och har sedan länge biograf Draken som centrum för verksamheten. Där hålls också galapremiären varje år.

2021: Kommer festivalen hållas med start 29 januari. På grund av rådande pandemi kommer Göteborgs filmfestival bli helt digital.

Visa merVisa mindre

Hon ska få filmfestivalen att flyga utan Draken

Nöje Volontären Mirja Wester blev vd För drygt ett år sedan summerade Göteborgs filmfestival ännu en framgångsrik festival. Nu, 2021, är Mirja Wester redo för en festival med helt nya riktlinjer på grund av pandemin.lördag 16/1 15:00

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20