Firar. Newopera Co – här konstnärlige ledaren Niklas Rydén och producenten Märta Jungerfelt – firar 15 år på Atalante. Foto: Kai Martin

Firar 15 år med sikte mot framtiden

För några år sedan firade Atalante 30 som fri scen för dans, musik och konst. På samma scen nära Skanstorget 15-årsjubilerar nu Newopera Co med tillbakablickar och siktet inställt mot framtiden.

  • Publicerad 18:30, 31 okt 2021

Insikten att jag hade skrivit en text, ett libretto var nyckeln.

Niklas Rydén är inte bara Newopera Co:s konstnärlige ledare och starke man. Han är också den som tillsammans med sin partner Eva Ingemarsson initierade Newopera co 2006. Allt med en idé om att både utmana den gängse operascenen, men också för att hitta ett nytt uttryck där sången i verken inte skulle vara skolade operavokalister.

Blandad repertoar

– Jag har varit här sedan starten 1987. Under den här tiden har jag haft nöjet att jobba med nya generationer. Som Teater Kolibri som var tio yngre än jag. Sedan kom Midaircondo med Lisen Rylander Löve och Lisa Nordström, som i sin tur var ännu yngre.

Så för fyra år sedan firade Atalante 30 år. Nu är det alltså Newopera Co:s tur där Niklas Rylander förutom ovan beskrivna roller också skriver libretto och musik.

– Jag växte ju upp till the Who och deras rockoperor, Tältprojektet och tyckte att "Tolvskillingsoperan" var spännande. Jag gjorde ett test i 20-årsåldern, som inte blev så mycket.

Men ur den blandade repertoaren för olika uppsättningar för Atalante steg Newopera Co, som ett kollektivt arbete med en idé att pröva nya vägar för samtida musikdramatik

– Jag inspirerades av en text av Marguerite Duras om två personer på ett café, bjöd in Midaircondo, skrev något som vi testade att sjunga efter och bestämde att det skulle bli en opera. Det blev startskottet, säger han.

– Insikten att jag hade skrivit en text, ett libretto – det trodde jag inte om mig själv – var nyckeln.

Tio uppsättningar

Tio uppsättningar senare firar alltså Newopera Co 15 år och siktet är inställt på framtiden. Niklas Rydén, 64, är medveten om sin ålder och jobbar för att andra ska ta vid för att både Atalante och Newopera Co ska få en fortsättning. Som med producenten Märta Jungerfelt.

– Jag känner mig välkommen här. Alla röster räknas, säger hon, som också hjälper till med manusskrivande.

– Eva och jag kommer ju fasas ut, så småningom. Därför är det tryggt att konstatera att de vi jobbar med och som bär verksamheten är mellan 27 och 40 år, säger Niklas Rydén.

Newopera Co

Är: Som namnet indikerar ägnar sig Newopera Co åt nyopera. Genren urskiljer sig från den klassiska operan med en friare form av musikdramatik av en mer talnära klang. Utgångspunkten är moderna dramatiska berättelser med angelägna teman, där musiken hämtar inspiration från klassiskt, jazz, visa och kabaret. Starten var 2006 på initivativ av Niklas Rydén och partnern Eva Ingemarsson.

Bas: Atalante.

Aktuell: Med 15-årsfirande vecka 44 då barnoperan "Sånglösa" spelas (2–3/11) och en helaftonskväll med en kavalkad från de tre av de tio uppsättningar som presenterats under åren (4/11).

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21