Firar 15 år med sikte på mer syntmusik

Progress Productions startade 2004. Ungefär samtidigt som strömningstjänsterna ökade. – Att vi startade då var totalt fel, säger entusiasten Torny Gottberg, som stolt firar 15 år med sitt skivbolag med gala på Sticky Fingers.

  • Publicerad 16:10, 30 nov 2019

Vi är inte ett bolag som jagar vinster för egen vinning

Torny Gottberg är en gigant inom den elektroniska musiken i Sverige. Dessutom alltmer nödvändig för genren, eftersom hans Progress Productions främst inriktar sig på att ge ut syntmusik.

Han hann knappt komma till Göteborg från Älmhult och Energy Records förrän han drog igång sitt skivbolag.

– Jag hade tröttnat där och på ett bolag som jag upplevde inte ville satsa på nya artister, säger han.

– Jag var inte mätt. Är det fortfarande inte. Det är därför som jag kunde satsa på ett idiotprojekt som det med Cosmic Overdose.

Han pratar om samlingsboxen med syntikonerna från Göteborg, som nu går under namnet Twice A man. Det tog fem år att göra boxen, då hade man fått digitalisera ursprungstejperna.

– Men det gjorde att vi kunde göra en remix på "Moderna dadaister", säger Torny Gottberg och syftar på en av Cosmic Overdose klassiker.

Huserar i Majorna

Progress Productions huserar i en gammal butikslokal i Majorna. Därifrån har cirka 150 releaser skeppats iväg under de 15 åren. Allt från singlar, 12-tumssinglar, CD och till och med en 10-tummare.

– Vi har till med tryckt upp en diskett i 200 exemplar, säger skivbolagsdirektören.

Mest säljer han av sina CD och då mot den tyska marknaden, där format fortfarande är gångbart.

– Jag tror att CD:n kommer få en renässans på samma vis som vinylen har fått det. Vänta tolv år bara.

Aktiv i sitt sökande

Torny Gottberg är stolt över alla sina utgivningar där "Wintermute" med Karlskoga/Degerforsbandet Necro Facility toppar försäljningsligan med sina 3000 exemplar.

– Tidigare kunde man trycka upp 1000 exemplar av en skiva för att sedan sälja slut. Men så gör man inte längre, förklarar han.

I Necro Facility utgör producenten och låtskrivaren Oscar Holter ena halvan. Han som nu jobbar med Max Martin och Shellback, bland andra.

– Jag sajnade dem då han var 14 år och fortfarande bodde i Degerfors. Jag arbetar fortfarande med bandet som håller på att spela in en ny skiva.

Torny Gottberg är aktiv i sitt sökande efter artister.

– Jag älskar att hitta nytt, säger han förtjust.

– Som Kite, till exempel. De som precis sålt slut två konserter på Operan i Stockholm. Där har ju Broder Daniel-publiken på något vis hittat till dem. Ungefär som med Henric de la Cour, som jag jobbat sedan han gick solo efter Yvonne.

Startade 2004

Progress Productions startade 2004. Kanske lite väl vågat då skivförsäljningen störtdök samtidigt som publiken kunde strömma musik gratis på nätet.

– Att vi startade då var totalt fel, säger Torny Gottberg, som ändå är nöjd med sina 15 år som skivbolagsdirektör.

– Vi är inte ett bolag som jagar vinster för egen vinning. Det gäller att hitta kreativa lösningar och jag har det inte som ett heltidsjobb. Men vi går runt varje år och återinvesterar det vi får in i nya projekt.

Nu ska de 15 åren firar. Och det med en stor gala med mängder av artister ur Progress Productionsstallet.

Vilka får äran?

– Vi har utgått från vilka som har spelat tidigare och försökt fördela allt solidariskt. Jag värderar inte banden olika, utan biljettintäkterna går till grupperna som sedan får splitta sinsemellan. Men även de banden som inte spelar kommer komma.

Progress Productions 15 år

Är: Skivbolag i Majorna som ger ut främst electronisk musik. Firar 15 år med en gala på Sticky Fingers 30 november.

Banden: På scen kommer Spark!, Kennelklubben, Saft, Dupont, Children Within, White Birches, Lucifers's Aid, Xenturion Prime och Nattskiftet att stå.

Vi är GBG