Sista bilden. För bara några veckor sedan repeterade Sven Wollter inför avslutningen med turnén med Nynningen. Nu har han hastigt gått bort i sviterna av covid-19. Foto: Kai Martin

Folkkäre skådespelaren Sven Wollter är död

Göteborgsskådespelaren Sven Wollter är död. Han avled i sitt hem efter att ha drabbats av covid-19. Sven Wollter bler 86 år.

  • Publicerad 08:16, 11 nov 2020

Han var en enastående människa med en värme och närvaro som genomsyrade allt han gjorde.

Titta på bilden som togs för några veckor sedan under en paus uppe vid Konstepidemin i Göteborg när Sven Wollter repeterade tillsammans med Nynningen inför avslutningen av turnén med sångerskan Matilda Magnusson. Finalen, med texter och musik av Kent Andersson, Joe Hill, Hasseåtage samt Nynningens klassiska Majakovskijlåtar, skulle ske i Sven Wollters hemstad 31 oktober och 1 november.

På bilden en folkkär skådespelare och artist i full vigör långt ifrån sina sista gärningar, trots sina 86 år.

Det sista fotografiet

Fotografiet kan vara ett av de sista som togs på Sven Wollter. Bara dagarna innan insjuknade han i covid-19. En sjukdom han inte kom att återhämta sig ifrån. Den 10 november avled Sven Wollter i sitt hem i Luleå omgiven av sin familj.

Dottern Stina Wollter skriver på sin Instagramsida "Det är med gränslös sorg Sven Wollters familj härmed meddelar att han idag, den 10 november flög rakt rakt in i ljuset i sviterna av Covid och en väl använd kropp med lungorna med KOL och emfysem som inte orkade rida ut den sista prövningen. Han fick avsluta utan smärta omgiven av alla sina nära. Sven blev 86 år. Han var en enastående människa med en värme och närvaro som genomsyrade allt han gjorde och skapade. Det är obegripligt att han inte finns hos oss mer. Tomrummet ekar."

Verksam in i det sista

Sven Wollter konstnärsbana blev lång och stark. Från studier på Göteborgs stadsteaters elevskola 1953 fram till sin död. Han var verksam in i det sista.

Det publika genombrottet kom med tv-serien av August Strindbergs "Hemsöborna" 1966 i rollen som madam Flods son Gusten. Något som förstärktes i tv-serien "Raskens" baserad på Wilhelm Mobergs roman tio år senare.

Oförglömliga roller

På hemmaplan på Göteborgs stadsteaters scen har mängder med oförglömliga roller gjorts från "Gustav III" på 70-talet till "Påklädaren" med Tomas von Brömssen 2012 och monologen "Driving Miles" i Eva Bergmans uppsättning 2016.

Han gjorde också in- och avtryck i "Tältprojektet" 1977 och när han engagerade sig i förortsteatern Blå Stället vid starten i Angered 1978.

Sven Wollter har medverkat i mängder med filmer, har skrivit flera böcker och gjort skivor. Felix Herngrens film "Dag för dag", planerad premiär 2021, med Marianne Mörck och Tomas von Brömssen kom att bli Sven Wollter sista film.

Sven Wollter

Var: Svensk skådespelare, artist, författare och underhållare. Född 1934. Död 2020 10 november i sviterna efter covid-19.

Född: I Göteborg där han levde och verkade en stor del av sitt liv. Han avled i kresten av sin familj i Luleå.

Karriär: Startade som skådespelare på Göteborgs stadsteaters elevskola 1953. Gjorde sitt sista scenframträdande med Nynningen och sångerskan Matilda Magnusson under en turné i höstas, som skulle avslutats i Luleå 31/10 och 1/11.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40