Klubbvärdar. Bröderna Ossian och Ludvig Ward har startat klubben Home Collective Nights. Foto: Kai Martin

Förenar hiphop och jazz i ny klubb

Bröderna Ossian och Ludvig Ward förenar mycket i sitt band Home Collective. Nu ska det bli husband när bröderna öppnar klubben med samma namn på Utopia jazz i Majorna.

  • Publicerad 15:41, 20 sep 2022

När jazzklubben Utopia på Karl Johansgatan i höjd med Stigbergstorget hörde av sig nappade Ossian Ward.

– De undrade om jag ville starta en klubb där Home Collective är grundstommen, det är ju min brors och mitt band och vi som "kapellar" och sköter bokningarna, säger han.

Det innebär att för varje gästartist ska nya komp sättas – jazz blandat med broder Ludvig faiblesse för elektronisk musik plus samplingar.

Bandet Home Collective är sprunget ur Ossian Wards examensprojekt på Musikhögskolan i Göteborg. Det föll så väl ut att bandet nu blivit bestående.

Nu blir gruppen under namnet Home Collective Nights också en klubb där Ossian och Ludvig Ward vill förena hiphop och jazz.

– Det är ju en etablerad form sedan tidigare och är ett slags systergenre till hiphop, som aldrig riktigt har slagit rot i Sverige. Vi tycker det skulle vara kul att skapa ett rum för det här i Göteborg, säger Ossian Ward som hoppas hitta en publik utanför den gängse inom jazzen.

Premiär är satt till den 29 september. Därefter väntar ytterligare fem tillfällen varannan torsdag på Utopia jazz.

– Vi har, så när som på den sista datumen, klart med bokningarna. Fokus ska ligga på improvisation, där man inte är riktigt hundra på vad som ska hända. Jag upplever att hiphop har blivit lite som pop på scen, inte så organiskt. Det vill vi ändra på, säger han.

Home Collective Nights

Är: En klubb på Utopia Jazz på Karl Johansgatan, som har sin premiär 29 september. Därefter körs den varannan torsdag under hösten. Husband är Ossian och Ludvig Wards band Home Collective.

Artister: Palestine aka LedrP (29/9), Vanessa Liftig (13/10), Karolina Almgren ((27/10), Per Brehmer (10/11), Dennis Boukas (24/11) och 8/12 där artist ännu ej är klar.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00