Kreativ duo. Barndomsvännerna Peter Mohlin och Peter Nyström har gjort succé med sin debutbok, som knappt har kommit. (Ettabild) Foto: Magnus Liam Karlsson

Författarduo satsar på ryslig debut utomlands

Barndomsvännerna Peter Mohlin och Peter Nyström tog upp den kreativa tråden. Resultatet har blivit debutromanen "Det sista livet", som nu är klar att publiceras i elva länder.

  • Publicerad 16:10, 2 maj 2020

Allt efter en idé från två bakfulla vänner på en parkering utanför Ica i Säffle.

Succédebutant. Peter Mohlin från Brottkärr har gjort succé med sin och kompisen Peter Nyströms debutthriller. Foto: Kai Martin

Peter Mohlin och Peter Nyström har hängt med varandra som bästa vänner sedan sjuårsåldern. Alltid kreativa, alltid fyllda av infall, alltid med en vilja att vilja mer.

– Under gymnasietiden var vi semiproffs, som producerade revyer som vi själva spelade under namnet Mohlin & Nyström. Det var vårt varumärke och det var definitivt lättare att vara rolig än allvarlig, säger Peter Mohlin.

Peter Nyström och han är uppväxta i Åmål. Där skapade de för veckans höjdpunkt roliga timmen och 10 år gamla skrev de en deckare,

– Jag tror att det var så att Peter hade fått en skrivmaskin. Vi hade alltid gillat mordgåtor, så det blev en deckare som vi skrev som en stafetthistoria, berättar han.

Skrev sportreferat

Peter Mohlin hade tidigt gillat att skriva. Under gymnasietiden blev det lite mer, då han städslades av Nya Wermlands Tidning för att skriva lokala sportreferat.

– Det var mitt första riktiga sommarjobb. Jättekul. Det fanns väl i och för sig ingen lägstanivå på texterna. Men jag träffade mycket folk. Så jag kände att jag ville testa större tidningar och tyckte om det driv och det emotionella som kvällstidningarna hade.

Han hamnade på GT för ett sommarvikariat 1999. Snart engagerades han av nystartade Tidningskompaniet. Gick från reporter till att bli ägare och vd.

Planerade inför 40-årskrisen

Inför att han skulle fylla 40 år planerade han för sin kris.

– Jag sålde firman då jag var 37 år och visste att jag skulle klara mig i några år så att det skulle sammanfalla med en 40-årskris, berättar Peter Mohlin.

Blev det någon 40-årskris?

– Ja, men ska man se det från den positiva sidan så slapp jag 60 timmarsarbetsvecka. Jag led i och för sig inte av att jobba mycket, men jag kom till en punkt där jag gått in genom samma dörr hela mitt vuxna liv.

Kontakten med Peter Nyström var intakt. Den ville inte barndomsvännerna släppa, trots att de gått skilda vägar och bodde på skilda håll i Sverige. Men när de träffades för ett midsommarfirande blev dagen efter ett uppvaknande.

– Vi satt på en betongsugga utanför Ica i Säffle och insåg att vi var tvungna att göra något av våra liv. Han hade fortsatt som skådespelare och manusförfattare. Jag med mitt. Vi umgicks, men kreerade inget och gjorde inget bestående. Eftersom vi båda älskar krimhistorier bestämde vi oss för att skriva en tv-serie, berättar Peter Mohlin.

– Men vi insåg också att de flesta bra tv-serie är baserade på någon bok. Det är säkert åtta år sedan. Trots att vi båda skrev visste ingen av oss hur man skriver en roman. Det var helt klart något annorlunda. Så vi började med ett synopsis och hörde oss för hos förlagsvänner hur man ger ut en bok. På så sätt kom vi i kontakt med en agent.

Men efter en bra start fick de bottennapp. Besvikelse, förstås. Men de bad att få läsa refuseringsbreven, fick en förklaring till varför de fick nobben och vad det var som var bra respektive dåligt i boken de skrivit.

– Vi kastade den och skrev en ny med insikten vi fått.

"Det sista livet" har precis publicerats och nu väntar fler länder på att ta del av vänparets spännande thriller.

– Elva länder inklusive USA. Och ljudboken är inläst av Reine Brynolfsson. Allt efter en idé från två bakfulla vänner på en parkering utanför Ica i Säffle.

Peter Mohlin

Är: Journalist, entreprenör och författare. 44 år. Uppvuxen i Åmål tillsammans med barndomsvännen Peter Nyström, som han har varit kreativ med sedan sju års ålder.

Bor: I Brottkärr, sedan sex år. Kom till Göteborg för sommarvikariat på GT 1999 och har blivit kvar.

Familj: Gift och två barn, 6 och 9 år.

Fritid: Spelar tennis. Gillar att socialisera sig, äta mat och dricka vin. Umgås med familjen. Resa.

Aktuell: Med hans och Peter Nyströms debutthriller "Det sista livet", som nyligen utkommit och som är på gång i elva länder inklusive USA. Ljudboken är inläst av skådespelaren Reine Brynolfsson.

Visa merVisa mindre

Peter Mohlins Göteborgsfavoriter

Röda sten – Saltholmen

Götaplatsen – Järntorget

Slottsskogen – Delsjön

Filmfestivalen – Bokmässan

Jungans – Paley

Saluhallen – Feskekörka

Way out West – Kulturkalaset

Älvsborgsbron – Göta älvbron

Spårvagn – Färja

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG