Nutida dramatik. Sara Klingvall, Hanna Nygårds, Helena Gezelius och Ylva Nilsson gör "Förfesten" – ett drama med kvinnohistorien i första rummet. Foto: Kai Martin

"Förfesten" med svenska kvinnor i första rummet

Nyskrivet drama författad av sex olika pjäsförfattare varav flera aldrig skrivit dramatik innan. Lägg till det musik av Den Svenska Björnstammen som även de gör debut i teatersammanhang. Klart att regissör Hanna Nygårds var tveksam till att tacka ja då. Nu har "Förfesten" premiär - med Hanna Nygårds som regissör.

  • Publicerad 14:40, 6 nov 2020

Helheten har egentligen gjorts under repeterandet där mycket ligger i skådespelarnas kroppar och uttryck.

Regissör. Hanna Nygårds tvekade, men tackade sedan ja till att regissera "Förfesten". Foto: Kai Martin

På scen får man möta svenska, kvinnliga giganter som Greta Garbo, Maja Ekelöf, Selma Lagerlöf, Sara Danius, Anna Whitlock, Harriet Bosse och många fler. Med texter av Annika Lantz, Emma Knyckare, Lisa Lindén, Lina Ekdahl, Beate Persdotter Løken och Pamela Jaskoviak, där flera av dem aldrig tidigare skrivit dramatik, har "Förfesten" varit en utmaning.

Något som regissören och skådespelaren Hanna Nygårds först tackade nej till.

– Ja, det fanns inget manus. Det var sex olika dramatiker. Jag visste helt enkelt inte var det skulle landa, säger hon.

Lösa ramar

Dessutom fick hon den första förfrågan då hon var mitt uppe i premiärveckan av "Brända tomten" på Borås stadsteater, en pjäs hon regisserade.

– Jag hade ju heller inte jobbat med nu levande dramatiker utan bara med döda. Det kändes som om det var för lösa rama där de sex inte hade skrivit med varandra.

Men några månader senare kom Hagateatern med en ny påstötning. Svaret blev den här gången positivt.

– Dramaturgen Anna Berg har varit en stor spindel i nätet. Sedan har jag gjort min input. Men helheten har egentligen gjorts under repeterandet där mycket ligger i skådespelarnas kroppar och uttryck.

Intensivt repetitionsarbete

Repetitionsarbetet har varit intensivt.

– Ja, vi har jhaft sju veckor istället för normalt åtta. I det har det alltså ingått bearbetning av nyskrivna texter parallellt med Den Svenska Björnstammens nyskrivna musik,

Fredag 6 november är det premiär. Ensemblen har jobbat mot deadline. En energi och ett tempo som Hanna Nygårds ändå känner är positivt.

– Man måste alltid ligga i en framåtrörelse där man måste fatta snabba beslut. Men jag kan sakna den där sista veckan. Framför allt då det handlar om nyskrivna texter, som skådespelarna fått jobba med från dag ett.

100 år av kvinnoröster

Hanna Nygårds berättar att förutom texterna av Annika Lantz, Emma Knyckare, Lisa Lindén, Lina Ekdahl, Beate Persdotter Løken och Pamela Jaskoviak finns det också insprängt dokumentära texter och brev från bland andra Selma Lagerlöf och Kristina Lugn.

– Det är nutid, men också 100 år av kvinnoröster.

Så är också pjäsen en förfest till att det 2021 är hundra år sedan svenska kvinnor fick rösträtt till svenska riksdagsvalet.

Förfesten

Är: En pjäs med sex olika författare – Annika Lantz, Emma Knyckare, Lisa Lindén, Lina Ekdahl, Beate Persdotter Løken och Pamela Jaskoviak – där dessa nyskrivna texter förenas med texter av Kristina Lugn, Selma Lagerlöf, med flera.

Regissör: Hanna Nygårds.

På scen: Sara Klingvall, Ylva Nilsson och Helena Gezelius.

Musik: Den Svenska Björnstammen.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40