Nutida dramatik. Sara Klingvall, Hanna Nygårds, Helena Gezelius och Ylva Nilsson gör "Förfesten" – ett drama med kvinnohistorien i första rummet. Foto: Kai Martin

"Förfesten" med svenska kvinnor i första rummet

Nyskrivet drama författad av sex olika pjäsförfattare varav flera aldrig skrivit dramatik innan. Lägg till det musik av Den Svenska Björnstammen som även de gör debut i teatersammanhang. Klart att regissör Hanna Nygårds var tveksam till att tacka ja då. Nu har "Förfesten" premiär - med Hanna Nygårds som regissör.

  • Publicerad 14:40, 6 nov 2020

Helheten har egentligen gjorts under repeterandet där mycket ligger i skådespelarnas kroppar och uttryck.

Regissör. Hanna Nygårds tvekade, men tackade sedan ja till att regissera "Förfesten". Foto: Kai Martin

På scen får man möta svenska, kvinnliga giganter som Greta Garbo, Maja Ekelöf, Selma Lagerlöf, Sara Danius, Anna Whitlock, Harriet Bosse och många fler. Med texter av Annika Lantz, Emma Knyckare, Lisa Lindén, Lina Ekdahl, Beate Persdotter Løken och Pamela Jaskoviak, där flera av dem aldrig tidigare skrivit dramatik, har "Förfesten" varit en utmaning.

Något som regissören och skådespelaren Hanna Nygårds först tackade nej till.

– Ja, det fanns inget manus. Det var sex olika dramatiker. Jag visste helt enkelt inte var det skulle landa, säger hon.

Lösa ramar

Dessutom fick hon den första förfrågan då hon var mitt uppe i premiärveckan av "Brända tomten" på Borås stadsteater, en pjäs hon regisserade.

– Jag hade ju heller inte jobbat med nu levande dramatiker utan bara med döda. Det kändes som om det var för lösa rama där de sex inte hade skrivit med varandra.

Men några månader senare kom Hagateatern med en ny påstötning. Svaret blev den här gången positivt.

– Dramaturgen Anna Berg har varit en stor spindel i nätet. Sedan har jag gjort min input. Men helheten har egentligen gjorts under repeterandet där mycket ligger i skådespelarnas kroppar och uttryck.

Intensivt repetitionsarbete

Repetitionsarbetet har varit intensivt.

– Ja, vi har jhaft sju veckor istället för normalt åtta. I det har det alltså ingått bearbetning av nyskrivna texter parallellt med Den Svenska Björnstammens nyskrivna musik,

Fredag 6 november är det premiär. Ensemblen har jobbat mot deadline. En energi och ett tempo som Hanna Nygårds ändå känner är positivt.

– Man måste alltid ligga i en framåtrörelse där man måste fatta snabba beslut. Men jag kan sakna den där sista veckan. Framför allt då det handlar om nyskrivna texter, som skådespelarna fått jobba med från dag ett.

100 år av kvinnoröster

Hanna Nygårds berättar att förutom texterna av Annika Lantz, Emma Knyckare, Lisa Lindén, Lina Ekdahl, Beate Persdotter Løken och Pamela Jaskoviak finns det också insprängt dokumentära texter och brev från bland andra Selma Lagerlöf och Kristina Lugn.

– Det är nutid, men också 100 år av kvinnoröster.

Så är också pjäsen en förfest till att det 2021 är hundra år sedan svenska kvinnor fick rösträtt till svenska riksdagsvalet.

Förfesten

Är: En pjäs med sex olika författare – Annika Lantz, Emma Knyckare, Lisa Lindén, Lina Ekdahl, Beate Persdotter Løken och Pamela Jaskoviak – där dessa nyskrivna texter förenas med texter av Kristina Lugn, Selma Lagerlöf, med flera.

Regissör: Hanna Nygårds.

På scen: Sara Klingvall, Ylva Nilsson och Helena Gezelius.

Musik: Den Svenska Björnstammen.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Minifestival tröst för Way out Westfansen

Nöje Villa Belparc scen för Way out Weekend. För andra året i rad har Way out West tvingas ställa in festivalen. Men nu öppnar man för en minifestival vid Villa Belparc. Under namnet Way out Weekend kommer artister som Sarah Klang, Amason och...måndag 2/8 11:37

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12