Försvunnen funnen. Dokumentärjournalisten Peter Gropman har hittat "Kassettmannen". Foto: Privat/Sveriges Radio

Försvunna "Kassettmannen" funnen

Kassetterna med reseskildringarna blev en följetong i P3:s "Morgonpasset" med Stefan Livh och Tomas Tengby som programledare på 90-talet. Men vem mannen bakom kassetterna var visste ingen. Nu är gåtan löst – efter 30 år.

  • Publicerad 10:57, 12 maj 2021

När Peter Apelgren, ståuppkomikern, skådespelaren och konstnären, hittade en serie kassetter 1993 på en loppis blev han nyfiken. När han sedan lyssnade på dem insåg han att det var material för något mer än privat bruk.

Genom radioprogrammet "Morgonpasset" i P3 med Stefan Livh och Tomas Tengby som programledare fick kassetterna med sitt sällsamma material spridning och har med tiden blivit legendariska.

Varit okänd

Innehållet var nämligen reseskildringar som dagböcker från en man som, anonymt, stillsamt berättade om sina turer och händelser i sävlig ton. Ingenting i materialet skvallrade om upphovsmannen, som fram till nu varit okänd.

Men dokumentärjournalisten Peter Gropman har inte gett upp där Stefan Livh och Peter Apelgren tvingades kasta in handduken. Nästan 30 år senare får han tillgång till alla banden och med hjälp av ett privatspanarteam börjar nu jakten på "Kassettmannen". Den här gången får man upp spåret och hittar nya uppgifter kring mannen.

Unik historia

– Det här är en helt unik historia. Det mannen spelade in på sina kassettband på 70-talet är troligtvis världens första podcast, men ingen vet vem som står bakom, säger Peter Gropman i ett pressmeddelande.

Jakten har nu blivit en radioprogram med start i P4 Dokumentär i Sveriges Radio-appen den 12 maj eller i P4 den 16 maj kl. 12.03.

Peter Gropman har jobbat som radiojournalist sedan 2005 och har gjort flertalet dokumentärer för Sveriges Radio och porträtt av Robert Broberg, sierskan Saida och galenskaparnas fader Claes Eriksson i P4.

Kassettmannen – radiodokumentär

Är: En radioserie av radiojournalisten Peter Gropman, som letat reda på en "Kassettmannen" med hjälp av de kassetter som Peter Apelgren köpte 1993 som sedan blev en följetong i P3:s "Morgonpasset".

Premiär: I P4 Dokumentär i Sveriges Radio-appen den 12 maj eller i P4 den 16 maj kl. 12.03.

Hittade. Peter Apelgren köpte kassetterna på en loppis 1993, som sedan blev en följetong i Stefan Livhs "Morgonpasset". Foto: Kai Martin

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00