Från Göteborgs jazz- klubbar till Ullevi

Han började musikåret 2022 med att spela på jazzklubbar med sin kvartett. Nu är Stefan Sporsén aktuell med Håkan Hellström på Ullevi – fyra gånger om – innan jazzen kallar igen.

  • Publicerad 18:30, 24 aug 2022

Vi baxnade då vi fick höra att biljetterna sålt slut.

Musiken har varit i Stefan Sporséns centrum genom hela livet. Men kikar han tillbaka på de senaste 22 åren svindlar det lite extra. Han blev av en slump inviterad till att spela på "Jag var inte gjord för dessa dagar" till Håkan Hellströms första album 2000. Det blev fler och när höstturnén startade vägen mot Håkan Hellströms formidabla succé, ja, då var Stefan Sporsén med som musiker.

Mölndalsgrabben Stefan Sporsén växte upp med musiken. Morfar var organist och pianist och bjöd tidigt in den unge Stefan till Chopin. Mamma sjöng i kör och styvpappan, jazztrummisen Bengt-Åke Nilsson blev en viktig ledsagare inom musikens tusen och en möjligheter och uttryck.

– Han har varit mycket av min mentor, säger han.

– Jag är halvitalienare. Pappa är från Italien, bor i Vicenza och jag har fyra halvsyskon som jag träffar då och då.

Startat jazzkvartett

Skivorna han fick i sin barndom av sin pappa har lett in till återgången till jazzen. För under pandemiåren väcktes idén om att starta en jazzkvartett.

– Jag ville göras lite ovanliga jazzstandards, lite Chet Baker, Frank Sinatra, blandat med de där italienska, sentimentala låtarna från 60-talet. Så jag bjöd in Stefan Wingfors, pianist och basist, Viktor Turegård, bas, och Lade Källfelt, trummor. Vi spelade på Enoteca Maglia i Majorna i början på året inför inte så mycket folk. Det var ju restriktioner. Men vi har spelat där fler gånger efter det, säger Stefan Sporsén, som inte bara fick vädra sin trumpet utan också sjunga.

– Ja, det var nog så att då jag spelade med Pepperland på Stadsteatern i höstas fick jag sjunga en del och fick en kick av det.

Men efter våren har Stefan Sporsén fått lägga jazzen åt sidan för ett större uppdrag. 19, 20 och 26 och 27 augusti står han i bandet bakom Håkan Hellström på Ullevi.

– Det var ju egentligen tänkt som Håkans 20-årsjubileum som soloartist sommaren 2020. Vi hade inte spelat sedan sommaren 2017 när vi träffades 2019 för att göra planer för 2020. Vi ville göra något speciellt.

Det blev en Ullevikonsert, den sjätte för Håkan Hellströms och hans band. Men det räckte inte.

– Vi hade ett möte då alla var på plats samtidigt som biljetterna släpptes i slutet av augusti 2019. Vi baxnade då vi fick höra att biljetterna sålt slut och att det skulle bli en konsert till. Sedan fick vi nya meddelanden. Det var sinnessjukt.

Stefan Sporsén har fortfarande svårt att greppa att det av en Ullevikonsert nu har blivit fyra. Unikt för en artist även sett med globala mått.

– Bara en gång på Ullevi är galet. Men två!? Så blir det ytterligare två på Ullevi.

Förberett i två år

Håkan Hellström har nu förberett sig för konserterna under två år.

– Vi hade produktionsrep precis innan pandemin började. Försökte igen under våren 2020, men det gick ju inte. När vi drog igång tidigare i år var det som att fortsätta precis där vi slutade, säger han utan att avslöja vad som väntar.

Men han har den här gången klivit tillbaka en smula i den delade kapellmästarrollen han har med Simon Ljungman.

– Vi kallar det inte kapellmästare. Men i och med Simons roll i Håkan-musikalen drar han ett större lass gällande arrangemangen. Samtidigt har jag ju en betydande roll på scenen då jag startar en hel del låtar och ansvarar för övergångar med delvis fritt spel, säger han.

Stefan Sporsén

Är: 57. Musiker, huvudinstrument trumpet och piano, kompositör och kapellmästare. Utibldad på Musikhögskolan i Göteborg. Spelade under 90-talet med band som Calvero, Oro och Elephant. Blev medlem i Håkan Hellströms band 2000 och har varit honom trogen sedan dess. Startade 2006 med medlemmar i bandet Augustifamiljen – husband i "På spåret" 2009–2018. Gjort musik till film och tv-serier, som "Möbelhandlarens dotter", "Kniven i jhärtat" och "Prästen i paradiset".

Bor: Ekehöjd. Uppvuxen i Mölndal.

Familj: Sambo, två barn med henne, 1 och 4 år. Tre ytterligare barn från andra relationer.

Aktuell: Med Håkan Hellström på Ullevi 19, 20, 26 och 27 augusti.

Utanför musiken: Spelar squash, åker skidor (telemark) och springer. Har Lydia Sandgrens "Samlade verk" på nattduksbordet med Mia Skäringers senaste.

Visa merVisa mindre

Stefan Sporsén Göteborgsfavoriter

Älvsborgsbron – Hisingsbron

Saluhallen – Feskekörka

Jungans – Paley

Ullevi – Scandinavium

Bokmässan – Filmfestivalen

Röda sten – Saltholmen

Way out West – Kulturkalaset

Avenyn – Linnégatan

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Delsjön – Ruddalen

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00