Flitig trio. Franska Trion kommer med nytt album i höst. Matti Ollikainen, till vänster, är dessutom aktuell med debutboken "Trasiga toner". Foto: Pressbild

Franska Trion hyllar kärleken och livet

Våren 2019 var sorgkantad för populära Franska Trion. Bandets trummis Thommy Larsson gick hastigt bort. Men nu har bandet – med pianisten, sångaren och låtskrivaren Matti Ollikainen i spetsen – gått vidare.

  • Publicerad 14:25, 30 aug 2020

Sent i oktober kommer albumet "Är det konstigt", flitiga Franska Trions elfte album. Plattan föregås av singeln "Enkla saker", som beskrivs som trions första och kanske end sång om rakt igenom lycklig kärlek.

Något som kanske låter enklare än vad det är att göra för bandet som i mars 2019 förlorade sin trogne trummis Thommy Larsson när han hastigt avled till följd av en illa behandlad blodförgiftning.

Men efter ett sorgkantat 2019 har bandet gått vidare. Och hösten ser ljus ut för trion i allmänhet och Matti Ollikainen, gruppens drivande motor, i synnerhet. på hans instagramkonto har han stolt presenterat sin gravida flickvän med planerad nedkomst i mitten av september.

Debutbok

Dessutom kommer hans debutbok i november. Med "Trasiga toner" får man följa hans resa från barn- och ungdom till Franska Trion, om missbruk, musik och poesi. I boken kommer också Matti Ollikainens låtertexter till Franska Trions alster att finnas med.

I ett pressmeddelande säger han:

"Bokförlaget Kaunitz/Olsson hörde av sig och ville ge ut en bok med mina sångtexter, dom jag sjunger med Franska trion.

Det var roligt att dom tyckte att texterna skulle hålla för att läsas.
Men man kan ju också se om man har uppfattat några ord på ett annat och kanske bättre sätt, om man nu har lyssnat på låtarna innan.
Sen bad dom mig skriva lite om min barndom, ungdom, Franska trion, musik, poesi och missbruk
Jag har försökt att göra det. Lite fragmentariskt blev det, och med en del sidospår. 100 sidor önskades och jag fick väl ihop något liknande."

Franska Trion

Är: Matti Ollikainen, piano och sång, och Viktor Turegård, kontrabas. Bandet har, sedan starten 2002, Göteborg som bas och har sedan trummisen Thommy Larssons bortgång alternerat medlemmar på trumpallen.

Aktuella: Med singeln "Enkla saker" och albumet "Är det konstigt" som kommer 23 oktober. Senare i höst kommer Matti Ollikainens debutbok "Trasiga toner".

Vi är GBG

    Vi är GBG