Kulturnatta arrangeras av Göteborgs Stad i samarbete med det Fria kulturlivet. Foto: Mostphotos

Fredagstips: Kulturnatta bjuder på bredd

Var med på gjutningen av en bronsskulptur eller få ditt porträtt målat av AI. När Kulturnatta återigen går av stapeln i Göteborg är den kulturella bredden stor.

  • Publicerad 14:48, 25 okt 2019

Kulturnatta är tillbaka för 28:e gången. Under fredagen finns knappt 200 programpunkter att sovra mellan.

– Det är den stora variationen av händelser och genrebredden som gör evenemanget så unikt och älskat av många. Att allt händer under en kväll gör att staden blir till något av ett mingelparty. Det är många som är ute och rör på sig, säger Kulturnattas projektledare Björn Duivenvoorden, i ett pressmeddelande.

De drygt 175 programpunkterna arrangeras över hela stan.

För den konstintresserade är Sockerbruket ett hett tips med grupputställning och performance under namnet Crossworlds. Eller varför inte Konstnärernas Kollektivverkstad där skulptören Emma Ströde gör en live-gjutning i brons. För som lockas av det allra senaste kan besöka Göteborgs konstmuseums pop-up-installation där du kan få ditt porträtt målat av en AI.

Den som vill ta del av Göteborgshistoria kan besöka Stadshuset och den nya utställningen Vakt, prakt och makt som berättar om husets historia.

– Det känns fantastiskt att vi nu öppnar upp en publik del i Stadshuset som både göteborgare och andra besökare får tillgång till. Trots att huset har legat i händelsernas centrum sen mitten av 1700-talet känner nog inte alla till dess rika historia. Därför är det roligt att kunna sprida den berättelsen, säger Cina Gasparini, utvecklare av kulturmiljöer på Higab, i ett pressmeddelande.

Gå på teater

Om du älskar teater finns det också mycket att välja mellan. Vad sägs om genrepet av Madame Bovary på Folkteatern eller Brexit WTF! På Gotenburg English Studio Theatre.

Se film

Den som lockas av biomörkret kan ta sig till Bio Roy där det bjuds på prisbelönta kortfilmer.

Film kan också avnjutas på Friskväderstorget. Det är Meeting Plays som arrangerar filmvisning för barn på en husfasad på torget. Grill, eld och mys utlovas också.

Lyssna på musik

Kulturnatta är givetvis också musik. På Blå Stället blir det musik och dans i Smakprov från Afrika och i Hagakyrkan Göteborgs manskör med sakrala mästerverk av bland andra Edvard Grieg.

Alla programpunkter hittar du på kulturnatta.goteborg.se

Tänk på att populära händelser kan vara fullbokade. Planera och boka i god tid. Först till kvarn gäller.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

"Håll inne med betalningen"

Konsument Vad gör man om fiberinstallationen försenas av en tvist? Eller om man köpt en ny hylla som man inte lyckas skruva ihop? Konsumentrådgivare, Cassandra Larsson har svaren. lördag 17/10 11:40

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Tjulander: Ett problem som angår hela stan

Krönika De kriminella gängen i Göteborg har den senaste tiden fått mycket uppmärksamhet i medier i hela landet. Det har skramlats med förslag om fler poliser och hårdare straff. lördag 10/10 14:38

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11