Frode fångar djur med sin kamera

Mitt i naturen – där trivs Frode Wendelbo bäst. Det är där han med tidskrävande tålamod fångar djur och fåglar. – Det har hänt att jag suttit i tre–fyra dygn utan att få något.

  • Publicerad 15:00, 26 jan 2020

Risken är liten att bli attackerad av djur om man uppför sig ordentligt.

I skrivande stund befinner sig Frode Wendelbo i norra Grekland för att fotografera krushuvade pelikaner. Med tålamod och ständigt påkopplad skärpa väntar han in rätt ögonblick för att fånga fåglarna.

Han trivs i naturen. Oavsett om det är i den norska fjällvärlden, Alaska, Kanada, någonstans i Afrika eller i Änggårdsbergen.

– Jag har levt nära naturen sedan jag var barn, säger han.

Kom till Göteborg

1965 kom han med sin familj till Göteborg och bodde här i några år. Pappan Per Wendelbo, botaniker, hade fått tjänst som prefekt i Botaniska trädgården, där familjens hem också kom att stå i några år; mitt i naturen, omgiven har blommor, träd, fåglar och djur.

Här kom också Frode Wendelbo att utveckla sin känsla för musik och som ung basist spelade han med musiker som Ulf Wakenius (jazzgitarrist med världsrenommé ), Nisse Nordin (trummis med bland andra Black-Ingvars, Ulf Lundell) och basisten Michael Krönlein (Varietéorkestern, Motvind, Gunnar Danielsson med flera), som då spelade gitarr.

– Jag har kvar en bas, som står framme och som jag plockar på ibland, säger han.

Naturen tog över

Det blev istället naturen som tog över. När hans pappa fick en tjänst i Iran valde Frode Wendelbo att inte följa med.

– För mig var det otänkbart att bo i Teheran. Jag bestämde mig för att flytta tillbaka till Norge för att läsa till skogsagronom i Voss, Telemarken. Det var i praktiken rent skogsarbete. Sedan läste jag IT och ekonomi efter att jag gjort militärtjänsten uppe vid ryska gränsen vid Kirkenes, berättar han.

Men det var med kameran som vapen naturen kom riktigt nära. Men i omgångar.

– Jo, jag fotograferade en del i slutet av 70-talet. Men sedan gick det på tomgång. Det var väl, som för många andra, med digitaliseringen som det tog fart på riktigt, säger han.

– Första gången var till Runde, söder om Ålesund, en fågelö. Det var en resa på vinst och förlust.

Men det gav mersmak.

Du måste sitta i timmar och vänta - varifrån kommer ditt tålamod?

– Ingen aning. Men jag klarar inte att ligga på en strand och sola. Men det har hänt att jag suttit i gömsle i tre–fyra dagar utan att få något.

Men han avslöjar att det finns knep, som de flesta naturfotografer använder sig av.

– Man åtlar in dem, det funkar med allting. Slaktrester. Är man ute efter havsörn, som är skygga, får man använda sig av åter till havs, berättar han som trivs att komma ut tidigt i naturen för att kunna sitta på en sten och se fåglar komma och en huggorm ringla förbi.

Bilder med stor dramatik

Han säger sig vara mer rädd för människor än för djur.

– Risken är liten att bli attackerad av djur om man uppför sig ordentligt, säger han som är noga med säkerhetsavstånd.

Men som med allt kräver en bild sin dramatik. Som när han fotograferade elefanter i Zimbabwe.

– Vår guide hoppade ut ur Landrovern och la sig framför den. Jag fråga om jag fick göra honom sällskap. Då kommer en elefantkalv på två ton kaxigt viftande med öronen med en fullvuxen hona rakt mot oss. Vi låg stilla till jag såg något komma flygande. Det var guidens hatt och sedan vände elefanterna, berättar Frode Wendelbo.

Frode Wendelbo

Är: 61, jobbar med IT. Bor i Mölndal. Är naturfotograf och föreläsare. Har rest i Alaska, Nordvästra Kanada, Rumänien, Ungern, Bulgarien och Zimbabwe, Keyna och Zambia samt förstås Norge och Sverige.

Musikerbakgrund: Som tonåring spelade han bas med bland andra Ulf Wakenius och Nisse Nordin.

Född: I Norge. Kom som ung till Göteborg. Växte upp i Botaniska trädgården. Åkte senare tillbaka till Norge för utbildning och militärtjänst.

Aktuell: Ständigt med sina bilder på sina Facebook- och Instagramsidor samt hemsidan www.fwphoto.se. Just nu med en resa till Bulgarien och Grekland för att främst fotografera krushuvad pelikan.

Visa merVisa mindre

Frode Wendelbos Göteborgsfavoriter

Slottsskogen – Delsjön

Bokmässan – Filmfestivalen

Avenyn – Linnégatan

Spårvagn – Färja

Konstmuseet – Naturhistoriska museet

Göta älvbron – Älvsborgsbron

Botaniska trädgården – Trädgårdsföreningen

Södra skärgården – Norra skärgården

Feskekörka – Saluhallen

Konserthuset – Göteborgsoperan

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG