"Fruktlöst uppdrag" mot premiär

"Ankan" Johansson har setts som programledare, tävlat i "På spåret", jobbat som underhållare och komiker. Ja, även som musiker. Men regissör…? Jo, det också. Som för "Fruktlöst uppdrag".

  • Publicerad 16:30, 5 mar 2021

Vi kan visa att trams har ett värde

Med bestämdhet har Teater Jaguar siktat mot premiärdatumen 27 februari 2021. Ja, under detta år som krampaktigt förlagt all kulturell verksamhet i skrivbordslådan, malpåsen eller med en snopen skylt om stängt tills vidare.

Teatern med barn och ungdomar i sin målgrupp behöver ha siktet inställt – uti fall att alla restriktioner släpper plötsligt. Då vill ensemblen snabbt komma ut ur startblocken. Så det har blivit denna deras smygpremiär för spel längre fram i år.

– Vi hade bestämt det för länge sedan. Det är nu vi ska göra den och sedan spelar vi den så fort vi kan, säger Teater Jaguars konstnärliga ledare Naemi Pebaqué.

Smygpremiär

GöteborgDirekt är på plats dagarna innan smygpremiären. Arbetet med den nyskrivna pjäsen "Fruktlöst uppdrag" – en romantisk sci-fifars av Anders "Ankan" Johansson – pågår för fullt och intensivt med manusförfattaren och tillika regissör.

Men… regissör? Anders "Ankan" Johansson är ju känd för sina uppdrag som komiker, för programledarskap tillsammans med partnern Måns Nilsson i radioserien i "Så funkar det" och "Anders och Måns", eller den som programledare "P3 guld" 2007… ja, och förstås, som tävlande i "På spåret" nu senast den här säsongen.

– Men jag har varit regissör hela tiden. Med mina egna saker. Jag regisserade också "Succéduon", dramaserien, för SVT. Den var skitrolig då den var rolig, men också riktigt dålig då den var det. Då fick jag mycket skit, säger han.

– Jag är inte utbildad, men har spelat mycket teater. Men det här är nytt för mig, att regissera en pjäs för högstadiet.

Känslig målgrupp

"Fruktlös uppdrag" riktar sig alltså till ungdomar i tidiga tonåren. En, som "Ankan" Johansson säger, känslig målgrupp där det gäller att balansera mellan vad som är genant och trovärdigt.

– Men jag siktar hellre högt.

Hur nära är du, 47 år, dina egna tonår?

– Jättenära. Just nu är jag bra på att spela vuxen. Men jag är ju inte det egentligen.

– Ja, det är därför som vi vill jobba med dig. Vi ville åt den energin, skjuter Naemi Pebaqué in.

– Det här är inte en föreställning där vi ska lära barn, istället är det är godis. En gräddtårta. Att vi kan visa att trams har ett värde. Något du inte ser på finteater. Vi ska hjälpa varandra istället för att titta snett.

Samarbete

Samarbetet med Teater Jaguar och "Ankan" Johansson kom till efter en förfrågan för två år sedan. Då gick det inte av olika skäl, men teatern återkom och för ett och ett halvt år sedan gick startskottet för "Fruktlöst uppdrag".

– Jag har skrivit och det har tagit sin tid. men mycket har vi gjort tillsammans, säger han.

Fruktlöst uppdrag

Är: En pjäs skriven och regisserad av Anders "Ankan" Johansson, som spelas av Teater Jaguar i Göteborg för en högstadiepublik.

Ensemble: Emil Klingvall, Louise Juliussson och Torben Sigelius Kulin i rollerna.

Premiär: Smygpremiär lördag 27 februari. Men pjäsen kommer ha nypremiär med publik i september.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00