Foto: Anna Sundström

Garanterat tryck med Pascal

För Pascal har det från start varit viktigt med musik utan filter. Nu är det Gotlandsbaserade bandet på turné och gästar Pustervik i staden där två av tre bandmedlemmar har sina rötter.

  • Publicerad 13:32, 8 dec 2021

När vi började spela nu igen var det en chock. Jag har glömt av hur jobbigt det är.

Enheten pascal är, enligt Wikipedia, SI-enheten för tryck, uppkallad efter den franske fysikern Blaise Pascal.

Gotlandsbaserade bandet Pascal har tagit sitt namn med vördnad och adderat lite ytterligare ingredienser i den kemi som uppstod redan då bandet bildades. För över 15 år sedan. Veteraner i postpunkgenren, med andra ord.

– Jag vet, skrattar bandets basist och sångerska Manuela De Gouveia.

– Vi har spelat i 15 år och kommer fortsätta. Vi är runt 40 år nu i bandet och siktar på att bli ett nytt ZZ Top. Bara vi inte blir för dåliga. Men jag tror vi har självdistans nog för att undvika det.

Sparsmakade

Lägg till att bandet inte ses frekvent, att det tar omkring fem år mellan varje album och att trion är sparsmakade med att turnera. Men då så väl sker är det en urladdning värt namnet.

– När vi började spela nu igen var det en chock. Jag har glömt av hur jobbigt det är. Men vi ger ju allt och blir alldeles tomma efteråt. När vi inledde spelande för ett tag sedan var vi slut efter en helg och insåg att vi hade fyra helger till att spela.

Ni tar era spelningar på allvar…?

– Ja, folk lägger aktivt pengar på att få se oss. Då är det vår skyldighet och samtidigt som vi tycker att det är kul.

Filterlösa

Jag upplever er som helt filterlösa i er musik. Stämmer det?

– Jag förstår vad du menar. Vi kan inte gömma oss bakom pyro och effekter. Vi har ju inte haft något manifest då vi startade, men vi visste ju vad vi gillade att höra och då blev det skramligt. Sedan blir det ju filterlösa med texter på svenska, som är väldigt raka. Det låter helt enkelt så här då vi träffas och spelar, säger Manuela De Gouveia.

– Faktum är att vi spelade mer komplicerade låtar i början än vad vi gör nu. Vi har degenererat till ett enklare band.

Första albumet på fem år

Nya albumet "Fuck like a beast" har nyligen kommit och är bandets första på fem år?

– Vi skulle egentligen släppt det ett år tidigare. Men det har fått ta sin tid. Vi ses bara någon helg i halvåret på Gotland och gör låtar. Vi jobbar ju annars och har familj. Men då vi träffas trivs vi med varandra, pratar, äter godis och bara hänger.

Göteborgsrötter

Trots att bandets manliga medlem, Isak Sundström, nu mer bor i Stockholm, räknar sig Pascal som ett Gotlandsband. Men både trummisen Mimmi Skog och Manuela De Gouveia är födda och uppvuxna i Göteborg.

– Ja, jag har bott i både Majorna och Kortedala, säger hon.

Kanske därför som spelningarna i Göteborg ofta blir en urladdning i tätt samarbete med publiken.

– Vi brukar ha en fantastisk publik då vi är här. Det blir vi otroligt peppade av. Att vi nu ska spela på Pustervik, Sveriges bästa scen, ser vi fram emot.

Pascal

Är: Manuela De Gouveia, sång och bas, Mimmi Skog, trummor, och Isak Sundström, sång och gitarr. Gruppen bildades på Gotland 2005 och albumdebuterade med "Förbi fabriken" (2006).
Baserade: På Gotland, men Isak Sundström bor i Stockholm.

Aktuella: Med nya albumet "Fuck like a beast" och spelning på Pustervik, Göteborg, 11 december.

Krönikor

Därför dansar Knut ut julen

Krönika Tradition. Tjugondag Knut – 13 januari Enligt visan varar julen “än till påska”. Men så länge vill nog ingen ha kvar julpyntet. Historiskt har det i Sverige funnits två datum som sätter punkt för högtiden.torsdag 13/1 10:20

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21