Kämpar. Med bandet Kofia vill George Totari uppmärksamma Paletinas sak. Foto: Privat

George Totari – en angelägen röst för Palestina

Fred och rättvisa är viktigt för George Totari. Sångaren och poeten som med Göteborg som bas låtit sin röst höras sedan 60-talet. Nu är han och bandet Kofia aktuella med nytt album.

  • Publicerad 15:06, 10 jun 2022

Han har sedan han kom från Nazaret till Göteborg på 60-talet fått kämpa mot fördomar och för sitt Palestina. Något han fortfarande får göra och som Kofias album ”Jag skrev ditt namn” är ett bevis för.

– När jag kom hit visste folk ingenting om det palestinska folket eller om Palestina.Jag blev diskriminerad, totalt förnekad, när jag svarade på frågan om min nationalitet, säger han som utan förskyllan blev terroristanklagad.

– Jag arbetade som lärare på National ekonomiska institutionen, men fick sparken för professorn vill inte finansiera en ”terrorist”.

Men kärleken till Palestina har George Totari gett i uttryck i musik, poesi och med mat. Han drev länge Kaninen vid Järntorget och startade senare Sylvis, som hans barn nu driver, med palestinsk mat på menyn.

”Jag skrev ditt namn” kom nyligen, men har varit ett projekt som har dragit ut på tiden. Hela fyra år har albumet tagit från första inspelningen till utgivningen.

– Det var på grund av coronautbrottet. Nästa alla som är med på albumet är äldre och immunförsvaret svagt, förklarar han.

I slutet av april fick plattan, producerad av Bo Stenholm och Michael Torén, äntligen sin release och med den kunde också George Totari ställa musiken på Musikens hus scen.

– Jag bor i Göteborg och Spanien. I Spanien för ensamhet, friheten att tänka och drömma. Meen jag har familj och många goda vänner i Göteborg. Vi håller kontakt via telefon och internet och jag skriver dikter varje dag.

George Totari

Är: 76. Musiker, sångare, poet och före detta krögare. Han har sedan 70-talet skrivit musik på svenska och arabiska till stöd för det palestinska folket och andra kämpande i världen. Startade bandet Kofia 1967.

Bor: I Göteborg och Spanien, men har varit verksam i Göteborg sedan 60-talet.

Aktuell: Med albumet ”Jag skrev ditt namn”/”I wrote your name” med bandet Kofia.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44