Kung av pop. Per Gessle gjorde succé med sina unpluggedspelningar i somras. Nu väntar turné. Foto: Tobias Lundberg

Gessle samlar Roxette-gänget för nytt album

Sommaren succé med unpluggedkonserter vid hotell Tylösand har gett mersmak för Per Gessle. I höst åker han på turné. I november kommer han med sitt band till Lorensbergsteatern. GöteborgDirekts Kai Martin skrev till Per Gessle och fick svar.

  • Publicerad 16:00, 12 sep 2021

Det här är ju hur kul som helst.

När föddes idén till spelningar på hemmaplan, Tylösand? Och, som följdfråga, när väcktes tankarna om denna, den kommande turnén?

– Idén kom ur pandemi-situationen. Vad göra när det är ont om jobb för musiker och tekniker på grund av tuffa corona-regleringar? Jag försökte tänka positivt, utnyttja tillfället och få till något speciellt på hotel Tylösand. Utmaningen att spela akustiskt för en väldigt liten och sittande publik var spännande. Helt otrampad mark för mig. Vi hade gjort "Late Night Concert" för TV4 (inför ett tomt Cirkus) i november 2020 så jag visste att jag hade ett grymt band med bra sättning och hög ambition. Reaktionen och gensvaret från publiken var helt överväldigande så jag kände att jag kan inte sluta nu. Det här är ju hur kul som helst.

Hur var det att åter få möta sin publik, om än sittande och kanske inte lika wild and crazy som en stående?

– Underbart och mycket speciellt för mig eftersom det var så litet format. Det var ungefär 475 personer i publiken varje kväll, allt kändes nära och intimt, ibland svarade vi på någon fråga som ställdes mellan låtarna, ibland kom någon fram till scenkanten med en present eller blomma. Omgivningen vid stranden i Tylösand är ju sagolik. Nio av tio kvällar fick vi uppleva världens vackraste solnedgångar. Bandet tyckte att det var den häftigaste ”turné” vi gjort. De kanske har rätt?

Att komma ut på vägarna, hur mycket har du längtat?

– Jag är en orolig själ, när jag är i studion så längtar jag ut och vice versa. Men jag gillar verkligen att spela mina låtar, jag älskar att vara på turné. Det finns en popromantik kring detta som jag aldrig verkar sluta fascineras av. Just i somras blev det ju dock inte så mycket turné för mig, jag bor ju fyra minuter från scenen….

Din låtkatalog är imponerande och du skulle egentligen kunna spela varje dag på året utan att upprepa dig. Men hur väljer du russinen ur kakan (kakorna)?

– Det började med att jag valde ut 30–35 av mina låtar och spelade in akustiska versioner ensam i studion för att hitta rätt tonart och känsla. Jag gjorde det helt live för att uppleva hur det kändes att spela och sjunga dem. Sex, sju låtar om dagen i en vecka. Sen presenterade jag ungefär 25 låtar för bandet som vi kände på tillsammans. Från början var idén att vi skulle spela 45 minuter + 15 minuters extranummer men det slutade med att konserten blev 110 minuter lång!

– Man känner direkt under repen om låten ”klarar av” sin nya kostym. Ibland passar den, ibland inte. En del av Gyllene-låtarna kändes oväntat fräscha akustiskt, t ex ”Kung av sand” och ”Juni Juli Augusti”. Jag trodde de skulle kännas mer ”fyrkantiga” men det blev tvärtom. Helt plötsligt hoppade texterna fram och det blev en annan sorts musik som passade den här sättningen.


Jag lyssnade som av en händelse på en del av musiken ur ditt arkiv i somras. Det är ju en fascinerande, och på alla sätt beundransvärd, väg du har gått från pojkrummet ut i världen. På något sätt är det som om den nyfikenheten du hade som grabb för musik fortfarande lyser igenom i ditt skapande. Hur gör du för att upprätthålla den?

– Jag önskar att du har rätt. Men ibland känner jag att jag tappar intresset en aning för ny popmusik. Jag har blivit som mina föräldrar på 60- och 70-talen som alltid tyckte att all pop jag lyssnade på lät exakt likadan. Nu, äntligen, förstår jag dem, hahaha! Men det går i vågor för mig. Ibland blir jag extremt uttråkad av min egen skivsamling och alla mina gamla favoriter och jag letar desperat efter något nytt att lyssna på. Ibland söker jag mig till annan typ av musik; Bill Evans, gammal country, Penguin Café Orchestra. Hittade dem häromdagen och de är magiskt bra emellanåt.

– När det gäller mitt eget skapande så brukar jag säga att jag skriver så lite jag kan! När jag går in i mitt ”skrivar-läge” så har jag oftast en färdig idé om vad jag är ute efter. Jag har precis avslutat ett nytt album på engelska (med gamla "Rox-gänget") vars idé är att bli ”den felande länken mellan 'Look Sharp!' och 'Joyride'”. Och plattan låter verkligen så.

Jag har också haft förmånen att lyssna på Sven Lindströms och ditt program ”Gessles nio i topp” i P4. Procentmässigt, hur mycket popnörd är du i förhållande till din yrkesroll som låtskrivare, musiker och underhållare?

– När jag ser på mig själv så är jag 100 procent popnörd. Jag är en självlärd musiker som har lärt mig allt jag kan från popens underbara värld. Att jag skulle lyckas med min egen text och musik på det sättet som skett är fortfarande svårt att förstå för mig. Men… ju mer tiden går ju mer bekväm blir jag i min roll som musiker och artist. Jag hade nog inte ”vågat” göra en sådan här unplugged-turne’ för tio–femton år sedan. Nu känns det bara självklart.

Ditt skapande, hur disciplinerad är du? Ett hantverk 9–5, måndag till fredag, eller är det mer inspirationsbaserat…?

– Jag är superfokuserad och disciplinerad när jag har ett projekt på g. Då jobbar jag mentalt around the clock. Jag går in i min bubbla och stannar helst där tills jag blir klar. Jag blir väldigt trist, asocial och en väldigt onödig människa.

Vi som är födda på det sena 50-talet ser våra förebilder och idoler gå ur tiden. Påverkar det ditt skapande och längtan att spela på något sätt, att du är angelägen att ta vara på din tid?

– Ja, man påminns hela tiden om att ens hjältar och ideal håller på att suddas ut. Man blir påverkad av det, absolut. Men när det gäller min egen kreativitet så är det egentligen mest en egogrej. Jag skriver och spelar i första hand för min egen skull. Jag kan ju faktiskt inget annat. Att det har funnits en intresserad publik lite här och där på planeten i över 40 år är lika surrealistiskt som Halmstadgruppen.

Per Gessle unplugged

Är: En höstturné med Per Gessle med band, som ett resultat av de spelningar som gjordes i somras på hotell Tylösand.

Bandet: Clarence Öfwerman, Christoffer Lundquist, Magnus Börjeson och sångerskan Helena Josefsson.

Spelplan: Linköping (5/11), Norrköping (6/11), Gävle (14/11), Stockholm (19/11), Uppsala (20/11), Göteborg (22 och 23/11), Halmstad (29/11), Karlstad (8/12), Örebro (9 och 10/12), Malmö (12/12), Jönköping (14/12) och Kalmar (15/12).

Visa merVisa mindre

Krönikor

Därför dansar Knut ut julen

Krönika Tradition. Tjugondag Knut – 13 januari Enligt visan varar julen “än till påska”. Men så länge vill nog ingen ha kvar julpyntet. Historiskt har det i Sverige funnits två datum som sätter punkt för högtiden.torsdag 13/1 10:20

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21