Glenn Udéhn – en ängel med musikmission

Han skiftade fokus. Från drömmar om spel i IFK Göteborg till musik. Han nya mål är nya låtar, nya spelningar och nytt album. Allt är inom räckhåll för album- och spelklara Glenn Udéhn.

  • Publicerad 16:30, 8 maj 2022

Jag får inspiration att möta publiken.

Det är klart att grabben ska heta Glenn. Åtminstone förenades hans föräldrar i den tanken.

– Mamma, som är från Filippinerna, vill ha ett internationellt namn. Pappa som håller på Blåvitt tyckte Glenn passade bra, säger Glenn Udéhn.

Klart att drömmarna om att bli fotbollsspelare i IFK Göteborg växte med namnet. Han höll lågan vid liv genom fotbollsgymnasium och spel i Lerum som kvick vänsterfotad vänsterytter.

– Jag var snabb och sprang mycket och spelade A-lagsfotboll från det jag var 17. Musiken tog över då jag var 21 år. Kanske för sent. Det gör fortfarande ont att jag inte spelar fotboll, säger han.

Starkt intresse

Ja, intresset är starkt. När vi träffas ska han direkt till de tidiga repetitionerna med sitt band, för senare på kvällen vankas toppmöte i Allsvenskan.

– Klockan sju har vi bokat bord på Pitcher's, sportbaren, för att se MFF–Blåvitt.

Med musiken i fokus fick han emellertid snabbt uttryck för andra känslor än snabba dribblingar. 2014 kom "Lilla London brinner", en egenrelease som gav en start på den nya karriären.

– Det var märkligt. Jag som var van att spela i lag var ensam plus att musiken var som en helt ny värld.

Men helt ensam var han inte. Barndomsvännerna Anton, Erik och Simon Engström, tre bröder från Lerum, anslöt på olika instrument till bandet, som nu också hyser Johan Albertson och Jonathan Jörnbrink.

– Det var tvära kast. Då vi startade var musiken inte prio ett. Lerum hade precis tagit sig upp till division II och fotbollen tog mycket tid. Jag ville spela musik och kände att det inte gick att kombinera med satsningen på fotbollen.

Musiken vann

Musiken vann och nu är hans tredje album, "En natt en dag en vecka en månad ett år ett liv", ute. En mindre turné väntar med spelning på Skeppet 13 maj, bara ett tiotal meter från där han nu bor vid Stigbergstorget.

– Majorna har alltid varit målet, säger han som har bott där sedan hösten 2018.

Albumet är delvis inspelat i Mattias Glavås studio i Kungssten och producenten Tom Larssons studio i Stockholm. Det har fått ta sin tid att bli klar, det är ju fyra år sedan senaste albumet "Det går åt helvete".

– Tom och jag har haft alltid haft ett nära samarbete. Vi träffades redan 2014 och jag har hans skivbolag Coast to Coast i ryggen.

Han erkänner att det tog tid att skriva musiken. Förklaringen är enkel.

– Jag gillar att vara ute och spela. Jag får inspiration att möta publiken. Men nu kom det en lång pandemi. Vi spelade in, men det kändes konstigt att släppa något utan att få möta publiken. Så allt har fått ta lite extra tid.

Glenn Udéhn

Är: 31. Är artist, sångare och låtskrivare. Jobbar som personlig assistent. Debuterade 2014 med albumet "Lilla London brinner".

Bor: I Majorna med sin sambo och hund. Uppväxt i Lerum.

Intressen: Musik och fotboll med Blåvitt som favoritlag.

Aktuell: Med nya albumet "En natt en dag en vecka en månad ett år ett liv" med gästspel av Love Antell. Spelningar Malmö (7/5), Skeppet i Göteborg (13/5), Stockholm (20/5) och Linköping (21/5).

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44