Humor. Agnes Åhlunds och Hilda Ekstedts musik och videor saknar inte humor. Foto: Kai Martin

Glitterfittan står på barrikaderna – med humor

Med cittra, barytonsaxofon, finstämda melodier och slagkraftiga texter utmanar Glitterfittan. Nu kommer Göteborgsduons debutalbum "Ett underbart matriarkat".

  • Publicerad 15:34, 1 maj 2020

Vi gick visserligen på en jazzlinje, men vi hade andra saker inom oss...

Finstämda och slagkraftiga. Glitterfittan, musikerduon med Hilda Ekstedt och Agnes Åhlund , är albumaktuella med "Ett underbart matriarkat". Foto: Kai Martin

Titlar som "Hatar män på stan", "Puckon", "Jag mår skit" och "Du kan dra" visar med emfas att Agnes Åhlund och Hilda Ekstedt är drivna i sin kamp för feminism. Glitterfittan berikar dessutom sin musik med humor. Något som är lätt att upptäcka för den som kikar på de underhållande videor som har gjorts.

Och med skir, närmast finstämd musik där huvudinstrumenten är cittra och barytonsax lockas lyssnaren närmast bedrägligt till en käftsmäll.

– Vi bildades 8 mars 2014 för "Fittfesten". Vi hyrde en spejsad Skånelänga när vi gick på Skurups folkhögskola och skulle ha ett fritt tolkat utklädningstema där: "Fitt for fight"! Eftersom det var vår första spelning påverkade det oss, säger Hilda Ekstedt.

– När vi gick på folkhögskolan försökte FI (Feministiskt Initiativ, reds anm) att komma in i riksdagen. Det var mycket feministisk pepp där och då. Vi gick visserligen på en jazzlinje, men vi hade andra saker inom oss som vi inte fick utlopp för där, förklarar Agnes Åhlund.

Debutalbum

Så hon och Hilda Ekstedt förenades mer i sin prestigelösa gärning och låt adderades till låt där de båda nu kommit fram till debutalbumet "Ett underbart matriarkat".

Hur kom det sig att det blev just instrumenten cittra och baryton saxofon?

– Först var det bara röst och sax, säger Agnes Åhlund.

– Barytonsaxen var mest en slump, förklarar Hilda Ekstedt som spelat saxofon sedan hon var 11 år.

– Cittran har min farfar haft och den hade hamnat hos mig. Jag tycker om ljudet.

Nu har Agnes Åhlund, som spelar cittra, köpt sitt eget instrument med rådet att inte stämma om det.

– Det är 90 strängar. Men jag har bytt ut tre av ackorden till mollackord lite utefter vilka tonarter som vi skrivit låtarna i, säger hon.

Spelat i Chile

Duon har nyligen spelat i Chile, där Hilda Ekstedt blev kvar i samband med coronautbrottet. Hon har precis kommit hem och kommit ut från sin karantän lagom till releasen av albumet.

– Jag bodde i Chile ett halvår för fyra, fem år sedan och lärde känna musiker i Valparaiso, berättar hon.

Så kläcktes idén om en turné där med Glitterfittans musik – på svenska.

Översatte ni bandnamnet?

– Ja, på konserterna, säger Hilda Ekstedt.

– Inte på alla ställen. Men folk tyckte det var ganska kul, fortsätter Agnes Åhlund.

– De tyckte vi var märkliga nog som vi var, menar Hilda Ekstedt.

Namnet – hur kom ni på det?

– Först satt vi och skämtade om olika namn där vi spånade på bland annat Bitterfittan, men det var ju taget. Glitterfittan är definitivt en nick till boken "Bitterfittan", men också något punkigt, säger Agnes Åhlund.

Glitterfittan

Är: En duo bestående av Agnes Åhlund och Hilda Ekstedt. Bildades 2014 på 8 mars. Har Göteborg som bas.

Instrument: I huvudsak cittra (Agnes Åhlund) och barytonsaxofon (Hilda Ekstedt). Mycket stämsång.

Aktuella: Med debutalbumet "Ett underbart matriarkat" och senaste videon "Liten fågel", inspelad i Valparaiso, Chile. Duon turnerade nyligen i Chile, med sin musik på svenska.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG