Gör succé med sin feelgoodroman

Hon är journalisten som helst jobbar med reportage och som har skrivit flera dokumentära böcker. Nu gör Jessika Devert succé med sin första roman i feelgoodgenren.

  • Publicerad 14:15, 5 apr 2021

Jag vaknade mitt i natten och kom på det.

Man hinner knappt öppna Jessika Deverts roman "Dagboken jag aldrig skrev" förrän man kastas in i den snart 50-åriga, kvinnliga akutläkarens intensiva liv från hemmet på Linnégatan, krogarna i närområdet, gymmen till arbetet på sjukhuset.

Åldern har romanfiguren gemensamt med författaren. Men inte resten.

– Hon är inte jag, även om vi båda bor i Göteborg och lever i en stabil relation, säger hon.

– Att hon är läkare var rent praktiskt. Hon har skiftarbete och har därför lediga dagar då hon kan gå på gym eller krogen. Dessutom har jag som journalist skrivit mycket om läkare och medicin. Det blir dessutom extra roligt att hon som läkare kommer in i klimakteriet.

Slutsåld

Boken är Jessika Deverts debut inom feelgoodgenren. En debut som gjort succé med slutsåld första upplaga och en ljudbok som går som tåget med Klara Zimmergren som inläsare.

– Jag vaknade mitt i natten och kom på det. Klart att Klara skulle göra det. Hon är i samma ålder som jag. Perfekt!, säger Jessika Devert som i entusiasmen väckte sin man för att berätta om insikten.

Idén till boken kom efter att hon, igen, sett "Bridget Jones dagbok".

– Men den var inte kompatibel för mig, nästan 50 år då.

Ändå blev den brittiska förlagan inspirationen för Jessika Devert, som placerade sin romanfigur i Linnéstaden i Göteborg i kapitel för vart och ett av årets 52 veckor.

Men Linnéstaden…?

– Det gjorde jag mest för att jag vill bo där själv, säger hon, majornabo sedan sju år.

Uppvuxen i Hisings Backa

Hon är uppvuxen i Hisings Backa dit hennes ensamstående mamma flyttade från Vårgårda med sina två döttrar.

– Mamma blev lämnad, var hemmafru och flyttade till Hisings Backa. Hon hade ingen utbildning och inget körkort, men skaffade jobb i Göteborg. Hon är min stora förebild.

Jessika Devert var drygt fyra år då hon kom till Göteborg och lämnade hemmet 16 år gammal.

– Jag var övertygad om att jag skulle klara mig, så jag bodde med en kompis i Frölunda.

Då hade hon börjat på gymnasiet på Hvitfeldtska, men den sejouren skulle bli kortvarig. Efter en termin gav hon upp.

– Jag fick streck i alla ämnen, säger hon som var mer sugen på att arbeta.

– Jag visste att jag kunde läsa vidare senare.

Hon jobbade under en period halvtid på Fotoquick och genom Arbetsförmedlingen gjordes ett test på vad hon skulle kunna bli.

– Det var påkostat, men visade att jag var lagd åt det kreativa, konstnärliga, som journalist eller översättare. Så jag sökte in på Journalisthögskolan och kom in.

Mer feelgood

Den journalistiska karriären startade när millenniet var ungt och har också gett henne en författarroll med dokumentärböcker som ”Nazibruden: en sann historia” (2016) och ”Nu är det kul igen: från utmattning till arbetsglädje” (2018).

Men med "Dagboken jag aldrig skrev" i ryggen har hon tagit sats för mer feelgood.

– Det kommer en bok till. Dessutom skriver jag "Katthotellet vid kusten", som ska bli en serie, och gör ljudböcker med min syster.

Jessika Devert

Är: 51. Journalist och författare.

Bor: I Majorna. Uppvuxen i Hisings Backa med sin mamma och syster. "Jag har nog flyttat 25, 30 gånger i Göteborg och bott i nästan alla stadsdelar."

Familj: Maken Morgan Devert, bonusdottern Mikaela, 27 år och sonen Adrian, 19, från ett tidigare förhållande.

Aktuell: Med succéromanen "Dagboken jag aldrig skrev", som nyligen kom ut och som ljudbok är inläst av Klara Zimmergren. Arbetar på uppföljaren och med en ny serie i fiktiv Bohuslänmiljö. Gör ljudböcker med systern Annika Devert där "Nu är det jul igen" kom ut i slutet av 2020 och "Julen varar än till påska" kommer snart. "Du nalkas ljuva sommar" ska komma till midsommar.

Visa merVisa mindre

Jessika Deverts Göteborgsfavoriter

Älvsborgsbron – Göta älvbron

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Saluhallen – Feskekörka

Linnégatan – Avenyn

Way out West – Kulturkalaset

Jungans – Paley

Spårvagn – Färja

Filmfestivalen – Bokmässan

Slottsskogen – Delsjön

Röda sten – Saltholmen

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00