Göteborg gav Love nytt perspektiv på Stockholm

Flytten till Göteborg har gett Stockholmskisen Love Antell nya perspektiv. Nu är han aktuell med en konstutställning och med Florence Valentins comebackalbum "Det var en gång".

  • Publicerad 13:46, 12 nov 2020

Jag hamnade i en värld där jag var en av få som var blond.

Flytten till Göteborg har gett Love Antell nya perspektiv på sitt hem- och barndomsstad Stockholm. Men det har också gett möjligheten för hans familj att sträcka ut i en spatiös sekelskifteslägenhet i centrala Lorensberg mot trångboddheten i tvåan i bostadsområdet Örnsberg väster om Stockholms centrum.

– Vi betalar ungefär lika mycket och dessutom behöver jag inte betala hyra för någon ateljé. Den har jag här hemma, säger han om det nya boendet, ett skifte som gick snabbt.

– Det är sjukt hur lätt det var. Jenny och jag har alltid varit mycket i Göteborg och vi har vänner här. Men jag blir ju också påmind om hur mycket kompisar jag har i Stockholm. Det gör också att jag har fått perspektiv på Stockholm efter flytten. Jag har fått syn på saker som jag inte har tänkt på, både bra och dåligt. Jag tror jag behöver den här exilen för att tänka om.

Granne med miljonärer

Han är uppvuxen på snobbiga Östermalm, men det kan ge en bedräglig bild av Love Antell. Han förklarar:

– Mina föräldrar var akademiker med hyresrättskontrakt. Jag bodde granne med miljonärerna, men vår familj hade det kärvt med pengar.

Kanske är det därför som hans Florence Valentine är ett band som sparkar uppåt och skriver låtar med ett socialt perspektiv, som i genombrottslåten "Pokerkväll i Vårby gård" från 2007.

Bandet som legat i träda har nu gjort comeback. Förra året kom singeln "Sanningen om mej" efter ett uppehåll på tio år. År där Love Antell profilerat sig som soloartist, något som gav en plats i "Så mycket bättre" 2014. I november kommer albumet "Det var en gång" och Love Antell sticker inte under stol med att det är en platta fylld av nostalgi.

– Det är något vi behöver. Titta bara på alla retrobutiker och band som ger ut sina album på vinyl. Bara att spela med bandet har varit nostalgi, säger han, som varit flitig resenär till sin forna hemstad för att spela in.

– Men text och musik... allt var klart innan pandemin kom och förändrade allt.

Musiklärare

När Love Antell flyttade till Göteborg tog han inledningsvis jobb som musiklärare på Utmarksskolan i Kortedala. Sjuans spårvagn från centrala Göteborg till förorten.

– Det var en vikarietjänst och jag var sugen att jobba med unga. Jag hamnade i en värld där jag var en av få som var blond. Det var en fantastisk plats att jobba med musik med dem.

Nu förenar han sina olika delar av skapande: låtskrivande och musicerandet, konstnärskapet och skrivande. Den 10 oktober hade han vernissage på en utställning i Hallsberg. 20 november kommer alltså Florence Valentins album. Mycket för Love Antell, som fyller 40 23 oktober.

– Tiden piskar på. När man är 40 vill man göra saker innan 50, säger han som ser projekt med skivinspelningar och böcker framför sig.

Love Antell

Är: 40 år (24 oktober), illustratör, konstnär, musiker, sångare och låtskrivare.

Medlem: I Florence Valentin, som startade 2002 för att lägga ned 2010. Gjorde comeback med singeln "Sanningen om mig" och spelningar förra året.

Bor: Sedan ett år i centrala Göteborg med sin familj – sambo och två barn. Uppvuxen på Östermalm. Flyttade från Örnsberg (Aspudden).

Aktuell: Med Florence Valentins singel "Tävla!!!", som föregår albumet "Det var en gång" som kommer i november. Ställer ut i Hallsberg med vernissage 10 oktober.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG