Göteborgare bakom succéspelet "Lost in random"

På fyra år har spelet "Lost in random" skapats från Zoink Games spelstudio uppe på Kvarnberget. Olov Redmalm har regisserat spelet, som nu är släppt över hela världen.

  • Publicerad 17:41, 11 okt 2021

Vi ville göra en mörk saga.

Högst upp på Kvarnberget i centrala Göteborg finns Zoink Games lokaler, en del av Thunderful Games. En spelstudio där kreativiteten flödar framför datorskärmarna, men där också fingrarna får forma modeller i lera och med penna och papper.

– Allt kan börja med en teckning, skisser som inspirerar till något nytt, säger Olov Redmalm.

– Det är Klaus Lyngeled, som tipsat oss om att jobba i lera när vi formar våra karaktärer.

Kollega och mentor

Klaus Lyngeled är både kreatör, speldesigner och vd för Zoink Games, men dessutom en kombination av mentor, god vän och kollega till Olov Redmalm.

– Det var min rektor i Malmö på The Game Assembly som parade ihop oss. Hon och han var gamla vänner.

Olov Redmalms intresse för berättande visade sig snabbt på skolan. Tillsammans med Klaus Lyngeled fick han chansen. Inledningsvis som regiassistent.

– Nu har vi jobbat tätt ihop sedan 2016, säger han, som flyttade till Göteborg i den vevan precis som sin danske kollega.

Olov Redmalm är uppvuxen i Uppsala, men har starka rötter till Göteborg. Något som han först blev varse när han flyttade hit och hans pappa började berätta om staden.

– Pappa hjälpte mig att flytta och det var först då som han öppnade upp sig om våra Göteborgsrötter. Farfar bodde vid Heden och gick på Chalmers… Farfars far, Karl Emil Jonsson, var chef för Bergslagsbanan här. Vi har både arbetare och sjömän i släkten. Redmalm har vi hämtat från Redbergslid. Redberg var upptaget så det blev Redmalm istället

Så det är något av helig mark, det här?

– Det kunde man ju tänka. Jag vet att då jag funderade på att flytta tyckte jag Stockholm var lite läskigt. Göteborg var mer trivsamt.

Under uppväxten i Uppsala grep de estetiska ämnena snabbt tag i honom. På gymnasiet läste han bild och form, fortsatte med serie- och bildberättande i Gävle innan The Game Assembly i Malmö väntade.

Nu sitter han alltså sedan några år i Göteborg och skapar spel för Zoink Games, där "Lost in random" är det senaste.

– Vi ville göra en mörk saga. Inspirerade av den australiske konstnären Shaun Tan tänkte vi oss en värld som styrs av ett tärningskast i en värld format som ett brädspel.

Drömprojekt

Olov Redmalm berättar att inspiration har hämtats från olika håll, som "Alice i Underlandet", regissören Tim Burton och William Shakespeare.

– Vi har jobbat med manusförfattaren Rian North från Kanada, som är bra på kluriga dialoger och vi har skapat lite Macbeth-vibbar med en ondskefull drottning. "Lost in random" är en helt galen blandning, där man också kan hitta bröderna Grimms sagor, förklarar Olov Redmalm.

– Det här har verkligen varit ett barndomsdrömsprojekt. Jag tycker vi har hittat den lekfulla energin i det här spelet, bland många djup.

När insåg du att speldesign kunde vara ett jobb?

– Jag hade beställt ett verk av konstnären Axel Torvenius, som också var ad för ett spelföretag. Han gav mig tips och då gick jag på gymnasiet. Jag trodde att det krävdes utbildning så avlägset som i USA, men vi är bra på spel i Sverige.

"Lost in random" har tagit ungefär fyra år, från ax till limpa, att skapa. Nu är spelet ute på marknaden sedan några veckor. Responsen har varit god… ja till och med lite mer än så.

– Vi väntar på försäljningssiffrorna, men så här långt har vi fått bra recensioner. På bara några veckor har vi byggt upp en kultstämpel av spelet.

Olov Redmalm

Är: 31. Speldesigner och -regissör. Har bland annat gjort spelet "Ghost giant" (2019) om depressionmed författare Sara Bergmark Elfgren som manusförfattare.

Bor: Bergsjön. Uppvuxen i Uppsala, men har sina släktrötter i Göteborg, där efternamnet är taget från Redbergslid.

Familj: Sambo.

Hobby: Historisk fäktning, men jobbet tar mycket tid och fäktning har inte varit aktuellt under covid. Tecknar, mediterar och tycker, under normala omständigheter, om att resa.

Aktuell: Med lanseringen av spelet "Lost in random", som kom ut på marknaden för några veckor sedan.

Visa merVisa mindre

Olov Redmalms Göteborgsfavoriter

Röda sten – Saltholmen

Avenyn – Linnégatan

Botaniska – Trädgårsföreningen

Spårvagn – Färja

Älvsborgsbron – Hisingsbron

Way out West – Kulturkalaset

Saluhallen – Feskekörka

Bokmässan – Filmfestivalen

Scandinavium – Gamla Ullevi

Jungans – Paley

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39