Göteborgarna gör internationell succé

2020 kom Peter Mohlins och Peter Nyströms debutroman "Det sista livet". Nu är den utgiven på 17 språk i ett 30-tal länder. Andra boken i serien har precis kommit och den tredje är på gång.

  • Publicerad 18:26, 2 jun 2021

Den finns utgiven på 17 språk och i ett 30-tal länder.

De kallar varandra vid efternamnen Mohlin och Nyström. Men så har Peter och Peter också hängt ihop med varandra sedan sjuårsåldern och uppväxten i Åmål. Peter Mohlin, 45, är något av en storebror till Peter Nyström, 44. Även om det bara skiljer några månader dem emellan.

– Jag var alltid ordningsman i skolan och elevrådsordförande, säger Peter den äldre.

– Så var jag den som spelade gitarr och skolkade, säger Peter den yngre.

Kreativ duo

Men det var i kreativiteten de fann varandra. Först med den elektriska bilbanan som snart fick en mer fantasifull färd i den eviga ovalen. Men snart blev det mer, som skrivande som tidigt blev till en deckare för att under gymnasietiden producera lokalrevyer under namnet Mohlin & Nyström.

Namnet, som blivit som ett varumärke, har de kvar nu då de blivit kriminalboksförfattare. Först ut var förra årets "Det sista livet", som blev en succékantad debut som nu har spridits över världen.

– Den finns utgiven på 17 språk och i ett 30-tal länder, berättar Peter Mohlin stolt.

Flyttade till Göteborg

Han flyttade till Göteborg för drygt 20 år sedan för en journalistkarriär som sedan flera år tillbaka blev lagd på hyllan. Peter Nyström, med bakgrund som manusförfattare och regissör, har mer flackat omkring.

– Jag bodde i Vimmerby då vi skrev den förra boken. Men förra året planerade jag att bo i Spanien med min flickvän. Det gick ju inte av förklarliga skäl, säger han, som skrinlagt Spanienplanerna och relationen med flickvännen ligger på is.

– Jag vill ha hit honom till Göteborg, fortsätter Peter Mohlin, när vi träffas i hans kontor i centrala Göteborg.

– Jag har fått hit ett skrivbord till, en stol är på gång, i eftermiddag kommer en whiteboard där vi kan sätta upp våra lappar. Vi jobbar på här och jag fick tips om långtidsboende på Elite Plaza, så nu bor Nyström där en månad.

Noga med research

Storebror ordnar. Men om Peter Nyström kan upplevas som slarvern poängterar båda disciplinen då de väl jobbar. Då är team Mohlin & Nyström oerhört effektivt. Det gäller både i skrivandet, planerandet kring det och i research. För trots uppväxten i Åmål, boende i Göteborg och – tidigare – Vimmerby utspelar sig författarduons romaner i Karlstad med omnejd.

– Vi har gjort våra researchresor till Karlstad och varit runt och tittat, berättar Peter Mohlin.

– Det är bra att ha en bild av miljön och den kan i sin tur inspirera. Dessutom har vänner i Karlstad som kan allt om staden tillsammans. Han är advokat. Hon är läkare. Det är bra, så att vi inte går bort oss helt, fortsätter Peter Nyström.

– Ja, fel kan stå i vägen för fantasin. Det vill vi undvika, menar Peter Mohlin.

Ett koncept som onekligen bäddat för framgång.

Mohlin & Nyström

Är: Peter Mohlin, 45, och Peter Nyström, 44. Författarduon som fick sitt genombrott med sin debutthriller "Det sista livet" (2020).

Bor: Mohlin i Brottkärr. Nyström just nu på hotell i Göteborg.

Aktuell: Med den andra boken – "Den andra systern" – i serien om förre FBI-agenten John Adderly, som flytt till barndomens Karlstad. Skriver i detta nu på den tredje romanen och skissar på den fjärde.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00