GöteborgDirekts reporter räddade Viveca Lärns tradition

Viveca Lärn och hennes dotter Maria Näslund håller på traditionen. Den 6 november ska man spisa Gustav Adolfsbakelser. Så var det tänkt att det skulle bjudas med bokrelase och bakelser denna dag. Men när festen ställdes in ställde GöteborgDirekt upp och räddade traditionen.

  • Publicerad 14:20, 6 nov 2020

Det var egentligen ingenting som vi barn gillade och då åt jag bara huvudet.

Viveca Lärn och Maria Näslund är överens om traditionen. På Gustav Adolfdagen äter man Gustav Adolfbakelser. Mer för att hylla Göteborgs grundare än för att hedra krigarkungen.

Men i traditionen går åsikterna isär; kungens huvud i marsipan eller choklad…?

– Jag vill att det ska vara choklad, säger Maria Näslund när Göteborg Direkt bjuder på de rosa bakelserna med just chokladhuvuden.

Tvärt om

Men mamma Viveca Lärn säger tvärt om.

– Marsipan. Det är klart att huvudet ska vara av marsipan. Men jag tror det är en generationsfråga.

Vem som har rätt av de båda är det ingen som vet. Tycke och smak, helt enkelt.

– När jag var liten var det bara vi som köpte Gustav Adolfbakelser. Det var egentligen ingenting som vi barn gillade och då åt jag bara huvudet, minns Maria Näslund.

Traditionstyngd

För Viveca Lärn är däremot 6 november en mer traditionstyngd dag.

– Vi gick i kollon från flickläroverket ned till Gustav Adolfs Torg. Vi var de som gick snyggast av gymnasierna. Majorna sämst. Vi fick träna på skolgården redan från första dagen vid höstterminens början och höll på till den 6 november. Vi hade alla skolmössor och gick ned för Avenyn och det var ungefär lika mycket folk som vid Cortégen som kantade vägen, säger hon.

– Nere vid Gustav Adolfs Torg höll en lärare ett tal och sedan lades det ned en krans till hjältekungens ära och minne.

Men den kära traditionen att äta Gustav Adolfbakelser den 6 november höll på att gå om intet.

GöteborgDirekt ryckte ut

I dag skulle Viveca Lärn och Maria Näslund haft release på sin gemensamma bok "Göteborg alla dagar". Dagen till ära skulle det ha bjudits på just Gustav Adolfbakelser.

Då ryckte Göteborg Direkt ut och vid ett besök hemma hos Viveca Lärn kom undertecknad med bakelserna i en kartong.

– 100 procent rätt där, säger en förtjust Maria Näslund där Viveca Lärn nickar instämmande.

Traditionstyngd. Gustav Adolfbakelsen äts, främst i Göteborg, den 6 november. Foto: Kai Martin

Gustav Adolfbakelser

Är: En bakelse som äts för att hylla Gustav II Adolf, som avled vid slaget vid Lützen 1632 den 6 november. Traditionen finns i hela Sverige och Finland, men främst i Göteborg för att ära grundaren av staden.

Starten: Förmodligen inleddes traditionen när Gustav Adolfstatyn vid torget med samman namn i Göteborg invigdes 1854. Att det blev den 6 november kan bero på konditorn Bräutigam som 1909 inspirerats av en tysktradition med bakverk med just en kungasiluett som topp.

Bakelsen: Det finns ingen specifik Gustav Adolsbakelse, som exempelvis kan ha prinsesstårta eller napoleonbakelse som grund.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Minifestival tröst för Way out Westfansen

Nöje Villa Belparc scen för Way out Weekend. För andra året i rad har Way out West tvingas ställa in festivalen. Men nu öppnar man för en minifestival vid Villa Belparc. Under namnet Way out Weekend kommer artister som Sarah Klang, Amason och...måndag 2/8 11:37

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12