GöteborgDirekts reporter räddade Viveca Lärns tradition

Viveca Lärn och hennes dotter Maria Näslund håller på traditionen. Den 6 november ska man spisa Gustav Adolfsbakelser. Så var det tänkt att det skulle bjudas med bokrelase och bakelser denna dag. Men när festen ställdes in ställde GöteborgDirekt upp och räddade traditionen.

  • Publicerad 14:20, 6 nov 2020

Det var egentligen ingenting som vi barn gillade och då åt jag bara huvudet.

Viveca Lärn och Maria Näslund är överens om traditionen. På Gustav Adolfdagen äter man Gustav Adolfbakelser. Mer för att hylla Göteborgs grundare än för att hedra krigarkungen.

Men i traditionen går åsikterna isär; kungens huvud i marsipan eller choklad…?

– Jag vill att det ska vara choklad, säger Maria Näslund när Göteborg Direkt bjuder på de rosa bakelserna med just chokladhuvuden.

Tvärt om

Men mamma Viveca Lärn säger tvärt om.

– Marsipan. Det är klart att huvudet ska vara av marsipan. Men jag tror det är en generationsfråga.

Vem som har rätt av de båda är det ingen som vet. Tycke och smak, helt enkelt.

– När jag var liten var det bara vi som köpte Gustav Adolfbakelser. Det var egentligen ingenting som vi barn gillade och då åt jag bara huvudet, minns Maria Näslund.

Traditionstyngd

För Viveca Lärn är däremot 6 november en mer traditionstyngd dag.

– Vi gick i kollon från flickläroverket ned till Gustav Adolfs Torg. Vi var de som gick snyggast av gymnasierna. Majorna sämst. Vi fick träna på skolgården redan från första dagen vid höstterminens början och höll på till den 6 november. Vi hade alla skolmössor och gick ned för Avenyn och det var ungefär lika mycket folk som vid Cortégen som kantade vägen, säger hon.

– Nere vid Gustav Adolfs Torg höll en lärare ett tal och sedan lades det ned en krans till hjältekungens ära och minne.

Men den kära traditionen att äta Gustav Adolfbakelser den 6 november höll på att gå om intet.

GöteborgDirekt ryckte ut

I dag skulle Viveca Lärn och Maria Näslund haft release på sin gemensamma bok "Göteborg alla dagar". Dagen till ära skulle det ha bjudits på just Gustav Adolfbakelser.

Då ryckte Göteborg Direkt ut och vid ett besök hemma hos Viveca Lärn kom undertecknad med bakelserna i en kartong.

– 100 procent rätt där, säger en förtjust Maria Näslund där Viveca Lärn nickar instämmande.

Traditionstyngd. Gustav Adolfbakelsen äts, främst i Göteborg, den 6 november. Foto: Kai Martin

Gustav Adolfbakelser

Är: En bakelse som äts för att hylla Gustav II Adolf, som avled vid slaget vid Lützen 1632 den 6 november. Traditionen finns i hela Sverige och Finland, men främst i Göteborg för att ära grundaren av staden.

Starten: Förmodligen inleddes traditionen när Gustav Adolfstatyn vid torget med samman namn i Göteborg invigdes 1854. Att det blev den 6 november kan bero på konditorn Bräutigam som 1909 inspirerats av en tysktradition med bakverk med just en kungasiluett som topp.

Bakelsen: Det finns ingen specifik Gustav Adolsbakelse, som exempelvis kan ha prinsesstårta eller napoleonbakelse som grund.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40