Göteborgs historia i 360 grader

Nu går det att uppleva Göteborgs 400-åriga historia genom en tolv minuters film. I december visas den unika filmen på en 360 graders filmduk i Bältespännarparken.

  • Publicerad 11:20, 11 dec 2021

Upptäck GöteborgDirekts guide till nöje och kultur

– Filmupplevelsen är speciell i sin enorma storlek och den teknik som används. Du kommer kunna kliva in i konstruktionen där du helt omsluts av filmen både visuellt och med 3D-ljud. Det går även att uppleva filmen utifrån konstruktionen, säger Pompe Hedengren, som står bakom idé och regi, i ett pressmeddelande.

Tanken med filmupplevelsen är att levandegöra Göteborgs historia och skapa en förståelse för hur den format Göteborg till den stad den är idag.

Upplev 1600-talet

Filmen visar ett urval av Göteborgs historia där man kan följa hur staden formats av både särskilda händelser och människor. Bland annat får man smakprov från de stora varven, speciella idrotts och musik-ögonblick och 1600-staden genom 3D- ritningar i samarbete med stadsbyggnadskontoret.

– Vi vill förmedla känslan av gemenskap, där alla som bor här kan känna att man ÄR staden, samtidigt som vi vill lyfta hur vi genom våra olikheter och olika sanningar är unika, säger Pompe Hedengren.

Mer om filmvisningen:

Filmupplevelsen finns i Bältespännarparken mellan 3 –19 december.

Visningen är 12 minuter lång och spelas non stop mellan 17.00 –21.30.

Vid dåliga väderförhållanden kan filmvisningen ställas in.

Publikvärdar från Team Göteborg kommer finnas på plats. Upplevelsen är fysiskt inkluderande för alla.

Det finns områden som är avgränsade för personer i rullstol, där man har översikt över alla ytor.

Syntolkning på svenska kommer att ges 9, 10 och 12 december, klockan 17.00–19.00.

Filmen är producerad av Pompe Hedengren och Erik Gullberg på Groundfloor Production och Kristian Wedel från Göteborgs-Posten bidragit som historisk guide.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Därför dansar Knut ut julen

Krönika Tradition. Tjugondag Knut – 13 januari Enligt visan varar julen “än till påska”. Men så länge vill nog ingen ha kvar julpyntet. Historiskt har det i Sverige funnits två datum som sätter punkt för högtiden.torsdag 13/1 10:20

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21