Ställer in. Attentats sångare Jönsson (i mitten) är svårt sjuk. Därför har bandets fortsatta verksamhet ställts in. Foto: Kai Martin

Göteborgsbandet Attentats sångare svårt sjuk

I 44 år har Göteborgsbandet Attentat varit verksamt. Gruppen har sett fram emot en ny vår. Men nu är verksamheten hotad. Sångaren Jönsson är allvarligt sjuk.

  • Publicerad 11:26, 19 apr 2022

Hela bandet är självklart oroliga för Jönsson.

Attentat har sedan starten 1978 varit ett synnerligen aktivt band. Influerade av punken tog Göteborgskillarna med sångaren Jönsson i spetsen snabbt de svenska scenerna i besittning. Lika snabba var bandet med skivutgivningar, där debutsingeln "Ge fan i mig" (1979) har blivit en klassiker.

Fyllt av planer

För Attentat var 2022 ett år fyllt av planer.

Man inledde verksamheten med att vara del av Göteborgs stadsteaters hyllning till Göteborgsmusiken 4 och 5 januari med "Göteborg sound". Då fick publiken möta en intensiv glimt av det fortsatt intensivt aktiva bandet.

Under våren har gruppen jobbat tillsammans med producenten Per Stålberg, gitarrist och sångare i Division of Laura Lee, för att krama ur energi till sitt droppen i bandets musik. EP:n "Lysande utsikter", som släppts på långfredagen är ett resultat ur den sejouren.

Release med sorgkant

Men det var en release med sorgkant. Helgen innan påsken blev sångaren Jönsson svårt sjuk.

En influensa förvärrades och han blev inlagd på Östra sjukhusets intensivvårdsavdelning. Där hålls han nedsövd för att få bukt med sjukdomen. Hans tillstånd rapporteras vara allvarligt, men stabilt.

Avvaktar verksamheten

I ett pressmeddelande hälsar de övriga fyra bandmedlemmarna – Magnus Rydman, Patrik Kruse, Dennis Staaf och Linus Sikström:

”Vi avvaktar med vår verksamhet och vill först och främst att Jönsson ska bli frisk. Allt annat är oviktigt. Hela bandet är självklart oroliga för Jönsson.”

Förra veckans turné i Norrland och Norge ställdes in. Så har också skett med spelningen på Musikens hus 29 april. Det som skulle ha varit Attentats första riktiga spelning på två år i hemstaden.

Attentat

Är: Ett band från Göteborg som startade under den svenska punkvågen av sångaren, och då basisten, Jönsson tillsammans med Martin “Grodan” Fabian. Gruppen är fortfarande aktivt.

Medlemmar: Mats Jönsson, sång, Magnus Rydman, gitarr, Patrik Kruse, gitarr, Linus Sikström, bas, och Dennis Staaf, trummor. Eller Jönsson, Paddan, Putte Pop, Siken och Larry, som de artistnamnen är.

Aktuellt: Gruppen har tvingats ställa in all verksamhet på grund av Jönssons svåra sjukdom.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44